Facebook Pixel Συναγερμός στις ΗΠΑ με Κινέζο που προμήθευε το Ιράν με υλικά για πυραύλους
Life
| 2023-05-25 00:29:00

Συναγερμός στις ΗΠΑ με Κινέζο που προμήθευε το Ιράν με υλικά για πυραύλους

του Γεωπόλδου
Συναγερμός στις ΗΠΑ με Κινέζο που προμήθευε το Ιράν με υλικά για πυραύλους

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη 16 Μαΐου 2023, ότι απήγγειλαν κατηγορίες στον Κινέζο πολίτη Qiao Xiangjiang για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά την προμήθεια υλικών στο Ιράν για την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων. Ο άνδρας, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κίνα, δεν έχει συλληφθεί.

Ο 39χρονος Qiao εργάζεται για την κινεζική εταιρεία Sinotech Dalian Carbon and Graphite Manufacturing, την οποία το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έθεσε στη λίστα κυρώσεων το 2014 επειδή βοήθησε το Ιράν στην απόκτηση εξαρτημάτων για την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και αναπαράγεται από το Reuters.

Μεταξύ 2019 και 2022, η Qiao φέρεται να βοήθησε στην παράδοση υλικών στο Ιράν που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή ακροφυσίων πυραύλων και άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό σε μια πλασματική εταιρεία για να λάβει 15.000 USD από μια αμερικανική τράπεζα σε σχέση με τη συναλλαγή, δήλωσαν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Νταμιάν Ουίλιαμς δήλωσε: «Όπως φέρεται ότι, ο Xiangjiang Qiao συνωμότησε για να στείλει ισοστατικό γραφίτη στο Ιράν, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων. Ο ισοστατικός γραφίτης είναι ένα υλικό υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στις μύτες των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Το ιρανικό καθεστώς τρομοκρατίας και καταστολής, και όσοι το διευκολύνουν, αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Αυτό το Γραφείο θα συνεχίσει να εργάζεται ακατάπαυστα για να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους προωθούν τα συμφέροντα του ιρανικού καθεστώτος και ως εκ τούτου απειλούν την ασφάλεια και την ασφάλεια του αμερικανικού λαού».

Ο Qiao έχει κατηγορηθεί για διαφυγή κυρώσεων, τραπεζική απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν έναν κατάσκοπο που κατηγορείται ότι παρείχε πληροφορίες για Κινέζους αντιφρονούντες που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες στην κινεζική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Απρίλιο, το FBI συνέλαβε δύο Κινέζους πολίτες που διαχειρίζονταν ένα μυστικό φυλάκιο της κινεζικής αστυνομίας στη Νέα Υόρκη, μέσω του οποίου κατασκόπευαν Κινέζους αντιφρονούντες που ζούσαν στις ΗΠΑ

Τη Δευτέρα (15/5), κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον 78χρονο Αμερικανό υπήκοο John Shing-wan Leung, ο οποίος διέμενε στο Χονγκ Κονγκ για κατασκοπεία. Μια τόσο αυστηρή τιμωρία για έναν αλλοδαπό σε αυτό το πλαίσιο είναι σχετικά σπάνια και θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags