Facebook Pixel Ινδία: Καμία διαπραγμάτευση για το καθεστώς του Κασμίρ
Life
| 2023-06-29 11:53:00

Καμία διαπραγμάτευση για το καθεστώς του Κασμίρ

του Γεωπόλδου
Καμία διαπραγμάτευση για το καθεστώς του Κασμίρ

Από τότε που καταργήθηκε το άρθρο 370, το Τζαμού-Κασμίρ έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς. Η κίνηση έφερε επίσης ένα αναισθητικό πλήγμα στην τρομοκρατία αυξάνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες απασχόλησης, ειδικά μεταξύ των νέων.

Η κατάργηση του άρθρου 370 στο Κασμίρ τον Αύγουστο του 2019, κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα του Κασμίρ δεν είναι ανοιχτό για διαπραγμάτευση ή ότι η Ινδία δεν χρειάζεται να κάνει παραχωρήσεις για το Κασμίρ για να υπάρξει ειρήνη με το Πακιστάν, δήλωσε τη Δευτέρα ένας ειδικός, συγγραφέας και αρθρογράφος για τις διεθνείς υποθέσεις, ο Ράτζα Μόχαν, μιλώντας τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023 στο Νέο Δελχί σε παρουσίαση βιβλίου για το έργο του Σατιντέρ Κουμάρ Λαμπάντ (σ.σ. Ινδός πολιτικός) με τίτλο «Στην επιδίωξη ειρήνης: Ινδία-Πακιστάν οι σχέσεις κάτω από έξι πρωθυπουργούς».

 «Η κυβέρνηση Μόντι ήρθε στην εξουσία με σαφή αίσθηση ότι οι όροι των διαπραγματεύσεων με το Πακιστάν πρέπει να τροποποιηθούν. Δεν μπορεί να υπάρξει ένα πλαίσιο όπου η Ινδία θα έκανε παραχωρήσεις ή η ιδέα ότι το καθεστώς του Κασμίρ είναι απεριόριστο. Και δεν θα υπήρχε κανένα τρίμηνο στην ιδέα ότι η Ινδία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στο Κασμίρ για να έχει ειρήνη με το Πακιστάν», τόνισε Ράτζα Μόχαν και υπογράμμισε, ότι το παλιό πλαίσιο δεν λειτουργεί πλέον, παρότι υπήρξαν διπλωματικές προσπάθειες από πλευράς Μόντι.

Ο Μόχαν πρόσθεσε ότι η κατάργηση του άρθρου 370 κατέστησε σαφές ότι το καθεστώς του Κασμίρ της Ινδίας δεν ήταν πλέον ανοιχτό για διαπραγμάτευση.

«Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2019, η αλλαγή στο συνταγματικό καθεστώς του Κασμίρ ήταν μια ξεκάθαρη αίσθηση ότι «Κοιτάξτε τι κάνουμε». Το ερώτημα ότι το καθεστώς του Κασμίρ της Ινδίας είναι ανοιχτό για διαπραγμάτευση τέθηκε εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.

Ο Ατζάι Μπισαρία, πρώην Ύπατος Αρμοστής στο Πακιστάν, στην ίδια εκδήλωση, επεσήμανε ότι σε όλη την ιστορία των 75 χρόνων, κάθε πρωθυπουργός προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Πακιστάν, αλλά η «ανοχή» για την τρομοκρατία δεν υπάρχει πια από κανέναν.

«Όλοι οι πρωθυπουργοί στην ιστορία της Ινδίας έχουν αυτό το ένστικτο της εξομάλυνσης των σχέσεων (με το Πακιστάν). Το ένστικτο του Βατζπαγιέ ήταν να μπει σε ένα λεωφορείο και να πάει στη Λαχόρη το 1999. Το ένστικτο του Δρ. Μανμοχάν Σινγκ ήταν να δώσει την ομιλία στο Αμριτσάρ, να πάρει πρωινό και μεσημεριανό γεύμα στη Λαχόρη και δείπνο στην Καμπούλ», είπε.

Ο Μπισάρια πρόσθεσε: «Μην ξεχνάτε ότι ο πρωθυπουργός Μόντι πήγε επίσης στη Λαχόρη. Οι πρώτοι 18 μήνες της απαλλαγής δαπανήθηκαν για να εμφανιστεί ακριβώς αυτό που είχαν δείξει οι προηγούμενες ηγεσίες. Ο ερχομός του Ναουάζ Σαρίφ στην ορκωμοσία του πρωθυπουργού Μόντι ήταν ένα ένστικτο από πλευράς του Πακιστανού ηγετή. Μετά από αυτό, ακολούθησε σειρά συναντήσεων. Υπήρχε ήδη απόφαση να ξεκινήσει ένας σύνθετος διάλογος. Ακόμη και όταν η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2016, έγιναν κάποιες προσπάθειες μέσω των καναλιών της δημιουργικής διπλωματίας».

Πρόσθεσε επίσης ότι με το είδος της τρομοκρατίας που αντιμετώπισε η Ινδία, ειδικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2008, το επίπεδο ανοχής στη χώρα για τέτοια γεγονότα εξαντλήθηε.

«Αυτό που συνέβη στην Ινδία είναι ότι η ανοχή σε πολιτικό και δημόσιο επίπεδο για την τρομοκρατία έχει μειωθεί. Θα ήθελα να επισημάνω το είδος της τρομοκρατίας που αντιμετώπισε η Ινδία τον 21ο αιώνα, και το σημαντικότερο σημείο ήταν το 2008 (σ.σ. τρομοκρατική επίθεση στη Βομβάη). Έκτοτε, η ανοχή στην τρομοκρατία έχει μειωθεί. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια πιο σκληρή στάση γιατί υπήρχε γενικά η αίσθηση ότι δεν ανέχεται τον τρόμο στην Ινδία», πρόσθεσε ο Μπισάρια.

Από τότε που καταργήθηκε το άρθρο 370, το Τζαμού-Κασμίρ έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς. Η κίνηση έφερε επίσης ένα αναισθητικό πλήγμα στην τρομοκρατία αυξάνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες απασχόλησης, ειδικά μεταξύ των νέων.

Προς επίρρωση των προλεχθέντων, στο «Νέο Κασμίρ», μετά την κατάργηση του άρθρου 370, η Επικράτεια της Ένωσης φιλοξένησε τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Τουρισμού των G-20 στο Σριναγκάρ από τις 22 έως τις 24 Μαΐου υπό την προεδρία της Ινδίας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags