Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσε ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο “Τεμέτερον” Αμμοχώστου, το Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης Αττικής και τη Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας, ήταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις 19 Μαΐου 2025.

«Παίρνουμε δύναμη απ'τον αγώνα των Ποντίων»

Μετά την ομιλία του ο ηγέτης της Μεγαλονήσου πραγματοποίησε δηλώσεις σε ποντιακά ΜΜΕ, με βαθιά νοήματα για τον Ελληνισμό. «Η απόφαση να βάλουμε την ημέρα μνήμης της 19ης Μαΐου στα σχολεία ήταν για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων αλλά και επειδή στην Κύπρο παίρνουμε μαθήματα από τον δικό σας αγώνα. Οργανωμένα και συντονισμένα μετα από τόσα χρόνια κρατάτε τη φλόγα αναμένη. Παίρνουμε δύναμη από τον αγώνα σας, για να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς για το εάν η κίνηση της Κύπρου με το να διδάσκεται η γενοκτονία στα σχολεία είναι η απάντησή της στο δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, απάντησε καταφατικά. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι η Τουρκία προσεγγίζει Ελλάδα και Κύπρο ως ενιαίο σύνολο. Πρέπει να απαντήσουμε στην Τουρκία όχι με τους ίδιους τρόπους αλλά ως ενιαίο σύνολο δηλαδή ως Ελληνισμός», εξήγησε.

Απάντηση στη "Γαλάζια Πατρίδα" μέσω Κύπρου!
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε ομιλία για τη γενοκτονία των Ποντίων στο Παραλίμνι
ΠΗΓΗ: γραφείο προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας - Σταύρος Ιωαννίδης

Μνημείο Γενοκτονίας στο Παραλίμνι

Στην ομιλία που απηύθυνε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε κάποιες πολύ σημαντικές ανακοινώσεις. Αποκάλυψε, ότι θα δημιουργηθεί Εθνικό Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Παραλίμνι πολύ κοντά στην γραμμή ανάσχεσης του Τούρκου εισβολέα.

Επίσης θα ανεγερθή κρατικό κτήριο Ποντιακού Πολιτισμού στην Λευκωσία με πτέρυγα έρευνας και μελέτης της Γενοκτονίας, ενώ θα αποδοθεί ιθαγένεια σε πάνω από 4000 Έλληνες του Πόντου στην Κύπρο με νομοθετική ρύθμιση. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα παράσχει κοινωνική σύνταξη σε υπερήλικες Ποντίους που είναι υπήκοοι Ελλάδος, ένα θέμα που αφορά την Αθήνα κατά μείζονα λόγο, η οποία τώρα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόταση της Λευκωσίας για να λυθεί άμεσα.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν ποντιακές Υποτροφίες στο πανεπιστήμιο Κουίνς στην Νέα Υόρκη για την μελέτη της Γενοκτονίας και θα ονοματοδοτηθούν δύο αμφιθέατρα σε Γυμνάσιο και Λύκειο της Πάφου και του Παραλιμνίου αντίστοιχα ως «Εθνομάρτυρας Νίκος Καπετανίδης», ο οποίος υπήρξε δημοσιογράφος και απαγχονίστηκε το 1921 στην Αμάσεια από τους Τούρκους.

Γενικότερα η ομιλία και οι τοποθετήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη προκάλεσαν θετικότατες εντυπώσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού για τη 19η Μαΐου απογοήτευσε... Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε ορισμένα κενά, τα οποία προβλημάτισαν. Απέφυγε να αναφερθεί στον όρο «γενοκτονία» και δεν κατονόμασε τον θύτη, δηλαδή την Τουρκία.

Δείτε τη δήλωση Χριστοδουλίδη:

ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ