Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την αγορά των ισραηλινών πυραύλων Spike NLOS, με την χώρα μας να επίκειται να προμηθευτεί 17 συστήματα για τα οχήματα του στρατού ξηράς, εννέα για ισάριθμα ελικόπτερα Apache και οκτώ συστήματα για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Πριν φτάσουμε σημερινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ήταν το 2020 και συγκεκριμένα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός είχε κάνει αναφορά στην προμήθεια του σημαντικού αυτού οπλικού συστήματος.

Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας εξέλιξη στο μέτωπο της αμυντικής οχύρωσης, δεδομένου ότι η προμήθεια του πυραυλικού αυτού συστήματος αλλάζει ποιοτικά τα δεδομένα υπέρ της Ελλάδας στις χερσαίες επιχειρήσεις κι όχι μόνο. Στην πραγματικότητα, οι Spike NLOS εντάσσουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε νέα εποχή.

Οι μικροί αυτοί πύραυλοι έχουν βεληνεκές πάνω από 32 χλμ, πολύ μεγάλο για το μέγεθός τους. Μπορούν, λοιπόν, να προσβάλουν τεθωρακισμένα που βρίσκονται εκτός της γραμμής του ορίζοντα, όπως λέει και το όνομά τους (non line of sight – NLOS). Οι πύραυλοι αυτοί μεταδίδουν απευθείας εικόνα από την κάμερα στο ρύγχος τους στον χειριστή, ο οποίος τους κατευθύνει ανάλογα.

Έτσι, μπορούν να εξαπολυθούν γενικά προς την περιοχή του στόχου, χωρίς να χρειάζονται ακριβείς πληροφορίες και όταν φτάσουν εκεί μπορούν να ερευνήσουν με τις κάμερες τους, να εντοπίσουν τους στόχους και οι χειριστές τους να τους κατευθύνουν εναντίον με σημειακή ακρίβεια. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε γι’ αυτά τα βλήματα είναι ότι θα επιτρέπουν την προσβολή εχθρικών τεθωρακισμένων σχηματισμών από αποστάσεις δεκάδων χλμ, μην επιτρέποντας στα εχθρικά άρματα καμία αντίδραση και χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο ελληνικές δυνάμεις.

Επισημαίνεται ότι στην αρχή οι Spike NLOS αναφέρονταν ως Tamuz και ήταν ένα απόρρητο όπλο για τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος τους χρησιμοποιούσε από τροποποιημένα άρματα μάχης, στα οποία είχε τοποθετήσει ψεύτικους πυργίσκους με ψεύτικα κανόνια για να μην γίνεται αντιληπτός ο ρόλος τους. Δηλαδή, οι πύραυλοι αυτοί αποτελούσαν το μυστικό ατού των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων για πολλά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ SLPRESS.GR