Στα κάγκελα είναι η τουρκική, φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet με την πρόταση Μητσοτάκη για άρση του “casus belli” στο Αιγαίο προκειμένου να εγκριθεί η ένταξη της Τουρκίας σε αμυντικά έργα της ΕΕ, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει ως “αδιανόητη προσφορά”.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι, για να δώσει η Ελλάδα την έγκρισή της για τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, θα ζητήσει να επιτραπεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στον Αιγαίο πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια. Αναφέροντας ότι έχει «καλές σχέσεις» με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα μεταφέρει στον Ερντογάν το αίτημα για αλλαγή της πολιτικής που η Τουρκία θεωρεί «αιτία πολέμου» (casus belli).

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ «ΜΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ»

«Για να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτη χώρα απαιτείται ομοφωνία», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Αν η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, πρέπει να λάβει υπόψη τις ανησυχίες μας. Έχουν περάσει 30 χρόνια από την απόφαση για το ‘casus belli’. Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε από τους Τούρκους φίλους μας να αποσύρουν αυτή την απόφαση από το τραπέζι». Ο Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν γίνεται από τη μια να θέλεις να επωφεληθείς από τους οικονομικούς πόρους της ΕΕ και από την άλλη να απειλείς ένα κράτος-μέλος της ΕΕ αν ασκήσει το δικαίωμά του. Αυτό θα το πω και στον Ερντογάν, με τον οποίο έχω καλές σχέσεις».

Ο Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, στο οποίο θα συμπροεδρεύσουν με τον Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες στην Τουρκία, ενώ γίνονται εργασίες για τον καθορισμό της ημερομηνίας.

Σημείωση: Ο όρος «casus belli» είναι λατινικός και σημαίνει «αιτία πολέμου» στις διεθνείς σχέσεις. Στις 8 Ιουνίου 1995, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια αποτελεί «casus belli», δίνοντας στην κυβέρνηση εξουσία για κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένης στρατιωτικής επέμβασης, σε μια τέτοια περίπτωση.