Facebook Pixel Εθνική Άμυνα: Ινδικά ΜΜΕ υμνούν τον άξονα ασφαλείας με την Ελλάδα! "Μαζί θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία"
Life
| 2023-04-25 07:36:00

Ινδικά ΜΜΕ υμνούν τον άξονα ασφάλειας με την Ελλάδα! "Μαζί θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία"

του Γεωπόλδου
Ινδικά ΜΜΕ υμνούν τον άξονα ασφάλειας με την Ελλάδα! "Μαζί θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία"

"Ελλάδα & Ινδία έχουν στενές σχέσεις από την εποχή του Μεγάλόυ Αλεξάνδρου", τονίζει ο Ινδικός ΜΜΕ σε δημοσιεύματά του με αφορμή την άσκηση "Ηνίοχος 2023".

Εθνική Άμυνα: ”Ινδικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi (Su-30 MKI) και αεροσκάφη C17 Globemaster έφτασαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά για να συμμετάσχουν στην πολυμερή αεροπορική άσκηση Ηνίοχος-2023 που φιλοξενείται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF)”, αναφέρει το eurasiantimes, ΜΜΕ που στηρίζει την ινδική κυβέρνηση.

Αναλυτικά:

”Ενώ η Τουρκία υποστηρίζει το Πακιστάν για το Κασμίρ, η ευρασιατική χώρα (Τουρκία) έχει μια ιστορία πικρών σχέσεων με τη γειτονική Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) συμμετέχει στην Άσκηση Ηνίοχος-23, μια πολυεθνική αεροπορική άσκηση που φιλοξενείται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi (Su-30 MKI) και δύο αεροσκάφη C-17 Globemaster. Η άσκηση θα διεξαχθεί στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας στην Ελλάδα από τις 24 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου.

Η Ελλάδα είναι μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ.

Αυτό όμως που τράβηξε όλα τα βλέμματα είναι η συμμετοχή της IAF (Ινδική Πολεμική Αεροπορία) στην ελληνική αεροπορική άσκηση. Αν και η Ινδία και η Ελλάδα είχαν στενούς πολιτιστικούς και διπλωματικούς δεσμούς από την αρχαία περίοδο που χρονολογούνται από τον Μέγα Αλέξανδρο, έχει ενισχυθεί για να αντιμετωπίσει την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία έχει μια ιστορία διαμάχης με την Ελλάδα για τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι, η Ελλάδα θέλει ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς με την Ινδία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο και σημαντική στρατιωτική επιρροή. Η Ελλάδα είχε πρόσφατα αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία.

Αλλά αυτό που ενοχλεί την Ινδία είναι η συνεχής υποστήριξη από την Τουρκία στο Πακιστάν για το Κασμίρ. Η Τουρκία έχει «διεθνοποιήσει» το ζήτημα του Κασμίρ σε διάφορα διεθνή φόρουμ. Επιπλέον, η Τουρκία προμηθεύει όπλα και στο Πακιστάν. Πρόσφατα, η Τουρκία φέρεται να προμήθευσε μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «αιχμής» Bayraktar Akinci στο Πακιστάν.

Η Τουρκία και ο Πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν θίξει συχνά το θέμα του Κασμίρ στον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρουμ. Μόλις στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, μιλώντας στον ΟΗΕ, είχε προτρέψει τον κόσμο να επιλύσει τα ζητήματα του Κασμίρ υπό την εντολή του ΟΗΕ.

Το 2019, ο Erodgan κατηγόρησε την Ινδία ότι αγνόησε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κασμίρ ενώ μιλούσε στη συνέλευση του ΟΗΕ. Και πάλι, το 2020, μετά την ανάκληση του άρθρου 370 από την Ινδία από το Κασμίρ, ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε το ζήτημα του Κασμίρ ενώ μιλούσε στο πακιστανικό κοινοβούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στρατηγική σημασία έχει η συμμετοχή του στόλου της IAF στην άσκηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Δείχνει ότι η Ινδία είναι πλέον έτοιμη να αντιμετωπίσει την Τουρκία στη διηπειρωτική γεωπολιτική. Αν και η Ελλάδα βοήθησε επίσης την Τουρκία κατά τον πρόσφατο σεισμό.

Υπήρξαν πολλές επισκέψεις υψηλού προφίλ μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας στο πρόσφατο παρελθόν. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, S Jaishankar, επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2021, η επίσκεψη ανταποκρίθηκε από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια το επόμενο έτος.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (2023), ο Ινδός MoS (Εξωτερικών Υποθέσεων) Meenakshi Lekhi πραγματοποίησε επίσης επίσημη περιοδεία στην Ελλάδα. Πέρυσι, μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από καθηγητές και φοιτητές του Κολλεγίου Εθνικής Άμυνας (NDC) επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Με πολλές διπλωματικές επισκέψεις και συναντήσεις, η συμμετοχή της Ινδίας στις ελληνικές πολυμερείς αεροπορικές ασκήσεις θα αποτελέσει μια νέα αλλαγή παραδείγματος στις ινδικές και ελληνικές στρατιωτικές σχέσεις.

Η άσκηση Ηνίοχος στοχεύει στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών που συμμετέχουν, δήλωσε ο Πτέραρχος Ashish Moghe, εκπρόσωπος Τύπου της IAF, σε δήλωση που εκδόθηκε στο Δελχί για τη συμμετοχή στην Ελληνική άσκηση.”

​ΠΗΓΗ: Directus.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags