Στην τελική ευθεία είναι η απόκτηση του 51% της "Εφημερίδας των Συντακτών" από τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος θα αναδειχθεί σε μεγαλομέτοχο του μέχρι σήμερα συνεταιριστικού εντύπου. Την περασμένη Τετάρτη υπογράφτηκε προσύμφωνο για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, η συμφωνία θεωρείται κομβικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του εντύπου και ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της παρουσίας του. Το συμφωνηθέν τίμημα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 5.000.000 ευρώ, υπερδιπλάσιο από την αρχική αποτίμηση του εγχειρήματος, που ήταν στα 1.500.000 ευρώ.

Τα χρήματα θα δοθούν για την αγορά των μετοχών του συνεταιρισμού των εργαζομένων, για την αποπληρωμή των οφειλών σε εργαζόμενους που είναι περίπου έξι μήνες απλήρωτοι, αποπληρωμή οφειλών και χρεών σε τρίτους αλλά και σε αποζημιώσεις πρώην εργαζομένων. Η συμφωνία προβλέπει διετή μεταβατική περίοδο με διασφάλιση των θέσεων εργασιών, μικρές αυξήσεις μισθών και δέσμευση ότι η εφημερίδα θα συνεχίσει στην ίδια "γραμμή". Πολλοί εκτιμούν ότι η εξαγορά του εντύπου δεν είναι άσχετη με τα σενάρια για νέο κόμμα Τσίπρα, απέναντι στον οποίο η ΕφΣυν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική.

Η οικονομική αυτή λύση που βάζει τέλος στα χρόνια προβλήματα της εφημερίδας και θα την βοηθήσει να μπει σε μία μεταβατική περίοδο, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση και το διάστημα προσαρμογής της, κατά το οποίο θα επιχειρηθεί η ουσιαστική ενίσχυση της "Εφ. Συν.".

Έκλεισε στόματα: Το σχόλιο της Έλενας Ακρίτα για την κίνηση Μελισσανίδη!
Intime

Η μεταβίβαση του 51% ανοίγει τον δρόμο για αλλαγές στη διοικητική δομή. Προβλέπεται η συγκρότηση νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, τοποθέτηση διευθύνοντος συμβούλου και μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το τελικό "πράσινο φως" αναμένεται να δοθεί από τη γενική συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί την έναρξη μιας νέας περιόδου για την "Εφημερίδα των Συντακτών", η οποία ουσιαστικά κάλυψε το κενό που δημιουργήθηκε μετά το κλείσιμο της "Ελευθεροτυπίας". Σε μια δύσκολη κρίσιμη περίοδο, μια μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων και στελεχών διασφάλισε την ύπαρξη μιας εφημερίδας που κινήθηκε στον δρόμο που είχε χαράξει ο ιστορικός τίτλος της "Ε".

Ακρίτα: «Τρέχατε κάθε πρωί στο περίπτερο να την αγοράσετε, ε;»

Με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η Ελενα Ακρίτα σχολιάζει αρνητικά όσους επικρίνουν την εξαγορά της Εφημερίδας των Συντακτών από τον Δημήτρη Μελισσανίδη. “Λογικά όσοι εχετε αποψαρα για την αγορά της Εφημερίδας των Συντακτών από τον Μελισσανίδη, τρεχάτε κάθε πρωί στο περίπτερο να την αγοράσετε, ε;” γράφει καυστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει “Μήνες ολόκληρους ήταν απλήρωτοι οι συνάδελφοι και τώρα κάθονται κι απολογούνται κι από πάνω στην κάθε πασιοναρια από τα λιντλ. Πιο κει λίγο”.

Ενώ στη συνέχεια σε σχόλιο συμπληρώνει: “Αν η εφημερίδα αλλάξει γραμμή τότε να πάψουμε να την αγοράζουμε. Αλλά η εφημερίδα ΔΕΝ θα αλλάξει γραμμή.Οι απλήρωτοι συνάδελφοι που πάλεψαν δεκατρία ολόκληρα χρόνια γι’ αυτό το έντυπο κι έχουν περάσει του λιναριού τα πάθη, θα προασπίσουν την ακεραιότητα του. Τους ξέρουμε έναν έναν με ονοματεπώνυμο κι έχουν όλοι δώσει διαπιστευτήρια της δουλειάς τους. Αν δεν τους έχουμε και τώρα εμπιστοσύνη το πρόβλημα είναι δικό μας κι όχι δικό τους. Οι επαναστάτες του πληκτρολογίου σπίτι τους”.

Έκλεισε στόματα: Το σχόλιο της Έλενας Ακρίτα για την κίνηση Μελισσανίδη!
Intime

Η νέα κίνηση Μελισσανίδη στα media μετά την εξαγορά της Εφημερίδας των Συντακτών

υναμικό αποδεικνύεται το μπάσιμο του Δημήτρη Μελισσανίδη στον χώρο των ΜΜΕ. Όπως αποκαλύπτεται, την περασμένη Τετάρτη υπέγραψε προσύμφωνο για την εξαγορά του 51% της “Εφημερίδας των Συντακτών”. Μια κίνηση που ανατρέπει τις ισορροπίες στον έντυπο Τύπο και προκαλεί ήδη συζητήσεις για τις επόμενες κινήσεις του ισχυρού επιχειρηματία.

Το κανάλι της Ναυτεμπορικής στον αέρα

Παράλληλα, εξελίξεις τρέχουν και στο μέτωπο της τηλεόρασης της “Ναυτεμπορικής”. Το κανάλι αναμένεται να βγει στον αέρα στη συχνότητα που μέχρι σήμερα φιλοξενεί το περιφερειακό κανάλι Epsilon. Ο Μελισσανίδης έχει ήδη εξασφαλίσει από τον περασμένο Μάρτιο την τηλεοπτική συχνότητα, η οποία μέχρι τώρα προβάλλει απλώς κλιπάκια με ελληνικά τοπία.

Η ανακοίνωση της “Ναυτεμπορικής”

Στο σχετικό σημείωμα του naftemporiki.gr αναφέρεται: «Η τηλεόραση της Ναυτεμπορικής προχωρά στο επόμενο μεγάλο βήμα. Από τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, η πιο έγκυρη οικονομική και πολιτική ενημέρωση μεταφέρεται πλέον στους ελεύθερους τηλεοπτικούς δέκτες. Με συνεχή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στην οικονομία, το επιχειρείν και τις αγορές, το Naftemporiki TV συνεχίζει με ανανεωμένο δυναμισμό να καλύπτει κάθε πτυχή της εγχώριας και διεθνούς οικονομικής επικαιρότητας. Με νέα πρόσωπα αλλά σταθερή σφραγίδα εγκυρότητας όπως την εγγυάται ο ένας αιώνας δημοσιογραφικής αρτιότητας της Ναυτεμπορικής».

Το παζλ της νέας μιντιακής αυτοκρατορίας

  • Με δύο κινήσεις-κλειδιά, ο Μελισσανίδης δείχνει ότι χτίζει βήμα-βήμα μια ισχυρή μιντιακή παρουσία:
  • Στον έντυπο Τύπο με την Εφημερίδα των Συντακτών
  • Στην τηλεόραση με το Naftemporiki TV

Η στρατηγική αυτή αναμένεται να φέρει ανατροπές στον χώρο των media, ιδίως αν οι δύο επενδύσεις λειτουργήσουν συμπληρωματικά και αποκτήσουν πολιτική βαρύτητα.