Διπλό ήταν το ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από το Τελ Αβίβ καθώς δυο αξιωματούχοι του, βρέθηκαν στην Αθήνα φανερώνοντας τις σχέσεις τόσο σε διπλωματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο.

Στο υπουργείο Eξωτερικών την Πέμπτη βρέθηκε ο έχων το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής του ισχυρού Μεσογειακού κράτους, ενώ την ίδια στιγμή στην 117 Πτέρυγα Μάχης προσγειωνόταν ο Αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα γεγονότα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία την παρούσα στιγμή κατά την οποία η Άγκυρα επιχειρεί -καιρό τώρα- να τοποθετηθεί ως «σφήνα» στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ.

Πολλά άλλωστε έχουν γραφεί και για το ταξίδι του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, όμως αυτό όπως, σημειώνεται από έμπειρους αναλυτές, θα εξαρτηθεί από πολλά…

Και γίνονται πιο σημαντικά τα γεγονότα ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμών που στην πολιτική, τη διπλωματία και την άμυνα αποκτούν ξεχωριστή αξία. Την ώρα που ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ σημείωνε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ΥΠΕΞ ότι «τα εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» υποστηρίζονται από την χώρα του, την ίδια στιγμή ο Αρχηγός της Ισραηλινής αεροπορίας πετούσε με ελληνικό F-16 δίπλα στο φτερό του πρώτου «γερακιού» της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, στο FIR Αθηνών.

Η Αθήνα επιδιώκει σε διπλωματικό επίπεδο την επαναβεβαίωση των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με το Τελ Αβίβ όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το επόμενο διάστημα αυτό αναμένεται να επισφραγιστεί κατά τη Σύνοδο ανάμεσα στις τρεις σύμμαχες χώρες της Μεσογείου, Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ.

Άλλωστε πριν λίγα 24ωρα και ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας συνομίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του με τον οποίο συμφώνησαν ότι πρόκειται υπάρξει ένα καίριο «restart» και στις αμυντικές σχέσεις των δυο κρατών.

Στο επιχειρησιακό πεδίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 με τα οποία πέταξαν οι δυο αρχηγοί προσγειωθήκαν στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, ενώ είχαν απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει…

Ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς επιβιβάστηκε σε μονοθέσιο αεροσκάφος, ενώ ο φιλοξενούμενος Ισραηλινός αρχηγός βρέθηκε στην πίσω θέση ενός «Κρητικού» F-16.

Ο Ισραηλινός αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας έχει το δεύτερο τετ α τετ με τον Έλληνα ομόλογό του μέσα σε διάστημα δυο μηνών. Το προηγούμενο ήταν στο «φυτώριο» της αεροπορίας την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα κατά την επίσημη παράδοση των δυο πρώτων μισθωμένων από το Ισραήλ εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346.

Και από το «φυτώριο», το δεύτερο ραντεβού κλείστηκε στο λίκνο της αεροπορίας. Εκεί που εκτός από τους γερόλυκους, τα F4 Phantom της 338 Μοίρας «Άρης», λειτουργεί το ελληνικό Top Gun που αποδίδει στην αεροπορία τους καλύτερους ιπταμένους κι όχι μόνο σε οποιαδήποτε αεροπορική τακτική.

Ήταν δηλαδή ευκαιρία για τον Ισραηλινό αρχηγό να παρακολουθήσει, συνομιλήσει και μάθει από τα στελέχη του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής όλες τις εξελίξεις, εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς και προγράμματα.

Στο ελληνικό promotion, ιδίως το τελευταίο διάστημα συμπεριλαμβάνεται και η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης με τους εξομοιωτές των αεροσκαφών F-16.

Για όλα τα παραπάνω ο Ισραηλινός αρχηγός είχε ήδη εικόνα από τις αναφορές του επιτελείου του καθώς οι Μεσογειακοί σύμμαχοί μας έχουν γνωρίσει αρκετά από τα όσα συμβαίνουν και εξελίσσονται στην Ανδραβίδα, διότι μόνο φέτος δεν προσγειώθηκαν στον «Ηνίοχο».

ΠΗΓΗ: Hellas Journal