Facebook Pixel Πανωλεθρία Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές!
Life
| 2024-04-01 11:40:00

Πανωλεθρία Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές! Ανοίγει ο δρόμος για προεδρική υποψηφιότητα Ιμάμογλου;

του Γεωπόλδου
Πανωλεθρία Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές! Ανοίγει ο δρόμος για προεδρική υποψηφιότητα Ιμάμογλου;

Η ψηφοφορία θεωρήθηκε βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να ανακτήσει τον έλεγχο των βασικών αστικών περιοχών που έχασε από την αντιπολίτευση στις εκλογές πριν από πέντε χρόνια

Το κύριο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης το CHP, κατήγαγε σειρά σαρωτικών νικών στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, με κυριότερη την επικράτηση του Ερκέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, συγκεντρώνοντας το 37,74% των ψήφων σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το AKP αγγίζει το 35,49%.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά ήττα κολοσσιαίων διαστάσεων για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο του να ανακτήσει τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων, αλλά και αλλάζει σελίδα στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας.

Το κύριο πεδίο μάχης για τον 70χρονο Τούρκο πρόεδρο ήταν η Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος το 1994.

Αναλυτές δήλωσαν ότι μια ισχυρή εμφάνιση για το κυβερνών ισλαμοκεντρικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, ή AKP, θα σκληρύνει πιθανώς την αποφασιστικότητά του να εισαγάγει ένα νέο σύνταγμα - ένα σύνταγμα που θα αντικατοπτρίζει τις συντηρητικές αξίες του και θα του επιτρέπει να κυβερνά μετά το 2028, όταν λήγει η τρέχουσα θητεία του.

Για την αντιπολίτευση - διχασμένη και αποθαρρημένη μετά την ήττα στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους - η διατήρηση της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας αποτελεί σημαντική ώθηση και θα βοηθούσε στην επαναδραστηριοποίηση των υποστηρικτών της.

Περίπου 61 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που ψήφισαν για πρώτη φορά, είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν για όλους τους μητροπολιτικούς δήμους, τους δημάρχους των πόλεων και των συνοικιών, καθώς και για τις διοικήσεις των γειτονιών. Η συμμετοχή ήταν περίπου 76%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από αυτές τις εκλογές είναι το γεγονός ότι το ΑΚΡ είναι πλέον το δεύτερο κόμμα σε επίπεδο επικράτειας και το CHP πρώτο. Στις βουλευτικές εκλογές, στις 14 Μαΐου πέρυσι η εικόνα ήταν αντίστροφη, το ΑΚΡ ήταν πρώτο με ποσοστό 36,30% και το CHΡ δεύτερο με 25,80%.

Ανοίγει ο δρόμος για προεδρική υποψηφιότητα Ιμάμογλου;

Ο Hamish Kinnear, ανώτερος αναλυτής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στην εταιρεία πληροφοριών κινδύνου Verisk Maplecroft, δήλωσε μιλώντας στο Associated Press, ότι αν ο Ιμάμογλου παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη, «θα είναι σε καλή θέση να ενώσει την κατακερματισμένη αντιπολίτευση και να ξεκινήσει μια υποψηφιότητα για την προεδρία το 2028».

Εν τω μεταξύ, ένα νέο θρησκευτικό-συντηρητικό κόμμα, το Νέο Κόμμα Ευημερίας, ή YRP, φάνηκε να προσελκύει ψήφους από υποστηρικτές του ΑΚΡ που έχουν απογοητευτεί από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία. Πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει να παλεύουν για να αγοράσουν βασικά αγαθά εν μέσω του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, το Κόμμα DEM βρισκόταν σε τροχιά νίκης σε πολλούς δήμους, αλλά δεν είναι σαφές αν θα του επιτραπεί να τους διατηρήσει. Τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση του Ερντογάν απομάκρυνε εκλεγμένους φιλοκουρδικούς δημάρχους από τα καθήκοντά τους για υποτιθέμενες σχέσεις με Κούρδους μαχητές και τους αντικατέστησε με κρατικά διορισμένους διαχειριστές.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία για περισσότερες από δύο δεκαετίες -ως πρωθυπουργός από το 2003 και ως πρόεδρος από το 2014- έχει ταχθεί υπέρ ενός νέου συντάγματος που θα θέσει τις οικογενειακές αξίες στο προσκήνιο. Δεν διαθέτει επαρκείς ψήφους για να θεσπίσει ένα νέο σύνταγμα τώρα, αλλά μια ισχυρή εμφάνιση θα μπορούσε να του επιτρέψει να προσελκύσει κάποιους συντηρητικούς, εθνικιστές ή ισλαμιστές νομοθέτες από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης για την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags