Αίσθηση προκάλεσε ένα ρεπορτάζ της εκπομπής Buongiorno (και μάλιστα δια στόματος Φαίης Σκορδά που επικαλέστηκε «σημαντική» πηγή) σχετικά με την κρίση ανάμεσα στην ιδιοκτησία του ΣΚΑΪ και του Κωνσταντίνου Ζούλα, έναν χρόνο ακριβώς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν οι πολύ χαμηλές πτήσεις των προγραμμάτων που επέλεξε ο ίδιος (Power Talk, Exathlon, «Το ‘χουμε») αλλά και η μεγάλη αναστάτωση που δημιουργήθηκε με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Κουρδή φαίνεται πως θα οδηγήσουν πολύ σύντομα τον Κωνσταντίνο Ζούλα εκτός ΣΚΑΪ.
Διαβάστε επίσης...
Σχετικό ρεπορτάζ είχε προβληθεί και το Σαββατοκύριακο στην εκπομπή της Ελένης Τσολάκη στον ΑΝΤ1 αλλά η σημερινή αναφορά του Mega ήταν σαφώς πιο αιχμηρή. Ο Κωνσταντίνος Ζούλας είχε διατελέσει από το 2019 έως το 2024 πρόεδρος της ΕΡΤ, έχοντας πετύχει να αναβαθμίσει την ποιότητά της και ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητά της. Την 1η Οκτωβρίου του 2024 ο Γιάννης Αλαφούζος τον προσέλαβε και επίσημα στη θέση της Εύης Κουτσαυτάκη η οποία λίγες μέρες νωρίτερα είχε αναλάβει τη θέση του CEO στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη.
Κρίσιμες ώρες στον ΣΚΑΪ: «Ο Ζούλας δεν θα προλάβει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου», λένε πηγές
Στο Φάληρο, το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Κωνσταντίνος Ζούλας, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο δύσκολη φάση της μέχρι τώρα θητείας του — μόλις δεκατρείς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η συνάντηση με τον πρόεδρο και ιδιοκτήτη Γιάννη Αλαφούζο χαρακτηρίζεται από ανθρώπους του καναλιού ως «τελική», ίσως και λυτρωτική· για κάποιον από τους δύο.
Οι δείκτες μιλούν πιο καθαρά από οποιοδήποτε δελτίο ειδήσεων. Η τηλεθέαση στο εμπορικό κοινό κατρακυλά στο 7%, από 9,5% το 2023, ενώ τα οικονομικά του σταθμού καταγράφουν τη χειρότερη χρήση της τελευταίας επταετίας.
Ο Ζούλας, που ανέλαβε στις 5 Σεπτεμβρίου 2024, μπορεί να επικαλείται ότι βρήκε ένα πλοίο ήδη μπάζον από παντού· όμως η αποστολή του ήταν ρητή: να το επαναφέρει σε πορεία πλεύσης. Μέχρι στιγμής, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να κρατήσει το τιμόνι ίσιο, την ώρα που τα κύματα ανεβαίνουν και οι επιβάτες —δημοσιογράφοι και παραγωγοί— ψιθυρίζουν για “ναυάγιο εν αναμονή”.
Μια καρέκλα που τρίζει από τις εσωτερικές ρωγμές
Το πρόβλημα του ΣΚΑΪ δεν είναι –τουλάχιστον όχι μόνο– τα νούμερα. Είναι οι ρωγμές εκ των έσω. Ο Κωνσταντίνος Ζούλας βρίσκεται στριμωγμένος όχι μόνο «από πάνω» –από το ρετιρέ της εξουσίας, όπου κατοικεί ο Γιάννης Αλαφούζος– αλλά και από τα ενδιάμεσα πατώματα, εκεί όπου ανθίζουν μικρο-αυτοκρατορίες και στεριώνουν οι παλιοί πυλώνες του καναλιού.
Οι συμμαχίες εντός του ΣΚΑΪ είναι παλαιές, βαθιές και πεισματικά ανθεκτικές· συχνά ισχυρότερες από τα οργανογράμματα. Κι όταν πας να τις αγνοήσεις ή να τις «κόψεις», δεν λύνεις τον γόρδιο δεσμό – απλώς φτιάχνεις έναν καινούργιο, πιο σφιχτό.
Δεν είναι μυστικό πως στελέχη αισθάνονται παραγκωνισμένα. Άλλοι περιμένουν ώρες έξω από το γραφείο του CEO χωρίς να μπουν ποτέ, άλλοι βλέπουν τις εισηγήσεις τους να μπαίνουν στο συρτάρι, άλλοι καταγγέλλουν πως ο νέος επικεφαλής «δεν άκουγε».
Άλλοι πάλι «τα άκουγαν» οι ίδιοι – για ορθογραφικά λάθη, για λάθος super, για αστοχίες που άλλοτε λύνονταν με ένα βλέμμα. Η εικόνα που σχηματίστηκε ήταν αυτή ενός διευθύνοντος με μικροσκόπιο και χωρίς πυξίδα.
Στα media, η ιεραρχία δεν είναι πυραμίδα – είναι δίκτυο σχέσεων, παραπόνων και εξυπηρετήσεων. Ένα στέλεχος του middle management μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή (και καλύτερο μισθό) από τον CEO, αν το τηλέφωνό του χτυπά απευθείας από τον ιδιοκτήτη.
Ο Ζούλας, ερχόμενος από το καθετοποιημένο και πολιτικώς ευθυγραμμισμένο περιβάλλον της ΕΡΤ, δεν φάνηκε να υπολογίζει τη διαφορά. Στην ΕΡΤ, η εξουσία είναι γραφειοκρατικά κάθετη· σε ένα ιδιωτικό κανάλι, είναι προσωπική, ευμετάβλητη και ενίοτε εκδικητική. Εκεί, λένε πολλοί, την πάτησε. Οι κινήσεις του –ακόμη κι αν ήταν ορθολογικές ή αναγκαίες– ενόχλησαν ισχυρούς παίκτες. Και τώρα, τα βέλη που τον βρίσκουν, έρχονται από πολύ κοντά.
Ἐκ Σίας ….
Κι ενώ το θερμόμετρο ανεβαίνει, η δημόσια εικόνα του σταθμού φθείρεται. Το πιο ηχηρό πλήγμα δεν ήρθε από ανταγωνιστικό κανάλι, αλλά εκ των έσω — και μάλιστα από το πρόσωπο-βιτρίνα του ΣΚΑΪ, τη Σία Κοσιώνη.
Η anchorwoman, μιλώντας στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου λίγες μέρες μετά το «κόψιμο» της Στεφανίδου, εμφανίστηκε ανήσυχα αμήχανη, σε μια σπάνια στιγμή αποστασιοποίησης. «Δεν γνώριζα τίποτα εκ των προτέρων», είπε — μια φράση που ακούστηκε όχι σαν δήλωση, αλλά σαν προειδοποίηση. Και συνέχισε, με εκείνη την ψύχραιμη δηκτικότητα που μόνο οι έμπειροι τηλεοπτικοί παίκτες διαθέτουν: «Με έχει δυσκολέψει το ότι δεν έχω ένα δυνατό lead in, αλλά αυτό είναι δουλειά του σταθμού, όχι δική μου.»
Η φράση αυτή, όσο “ουδέτερη” κι αν ακούστηκε στον αέρα, χτύπησε καμπανάκια στο Φάληρο. Ερμηνεύτηκε ως κομψή βολή προς τη διοίκηση – υπενθύμιση ότι το δελτίο ειδήσεων δεν μπορεί να σηκώσει μόνο του ένα κανάλι που παραπαίει.