Στον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό με αφορμή την ομιλία Ράμα στην Αθήνα και τις εθνικιστικές κορώνες που εξαπέλυσε προς το ακροατήριό του αναφέρθηκε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης. Ο δημοσιογράφος του Sportdog.gr και αρχισυντάκτης του Infognomonpolitics.gr μίλησε στην εκπομπή "Ήρθε η Ώρα» με την Όλγα Λαθύρη στον Star Fm, όπου έβαλε κάτω τα δεδομένα γύρω από τον αλυτρωτικές τάσεις που υπάρχουν στα Βαλκάνια.

Αρχικά στάθηκε στο γεγονός, ότι στη ομιλία Ράμα στο Γαλάτσι, δεν υπήρχαν σημαίες του κόμματος του Αλβανού πρωθυπουργού, αλλά αλβανικές σημαίες, κάτι που δικαιώνει τις φωνές που χαρακτήρισαν την εκδήλωση ως εθνικιστική. Επίσης αποκάλυψε και κάτι ακόμα που αναφέρουν αλβανικά ΜΜΕ. Οι διοργανωτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος επέλεξαν να ξεκινήσουν τη συνάντηση στο γήπεδο Γαλατσίου με τραγούδια δύο Αλβανών καλλιτεχνών. Ο λόγος για την Era Rusi και τον Noizy. Ο τελευταίος αποχωρώντας από τη σκηνή έστειλε αλυτρωτικό μήνυμα λέγοντας «Κόσοβο, Αλβανία, Μακεδονία είναι ένα».

Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε, ότι η ομιλία είχε προεκλογικό χαρακτήρα, ωστόσο οι εκλογές στην Αλβανία είναι προγραμματισμένες να γίνουν σε ενάμισι χρόνο. «Ήταν μία επίδειξη δύναμης από πλευράς Ράμα, μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις Ευρωεκλογές», σημείωσε ο αναλυτής, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός, ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός προτίμησε ως ημερομηνία της εμφάνισής του, τη 12η Μαΐου, την ημέρα κατά την οποία φυλακίστηκε πέρσι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, ο οποίος καταδικάστηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες. Παράλληλα ο Κωνσταντινίδης τόνισε, ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να επιτρέψει την ομιλία του Ράμα στην Ελλάδα, όπως έκανε η Γερμανία στον Ερντογάν το 2017.

Όσον αφορά τον αλβανικό αλυτρωτισμό έγινε αναφορά στην επερώτηση που είχε κάνει Ιταλίδα Ευρωβουλευτής το 2011 στην Ευρωβουλή για τις συνέπειές του στην πολιτική σταθερότητα των Βαλκανιών, αλλά και στην ένταξη του μυθεύματος της «Μεγάλης Αλβανίας» στα εγχειρίδια ιστορίας της γειτονικής χώρας. «Ο Ερντογάν μιμείται τον Ράμα», ανέφερε ο δημοσιογράφος και συμπλήρωσε: «Όπως το 2015 μπήκε η Μεγάλη Αλβανία στα σχολικά βιβλία, έτσι και τώρα η Τουρκία βάζει στα σχολικά εγχειρίδια το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας».

Σημειωτέον, ότι ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός που υπαγορεύει, ότι στα εδάφη της «Μεγάλης Αλβανίας»  περιλαμβάνονται το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, η μισή έκταση των Σκοπίων και βέβαια ολόκληρη η βορειοδυτική Ελλάδα μέχρι την Πρέβεζα.

Στο τέλος ο δημοσιογράφος υποστήριξε, ότι η ομιλία Ράμα είχε ως σκοπό να αφυπνίσει τις γενιές των Αλβανών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν αρχίσει να αφομοιώνονται μη νιώθοντας Αλβανοί και εκτίμησε, ότι η Αλβανία στο μέλλον θα θέσει θέμα αλβανικής μειονότητας στη χώρα μας.

@xkon1984 Πως ο Ερντογάν μιμείται τον Ράμα και ο αλβανικός αλυτρωτισμός - Παρέμβαση στην εκπομπή "Ήρθε η Ώρα" με την Όλγα Λαθύρη #Albania #Türkiye #Greece #foryou #foryourpage #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος - Xristos Konstantinidis