Facebook Pixel Ο άνθρωπος έχει κότσια! Σπόντες Μόντι για Πακιστάν και Κίνα μπροστά στα μούτρα των ηγετών τους
Life
| 2023-07-06 11:46:00

Ο άνθρωπος έχει κότσια! Σπόντες Μόντι για Πακιστάν και Κίνα μπροστά στα μούτρα των ηγετών τους

του Γεωπόλδου
Ο άνθρωπος έχει κότσια! Σπόντες Μόντι για Πακιστάν και Κίνα μπροστά στα μούτρα των ηγετών τους

κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) να διατηρήσουν τον σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ενώ επιδιώκουν πρωτοβουλίες συνδεσιμότητας

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι έδωσε την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 σημαντική έμφαση στη σημασία της συνδεσιμότητας για την πρόοδο των κρατών μελών στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Ο Ινδός ηγέτη, ρίχνοντας σπόντα στο Πακιστάν και την Κίνα, κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) να διατηρήσουν τον σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ενώ επιδιώκουν πρωτοβουλίες συνδεσιμότητας.

«Η ισχυρή συνδεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο οποιασδήποτε περιοχής. Η καλύτερη συνδεσιμότητα όχι μόνο ενισχύει το αμοιβαίο εμπόριο, αλλά επίσης προωθεί την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ωστόσο, σε αυτές τις προσπάθειες, είναι σημαντικό να τηρούνται οι βασικές αρχές του χάρτη της SCO, ιδίως στον σεβασμό της κυριαρχίας και της ακεραιότητας των κρατών μελών», είπε ο Μόντι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της SCO, υπό την προεδρία της Ινδίας με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να ηγείται ουσιαστικά της συνάντησης των αρχηγών κρατών.

Αξιοποίηση του ιρανικού λιμανιού Τσαμπαχάρ

Καθώς το Ιράν έχει γίνει πλέον πλήρες μέλος της SCO σήμερα, ο πρωθυπουργός Μόντι τόνισε ότι η ενίσχυση της συνδεσιμότητας είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη οποιασδήποτε περιοχής. Ο πρωθυπουργός Μόντι είπε: «Μετά την ένταξη του Ιράν στην SCO, μπορούμε να εργαστούμε για τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του λιμανιού Τσαμπαχάρ».

«Ο Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου μπορεί να χρησιμεύσει ως ασφαλής και αποτελεσματική οδός για τις χώρες της Κεντρικής Ασίας που είναι κλειστές στη ξηρά για πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές του», πρόσθεσε. Κατά την ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης, ο γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Βινάι Κουάτρα είπε την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα τόνισε τη σημασία της συνδεσιμότητας για την πρόοδο και την ανάπτυξη των κρατών μελών. Με τον τρόπο αυτό, κατέστησε επίσης σαφές ότι, ενώ επιδιώκονται πρωτοβουλίες συνδεσιμότητας, είναι σημαντικό να τηρούνται οι αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

«Ο Πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα στις παρατηρήσεις του ότι η συνδεσιμότητα είναι σημαντική για τα κράτη μέλη της SCO. Αλλά η συνδεσιμότητα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Η θέση της Ινδίας για το BRI ήταν σαφής», είπε ο Κουάτρα, όταν ρωτήθηκε για οποιοδήποτε μήνυμα προς το Πακιστάν ή την Κίνα για το θέμα των BRI και CPEC. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της SCO, ο υπουργός Εξωτερικών Βινάι Κουάτρα σε ειδική ενημέρωση είπε: «Το Ιράν είναι πλέον μέλος. Η Λευκορωσία πρόκειται να γίνει πλήρες μέλος έως το 2024. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν άλλοι 14 εταίροι διαλόγου στο SCO. Υπάρχουν επίσης τρεις παρατηρητές Κατά την κατανόησή μας, δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμή αιτήματα από μέλη για να γίνουν πλήρη μέλη της SCO προς το παρόν».

Σπόντες για Πακιστάν και Κίνα

Ο πρωθυπουργός Μόντι κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) να μην διστάσουν να καταδικάσουν χώρες που χρησιμοποιούν τη διασυνοριακή τρομοκρατία ως «εργαλεία πολιτικής» και προστατεύουν τρομοκράτες. «Ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τη διασυνοριακή τρομοκρατία ως όργανο των πολιτικών τους και παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες», είπε ο πρωθυπουργός Μόντι, προσθέτοντας ότι η SCO δεν πρέπει να διστάζει να επικρίνει τέτοιες χώρες και «δεν πρέπει να υπάρχουν διπλά μέτρα και μέτρα για την τρομοκρατία», είπε συγκεκριμένα, μία δήλωση που ήταν στην ουσία σπόντα για το Πακιστάν και την Κίνα, με τους ηγέτες των συγκεκριμένων χωρών που είναι μέλη του SCO να ακούνε τα λόγια του προεδρεύοντα ηγέτη.

Μιλώντας για το κάλεσμα του πρωθυπουργού Μόντι για συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, ο γραμματέας του Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, Βινάι Κουάτρα, είπε ότι ο χάρτης της SCO μιλά για τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και τις λεπτομέρειες για την καταπολέμηση της προκλητικότητας. «Η προτεραιότητα μεταξύ των κρατών μελών της SCO για την καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας διευκρινίζεται με σαφήνεια στο Άρθρο 1 του Χάρτη της SCO, το οποίο μιλά για την ανάγκη να ενωθούν οι χώρες της SCO για να διορθώσουν τα προβλήματα της τρομοκρατίας, του αυτονομισμού και του εξτρεμισμού», υπογράμμισε ο Ινδός ηγέτης.

«Η Περιφερειακή Αντιτρομοκρατική Δομή (RATS) που βρίσκεται στην Τασκένδη, χτίστηκε ουσιαστικά για να εκπληρώσει αυτόν τον καταστατικό στόχο της SCO. Αυτό είναι ένα φόρουμ που συγκεντρώνει τις χώρες του φόρουμ. Ποιες πρέπει να είναι οι λεπτομέρειες του SCO τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν αυτήν την πρόκληση, είτε πρόκειται για ανταλλαγή πληροφοριών για ιδιαιτερότητες της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και των αυτονομιστικών προβλημάτων, μοιράζονται αξιολογήσεις μεταξύ των κρατών μελών. Και πώς ακριβώς τα κράτη μέλη της SCO ενισχύουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση αυτών των προκλήσεων».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags