Tις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τον ρόλο των Αμερικανών στη διεθνή σκακιέρα ανέλυσε στην εκπομπή Leaders με τον Ηλία Παπανικολάου, τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2024, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Ο Διεθνολόγος υποστήριξε, ότι η πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα του άφησε θετικά άνοστη γεύση, καθώς δεν περίμενε κάποια ουσιαστική εξέλιξη. «Διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε. Αυτό είναι το κέρδος υπό την προϋπόθεση, ότι δεν σταματάς να ενισχύεις την αποτρεπτική σου δύναμη», ανέφερε θέλοντας να περάσει το μήνυμα, ότι πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για το χειρότερο.

Ο αναλυτής εμφανίστηκε σίγουρος, ότι τα θέματα που αιωρούνται με την Τουρκία, όπως το Αιγαίο, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Κύπρος και η μειονότητας της Θράκης, δεν θα φύγουν ποτέ από την ατζέντα, γιατί η Τουρκία δεν αλλάζει πολιτική.

Σε παρατήρηση του Ηλία Παπανικολάου, ότι η Ελλάδα μοιάζει να χάνει με 3-0 από τα αποδυτήρια απέναντι στην Τουρκία, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος απάντησε, ότι απαριθμώντας ποια είναι κατά τη γνώμη του τα κέρδη των τελευταίων ετών, αρχίζοντας από το σταμάτημα των υπερπτήσεων, την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ, αλλά και το ενεργειακό φόρουμ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Έρωτηθείς, αν έχουμε θυσιάσει τα ενεργειακά στο βωμό της ελληνοτουρκική προσέγγισης, ο Δεσποτόπουλος αντέτεινε, ότι τα πάντα έχουν φρενάρει λόγω του πολέμου στην Παλαιστίνη. Παραδέχτηκε όμως, ότι η Αθήνα έχει θυσιάσει διαχρονικές μας διεκδικήσεις λόγω των πιέσεων της Άγκυρας.

Παράλληλα σχολίασε την παρουσία Ράμα στην Αθήνα και την ομιλία του στο Γαλάτσι χαρακτηρίζοντας ανόητη την κίνηση του Αλβανού πρωθυπουργού. Υποστήριξε, δε, ότι τα μυαλά του Ράμα τα έχουν φουσκώσει η Τουρκία και η Ιταλία και υπογράμμισε, ότι οι Αλβανοί μετρούν λανθασμένα τη στάση των ΗΠΑ απέναντί τους.

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα των Σκοπίων με τη νίκη του εθνικιστικού VMRO και τη στάση της νέας προέδρου της γειτονικής χώρας, η οποία υπό την πίεση των ΗΠΑ αναδιπλώθηκε, λέγοντας, ότι θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες, αλλά επέμενε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά της να αυτοπροσδιορίζεται ως Μακεδόνισσα.

Δείτε την εκπομπή Leaders: