Πώς οι ΗΠΑ τελειώνουν τα τουρκικά drone ενώ ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να «παρακολουθεί και να αξιολογεί τις επιπτώσεις του επεκτεινόμενου προγράμματος drone της Τουρκίας στην εθνική ασφάλεια».

 

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτά τα drones «συμβάλλουν στην περιφερειακή και διεθνή αστάθεια».

Το νομοσχέδιο ήρθε ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτηση για ένοπλα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επιπλέον, όπως έγραφε το atalayar.com «υπάρχει μία άνευ προηγουμένου ζήτηση για τουρκικά drones από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουκρανία, η Αγκόλα, ο Νίγηρας, η Νιγηρία και η Ρουάντα».

Βayraktar: Πώς οι ΗΠΑ τελειώνουν τα τουρκικά drone

Ωστόσο, οι «επεκτατικές προθέσεις της Τουρκίας εγείρουν διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τους φόβους για αυξημένη περιφερειακή και διεθνή αστάθεια σχετικά με τα drones», τονίζονταν.

Έτσι, μετά από αυτή την εξέλιξη εάν τα τουρκικά drones περιέχουν εξαρτήματα ή τεχνολογία που κατασκευάζονται από αμερικανικές εταιρείες οι ΗΠΑ μπορούν να αποφασίσουν πως οι τουρκικές εξαγωγές «συνιστούν παραβίαση του νόμου περί ελέγχου των εξαγωγών όπλων».

«Έχουμε δώσει από καιρό στην Τουρκία πρόσβαση στα υψηλότερα επίπεδα στρατιωτικής τεχνολογίας. Είναι επιτακτική ανάγκη η αμερικανική τεχνολογία να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τα συμφέροντα, τις αξίες και τις συμμαχίες των ΗΠΑ», ανέφεραν μέλη της αμερικανικής Βουλής.

Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούσαν από τον υπουργό Μπλίνκεν να διερευνήσει εάν το πρόγραμμα drone της Τουρκίας παραβιάζει τη νομοθεσία των ΗΠΑ ή αποσταθεροποιεί περιοχές όπου οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.

Θα υπάρχει λέτε εξέλιξη στο θεμα Bayraktar από τις ΗΠΑ; Μην ξεχνάμε πως κάθε τουρκικό drone που πωλείται είναι ανταγωνιστικό στην αμερικανική και ισραηλινή αμυντική βιομηχανία.

ΠΗΓΗ: geostratigika.com