Facebook Pixel Leaders:Ο ρομποτικός πόλεμος και τα αναγκαία εξοπλιστικά άλματα της Ελλάδα
Life
| 2024-02-07 07:06:00

Ο ρομποτικός πόλεμος και τα άλματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε στεριά, θάλασσα και αέρα

του Γεωπόλδου
Ο ρομποτικός πόλεμος και τα άλματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε στεριά, θάλασσα και αέρα

Αναλυτής γεωπολιτικού ρίσκου και άμυνας μιλάει στους Leaders για τις ανάγκες της χώρας μας εξοπλιστικά προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως.

Σε καίρια ερωτήματα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας απάντησε στην εκπομπή Leaders  τη Δευτέρα 5.2.2024 με τον Ηλία Παπανικολάου ο Άγγελος Χωριανόπουλος. Ο αναλυτής γεωπολιτικού ρίσκου και άμυνας και διαχειριστής της ιστοσελίδας “FutureWarfare.gr” αναφέρθηκε αρχικά στις τέσσερις φρεγάτες LCS που έκαναν "δώρο" οι ΗΠΑ στην Ελλάδα στη συμφωνία-πακέτο για την απόκτηση του 5ης γενιάς μαχητικού F-35. Ο αναλυτής υποστήριξε, ότι η κριτική γύρω από αυτά τα πλοία γίνεται, επειδή δεν έχουν ρόλο φρεγατών. Στην ουσία κατασκευάστηκαν για παράκτια άμυνα και συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της κινεζικής ακτοφυλακής στην περιοχή γύρω από την Ταϊβάν. Παράλληλα μίλησε με θετικά λόγια για τις Constellation τόνισε όμως, ότι η Ελλάδα πρέπει να βάλει στόχους. Γιατί πολύ απλά τίποτα δεν δίνεται... δωρεάν και θα μας κοστίσει.

Γι'αυτό πρέπει να γεμίσουμε με δυνατές προσθήκες που ανταποκρίνονται στο δόγμα ασφάλειας της χώρας. Οι κορβέτες είναι σημαντικά πλοία σε αυτήν την εξίσωση, παρότι "κόπηκαν". Επίσης χρειαζόμαστε να παράγουμε Μη Επανδρωμένα οχήματα που να δρούνε σε αέρα, στεριά και θάλασσα. Όχι επειδή το κάνει η Τουρκία, αλλά επειδή είναι ανάγκη και επιπλέον μπορεί με την ανάπτυξη αυτών των τομέων να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ο αναλυτής όμως τόνισε επίσης την επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να βάλει μπροστά τις μηχανές στην εγχώρια παραγωγή βλημάτων, τα οποία είναι το Α και το Ω σε μία σύγκρουση, όπως διδαχτήκαμε και από το ρωσοουκρανικό μέτωπο. 

Παράλληλα ο Χωριανόπουλος εξέφρασε την άποψή του για τα F-35. Πρόκειται για μαχητικά που κατασκευάστηκαν για την αναχαίτιση της Κίνας στον Ινδοειρηνικό, γι'αυτό και ο ρόλος τους στο πεδίο του Αιγαίου τίθεται υπό κρίση. Δεν είναι αεροσκάφος εμπλοκής σε αερομαχία όπως τα F-16, μπορεί όμως να χτυπήσει από απόσταση ναυστάθμους, υποδομές και τις... γέφυρες του Βοσπόρου, που είναι μερικοί από τους στόχους σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

Ο αναλυτής υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει αίσθηση της απειλής και της αξιοπιστίας αποτροπής και ερμήνευσε τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία. Ως γνωστόν οι Αμερικανοί αποσύρονται σταδιακά από την περιοχή, διότι δεν επιθυμούν να φυλάττουν τους διαδρόμους από τους οποίους η Κίνα προωθεί τα προϊόντα της στην Ευρώπη. Άρα η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει το κενό στην περιοχή.

Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να μείνει απαθής. Πρέπει όμως να κάνει τεράστι άλματα για να καλύψει τις ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί και να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον πλανήτη εξαιτίας του ανταγωνισμού των υπερδυνάμεων.

Το τελευταίο κομμάτι της παρέμβασης του Άγγελου Χωριανόπουλου είχε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον! Ο διαχειριστής του FutureWarFare.gr εξήγησε τι είναι ο ρομποτικός πόλεμος και πως η Ελλάδα μπορεί να μπει δυνατά σε αυτήν την εξίσωση, αξιοποιώντας έμψυχο δυναμικό και τεχνογνωσία.

Δείτε την εκπομπή Leaders:

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags