Του Άγγελου Χωριανόπουλου

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ινδίας στον τομέα της άμυνας ανακοίνωσαν τη δημιουργία κοινών μηχανισμών τεχνολογικής ανάπτυξης με στόχο την αύξηση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο εθνών. Οι χώρες παρουσίασαν το ‘’οικοσύστημα επιτάχυνσης της άμυνας Ινδίας-ΗΠΑ’’, το οποίο ονομάστηκε INDUS-X, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στις 21 Ιουνίου που φιλοξενήθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. Η προσπάθεια παρέχει μια οδό για τη διοχέτευση τεχνολογίας που αναπτύσσεται από νεοφυείς και άλλες εμπορικές εταιρείες στις αμερικανικές και ινδικές αμυντικές υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκέπτεται τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, επιδιώκοντας να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. "Το INDUS-X παρέχει έναν μηχανισμό για την προώθηση της αλλαγής", δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας για τις προμήθειες και τη συντήρηση Radha Iyengar Plumb κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής. "Αυτό το φόρουμ μπορεί να αξιοποιήσει όχι μόνο τη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, αλλά και τους ισχυρούς και δυναμικούς ιδιωτικούς τομείς και στις δύο χώρες. Βασικά, πρόκειται για τη διαμόρφωση συνδέσεων μεταξύ των επενδυτών και των επιχειρηματιών μας".

Ο οργανισμος "Καινοτομίες για την Αμυντική Αριστεία" του ινδικού Υπουργείου Άμυνας και το Γραφείο του Υπουργού Άμυνας στο Πεντάγωνο ηγούνται της πρωτοβουλίας.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των ετήσιων εξαγωγών του σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025 και ο οργανισμός θεωρεί τη συν-ανάπτυξη και τη συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ ως ένα μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, θέλουν να ενισχύσουν τις σχέσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και βλέπουν τη χώρα ως βασικό εταίρο.

Η δημιουργία του INDUS-X είναι μία από τις πολλές κοινές τεχνολογικές πρωτοβουλίες μεταξύ των δύο εθνών τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Μόντι ανακοίνωσαν τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας ΗΠΑ-Ινδίας για τις κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες, στο πλαίσιο της οποίας οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξή τους σε αμυντικές τεχνολογίες πρωταρχικού συμφέροντος.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr