Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα δεν μας έκανε σοφότερους. Παρά την ελληνοτουρκική προσέγγιση, η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει των αναθεωρητικών της προθέσεων, κάτι που επικοινωνεί προς πάσα κατεύθυνση.

Και μόνο το γεγονός, ότι κατόπιν απόφασης του υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας στη σχολική ύλη θα υπάρχει η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» για τις τουρκικές διεκδικήσεις, τα λέει όλα. Η Άγκυρα θέλει να εκπαιδεύσει τη νέα γενιά Τούρκων, οι οποίοι θα πιστεύουν, ότι το Αιγαίο και η Κύπρος είναι Τουρκία, ότι έχουν δικαιώματα σε αυτά τα μέρη και στην ουσία θα μαθαίνουν πως να τα κατακτήσουν.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα δεν υπάρχει σε κανένα σχολικό εγχειρίδιο αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους. Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Sportdog.gr Χρήστος Κωνσταντινίδης στην εκπομπή Leaders με τον Ηλία Παπανικολάου, αυτή θα ήταν η δυναμικότερη απάντηση της Ελλάδας στην εκμάθηση της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα τουρκικά σχολεία.

Δείτε την παρέμβαση:

@xkon1984 Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας στη Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας #Türkiye #Greece #Genocide #foryou #foryourpage #fyp Από την εκπομπή @leaders.gr ♬ πρωτότυπος ήχος - Xristos Konstantinidis

Ο συνάδελφος ανέδειξε στην παρέμβασή του τον εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη. Πρόκειται για δημοσιογράφο που εξέδιδε εκείνη την εποχή την εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ», η οποία κυκλοφορούσε την τριετία 1918-1921, πριν διακοπή η λειτουργία της από τις τουρκικές αρχές.

Ο Καπετανίδης φυλακίστηκε στην Αμάσεια, όπως πολλοί άλλοι πνευματικοί άνθρωποι του Πόντου και καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού. Όταν ο πρόεδρος της δίκης-παρωδία του απήγγειλε την κατηγορία, ότι απεργαζόταν για τη δημιουργία Ποντιακού κράτους, αυτός τον διέκοψε και του είπε, ότι δεν δούλευε για την ανεξαρτησία του Πόντου, αλλά για την ένωση του με την Ελλάδα.

Το τέλος του είναι ακόμα πιο συγκλονιστικό. Πάνω στην αγχόνη ο Καπετανίδης φώναξε «Ζήτω Ελλάς» πριν παραδώσει την ψυχή του στον Δημιουργό.

Δείτε την εκπομπή Leaders: