Facebook Pixel Ξέφρενο πάρτι με nVIDIA!
Life
| 2024-02-29 04:33:00

Ξέφρενο πάρτι με nVIDIA!

του Γεωπόλδου
Ξέφρενο πάρτι με nVIDIA!

Οι πραγματικοί λόγοι της αύξησης της τιμής των καρτών γραφικών!

Τους πραγματικούς λόγους της αύξησης της τιμής των καρτών γραφικών εξηγεί σε βίντεο ο οικονομέτρης αναλυτής Γιώργος Αδαλής, ο οποίος κάνει λόγο για... πάρτι τρισεκατομμυρίων.

Τί θα συμβεί στην Αγορά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και γιατί σήμερα η ΑΙ κινεί ολόκληρη την Αγορά; Πρόκειται για επενδυτική φρενίτιδα ή άλλη μια φούσκα όπως η “ντοτ κομ” (dot com);

Το ρεπορτάζ

Υπετριπλασιασμό των πωλήσεών της ανακοίνωσε για το περασμένο τρίμηνο η Nvidia, η οποία συνέχισε να επωφελείται από την αυξανόμενη ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα μοιράστηκε μια «αισιόδοξη προοπτική» για τα έσοδά της για το τρέχον τρίμηνο.

Ειδικότερα, η εταιρεία ενέγραψε έσοδα 22,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο που έληξε τον Ιανουάριο, ποσό ανώτερο τόσο των προσδοκιών της αγοράς όσο και των δικών αρχικών εκτιμήσεων.  Ενώ οι πωλήσεις στο βασικό τμήμα του κέντρου δεδομένων ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, η εταιρεία είπε ότι «οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο λόγω των απαιτήσεων της κυβέρνησης για αδειοδότηση».

«Ο επιταχυνόμενος υπολογισμός και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχουν φτάσει στο οριακό σημείο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang. «Η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως σε εταιρείες, βιομηχανίες και έθνη».

Ο κατασκευαστής chip μοιράστηκε θετικές προοπτικές για το τρέχον τρίμηνο, λέγοντας ότι αναμένει έσοδα περίπου 24 δισ. δολαρίων, καλύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές της Wall Street. Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν 1% στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς. Η μετοχή της έχει αυξηθεί περισσότερο από 35% το 2024.

Σημειώνεται ότι στην Nvidia μόνο οφείλεται το ένα τρίτο των κερδών του δείκτη Nasdaq 100 φέτος.

Μεταβλητότητα

Οι traders προετοιμάζονται για μεγαλύτερη μεταβλητότητα μετά τον τριπλασιασμό της αξίας της Nvidia κατά το τελευταίο έτος, που οφείλεται στην αδυσώπητη φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο τα νεύρα είναι ήδη τεντωμένα, με τη μετοχή να πέφτει κατά 4,4% την Τρίτη, παρασύροντας μαζί της και τους ομολόγους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αύξηση της κεφαλαιοποίησής της κατά 570 δισεκατομμύρια δολάρια είναι υπερτριπλάσια της χρηματιστηριακής αξίας της Intel. Οι μετοχές της Nvidia, της οποίας τα τσιπ θεωρούνται το χρυσό πρότυπο στη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης, αυξήθηκαν σχεδόν 240% το 2023.

Τα κέρδη της εταιρείας κατασκευής τσιπ αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των κερδών του S&P 500 φέτος. Ο δείκτης αναφοράς σημειώνει άνοδο σχεδόν 5% από την αρχή του έτους, η οποία έρχεται να προστεθεί στην αύξηση κατά 24% που καταγράφηκε το 2023.

Η τρίτη πολυτιμότερη της Wall Street

Ούσα πλέον η τρίτη πολυτιμότερη εταιρεία στη Wall Street, πίσω μόνο από την Apple και τη Microsoft, η Nvidia έχει αναδειχθεί σε βαρόμετρο για την πορεία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Άλλες μετοχές με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη έχουν εκτιναχθεί φέτος, συμπεριλαμβανομένης της Super Micro Computer, της οποίας η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 182% από την αρχή του έτους και της Arm Holdings, με άνοδο σχεδόν 71%.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags