Σε μια εκτενή ανάλυση για τις πραγματικές οικονομικές συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραήλ, ΗΠΑ και Ιράν προχώρησε ο οικονομολόγος-οικονομέτρης Γιώργος Αδαλής, μιλώντας στη Βεργίνα Τηλεόραση και στο δελτίο ειδήσεων με τη Βασιλική Πολίτου.
Ο έμπειρος αναλυτής επιχείρησε να αποδομήσει, όπως είπε, αρκετούς από τους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από το ποιοι βγήκαν κερδισμένοι και ποιοι ζημιωμένοι από τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, δίνοντας έμφαση στις πραγματικές ισορροπίες στην αγορά ενέργειας και στις αλυσιδωτές συνέπειες που ήδη διαμορφώνονται για τις διεθνείς τιμές.
Το Ιράν δεν κέρδισε, αλλά βυθίστηκε σε οικονομικό αδιέξοδο
Ο Γιώργος Αδαλής στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ιράν, τονίζοντας ότι η άποψη πως η Τεχεράνη επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου είναι λανθασμένη. Αντίθετα, όπως σημείωσε, η χώρα έχει δεχθεί βαρύτατο οικονομικό πλήγμα.
Σύμφωνα με την ανάλυσή του, οι ζημιές στις ιρανικές υποδομές ξεπερνούν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή η εξαγωγική δυνατότητα της χώρας υπέστη μεγάλη καθίζηση. Όπως εξήγησε, το Ιράν από τα περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια υποχώρησε στην περιοχή των 1,3 έως 1,5 εκατομμυρίων, γεγονός που ακυρώνει στην πράξη οποιοδήποτε όφελος από την αύξηση των διεθνών τιμών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην εξάρτηση της Τεχεράνης από την Κίνα, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο παραμένει ο βασικός, ουσιαστικά ο μοναδικός μεγάλος αγοραστής, αλλά αγοράζει με πολύ χαμηλότερες τιμές, επιβάλλοντας μεγάλες εκπτώσεις.
Η ρωσική ανθεκτικότητα και το παιχνίδι με τα διυλισμένα
Στο δεύτερο σκέλος της ανάλυσής του, ο κ. Αδαλής εξήγησε γιατί η Ρωσία καταφέρνει να διατηρεί αντοχές παρά το περιβάλλον κυρώσεων και γεωπολιτικής πίεσης. Όπως ανέφερε, η Μόσχα δεν στηρίζεται μόνο στο αργό πετρέλαιο, αλλά έχει χτίσει στρατηγική πάνω στα διυλισμένα προϊόντα, όπως το ντίζελ και τα αεροπορικά καύσιμα.
Κατά τον ίδιο, η Ρωσία επιδοτεί τη διύλιση και όχι την εξόρυξη, κάτι που της έδωσε ισχυρό πλεονέκτημα στην αγορά. Παράλληλα, περιέγραψε μια ιδιότυπη ενεργειακή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία διοχέτευε φθηνά διυλισμένα καύσιμα προς τους Σαουδάραβες για εσωτερική χρήση, επιτρέποντάς τους έτσι να εξάγουν μεγαλύτερες ποσότητες δικού τους πετρελαίου σε υψηλότερες τιμές.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όπως τόνισε, δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός που στην πράξη αποδυνάμωνε την πίεση των δυτικών κυρώσεων. Μάλιστα, ανέφερε ότι μετά την προσωρινή χαλάρωση ορισμένων αμερικανικών περιορισμών, η τιμή του ρωσικού Urals εκτινάχθηκε από τα 60 στα 140 δολάρια.
Η αμερικανική στρατηγική και το μήνυμα του WTI
Ο Γιώργος Αδαλής έδωσε ιδιαίτερη σημασία και στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον εφαρμόζει εδώ και χρόνια μια εξαιρετικά επιθετική και μακρόπνοη στρατηγική στην αγορά ενέργειας, η οποία, όπως είπε, ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2014.
Σύμφωνα με την τοποθέτησή του, η αμερικανική παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 500%, δίνοντας στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να διαμορφώνουν όρους ισχύος στην αγορά. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο, κατά τον ίδιο, είναι ότι για πρώτη φορά το αμερικανικό πετρέλαιο WTI εμφανίστηκε ακριβότερο από το Brent κατά περίπου 20 δολάρια.
Ο αναλυτής ερμήνευσε αυτή την εξέλιξη ως σαφές μήνυμα των αγορών ότι το αμερικανικό καύσιμο θεωρείται σήμερα ασφαλέστερο και πιο άμεσα διαθέσιμο σε σχέση με τα φορτία που περνούν μέσα από περιοχές υψηλού γεωπολιτικού κινδύνου, όπως τα Στενά του Ορμούζ.
Προειδοποίηση για νέα έκρηξη ακρίβειας
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Γιώργος Αδαλής προειδοποίησε ότι το ενεργειακό σοκ δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στις τιμές που θα πληρώσουν οι κοινωνίες και οι επιχειρήσεις.
Όπως υπογράμμισε, οι πληθωριστικές πιέσεις λειτουργούν σωρευτικά και αυτό σημαίνει ότι η αγορά έχει μπροστά της νέο κύμα ανατιμήσεων. Η εκτίμησή του είναι πως η ελληνική αλλά και η διεθνής οικονομία θα δουν νέα μεγάλη άνοδο τιμών προς τα τέλη Ιουνίου και ξανά προς τα τέλη Αυγούστου.
Η ουσία της παρέμβασής του ήταν σαφής! Πίσω από τους γεωπολιτικούς πανηγυρισμούς και τις πρόχειρες αναγνώσεις, η πραγματική εικόνα στην οικονομία είναι πιο σκληρή. Το Ιράν μετρά βαριές απώλειες, η Ρωσία παίζει έξυπνα με τα διυλισμένα, οι ΗΠΑ κεφαλαιοποιούν τη δική τους ενεργειακή ασφάλεια και οι κοινωνίες ετοιμάζονται να πληρώσουν τον λογαριασμό με νέα ακρίβεια.
Δείτε τη συνέντευξη:
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο