Facebook Pixel Εξελείξεις από ΗΠΑ! Άρεται το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
Life
| 2024-05-02 14:32:00

Εξελείξεις από ΗΠΑ! Άρεται το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

του Γεωπόλδου
Εξελείξεις από ΗΠΑ! Άρεται το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Ανοίγει η οδός για τον τερματισμό του Κυπριακού Εμπάργκο.

Νομοσχέδιο για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης, με τίτλο “Νόμος για τον Τερματισμό του Κυπριακού Εμπάργκο” κατέθεσαν σήμερα τέσσερις βουλευτές, δύο Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικανοί.

Οι βουλευτές Chris Pappas, Gus Bilirakis, Nicole Malliotakis, Dina Titus, εισήγαγαν το νόμο για το τέλος του κυπριακού εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μία δικομματική νομοθεσία που θα επεκτείνει την περίοδο ανανέωσης για το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από ένα έτος σε πέντε χρόνια, που στην ουσία τελειώνει την αμερικανική τιμωρία στη Μεγαλόνησο.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι αυτή η αλλαγή θα ενισχύσει την ιστορική ανάπτυξη των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου, θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία και θα προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νομοθεσία εισήχθη ενόψει της 50ής μαύρης επετείου της παράνομης εισβολής και της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία.

Οι βουλευτές σημειώνουν ακόμα ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Κύπρου έχουν ενισχυθεί σημαντικά, με το νησί να αναδεικνύεται ως βασικός σύμμαχος για τα αμερικανικά συμφέροντα και την περιφερειακή σταθερότητα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σταθερός, δημοκρατικός σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι καιρός η πολιτική των ΗΠΑ να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον ρόλο της Κύπρου ως ουσιαστικού εταίρου στην αρχιτεκτονική μας συλλογικής ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Παππάς.

«Αυτή η αλλαγή θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, θα υποστηρίξει την αμοιβαία δέσμευσή μας για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και θα βελτιώσει την ικανότητά τους για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και προμήθειες».

«Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύτιμος και αξιόπιστος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο βουλευτής Μπιλιράκης. «Η παροχή ασφάλειας σχεδιασμού στην Κύπρο θα επιτρέψει στη συνεργασία να συνεχίσει να ανθίζει και θα αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής τόσο για τα έθνη όσο και για τους συμμάχους μας».

«Η Κύπρος είναι ένας βασικός εταίρος στη Μεσόγειο και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», δήλωσε η βουλευτής Titus.

«Η μείωση του αριθμού των αναγκαίων αναθεωρήσεων εμπάργκο για βοήθεια προς την Κύπρο θα επιτρέψει σε αυτόν τον σημαντικό σύμμαχο να σχεδιάσει στρατηγικά για το μέλλον υποστηρίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στο εξωτερικό».

«Για πάρα πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν ένα απαρχαιωμένο και αντιπαραγωγικό εμπάργκο στην πώληση αμυντικών υλικών και υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία», είπε η κ.  Μαλλιωτάκη.

«Η νομοθεσία μας επιδιώκει να το διορθώσει αναγνωρίζοντας την Κύπρο ως βασικό στρατηγικό εταίρο στην στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιτρέψουμε την υπεύθυνη εξαγωγή αμυντικών ειδών των ΗΠΑ για να υποστηρίξουμε τα κοινά μας συμφέροντα ασφαλείας ενισχύοντας την ικανότητα της Κύπρου να αμυνθεί, μπορούμε να προωθήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή”.

ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags