Απόψε, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, η εκπομπή ερευνά το εμπόριο αρχαιοτήτων.

Ο ελληνικός πολιτισμός στο... σφυρί.
Το εμπόριο αρχαιοτήτων και οι αρχαιοκάπηλοι του 21ου αιώνα.
Οι νέες μέθοδοι, τα σύγχρονα εργαλεία.
Οι περιοχές -στόχοι, χαρτογραφημένες και αχαρτογράφητες.
Το ανεξέλεγκτο κυνήγι κρυμμένων θησαυρών.
Αγοραπωλησίες, κυκλώματα και κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Η δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι και οι αποκαλύψεις, που έρχονται στο φως μέρα με τη μέρα, μπαίνουν στο μικροσκόπιο της έρευνας, που ανοίγει σαν βεντάλια, με επίκεντρο τη δράση των αρχαιοκάπηλων στην ευρύτερη περιοχή.

«Μιλά», πλέον, το dna, αποκαλύπτονται διαγεγραμμένα sms και οι διάλογοι που έγιναν το μοιραίο βράδυ, λίγο πριν τη δολοφονία του 31χρονου.  Ποιους προδίδουν τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων και οι επικοινωνίες;
Πως δρουν τα κυκλώματα των αρχαιοκαπήλων; Πως γίνονται τα αλισβερίσια; Τα ραντεβού, οι άνθρωποι που υποδεικνύουν τα σημεία ενδιαφέροντος,  τα τεράστια ποσά, τα παζάρια, οι τρόποι που διοχετεύονται προς πώληση, ακόμη και εκτός συνόρων, σπάνια αντικείμενα και αρχαίοι θησαυροί.

Μία συνέντευξη – ντοκουμέντο. Για πρώτη φορά, κατηγορούμενος για παράνομες ανασκαφές, σε υπόθεση που είχε προκαλέσει σοκ στη Βόρεια Ελλάδα, «σπάει τη σιωπή» του και μιλά για το πως παγιδεύτηκε, όπως ισχυρίζεται, από κύκλωμα λαθρανασκαφών, επικεφαλής του οποίου δήλωνε ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας!

Μία αποκλειστική συνέντευξη. Ένα πρόσωπο – «κλειδί» στην υπόθεση του Μεσολογγίου μιλάει για πρώτη φορά.

Βήμα - βήμα μπροστά στην κάμερα της εκπομπής, «χτυπάμε» τα αρχαία ελληνικά αντικείμενα, που βγαίνουν στο σφυρί στο διαδίκτυο, έναντι αδράς αμοιβής. Γνώστης στα ζητήματα της τέχνης μας μυεί στο «ηλεκτρονικό» παζάρι, που στήνεται γύρω από σπάνιες αρχαιότητες και ρίχνει φως στις σκοτεινές διαδρομές των ελληνικών θησαυρών, από τις λαθρανασκαφές μέχρι τα σαλόνια των παθιασμένων συλλεκτών.

Στο πλατό της εκπομπής για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Αστυνόμος Β’ στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, που μαζί με την ομάδα του, εδώ και χρόνια, «σαρώνουν» τη χώρα και γίνονται πολέμιοι των αρχαιοκάπηλων, με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό τους.
Στο στούντιο επίσης, ο δικηγόρος και συλλέκτης έργων τέχνης Στέλιος Γκαρίπης, αλλά και ο διορισμένος από την οικογένεια του Μπάμπη Κούτσικου, ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, που έχει βραβευτεί για τη συνδρομή του στην εξάρθρωση κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας.
Μαζί μας και ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, αλλά και ο Μανώλης Σφακιανάκης, στρατηγός ε.α., πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και ειδικός ερευνητής διαδικτυακών εγκλημάτων.

Και όπως κάθε Τετάρτη, ένα θετικό πρότυπο κατέχει πάντα τη θέση που του αρμόζει στην εκπομπή. Αυτή τη φορά, ταξιδέψαμε ως τη Θεσσαλονίκη για να γνωρίσουμε μία ηρωίδα της ζωής.  Σε πρώτο πρόσωπο μας συστήνεται η Σεβαστή Παπαδοπούλου. Μία 52χρονη γυναίκα που ως μονογονέας, προκειμένου να μεγαλώσει τα 5 παιδιά της, κάνει μία δουλειά εξαιρετικά δύσκολη για τους περισσότερους. Εργάζεται ως δημοτική υπάλληλος σε απορριμματοφόρο και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τη δημόσια υγεία. Μοιράζεται μαζί μας τα όνειρά της για το μέλλον για τα 5 παιδιά της και τα 4 εγγόνια της!

ΖΗΝΑ, το βράδυ, απόψε, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 23.15 στο Star.

Δείτε εδώ το trailer της εκπομπής ΖΗΝΑ το βράδυ, Τετάρτη 7/2: