Οι συμφωνίες έρευνας πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ιδιαίτερα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) και του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) για σεισμικές έρευνες, έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική "Hürriyet", η οποία πανηγυρίζει με τις αναφορές στον ελληνικό Τύπο. Συγκεκριμένα επικαλείται δημοσίευμα στην «Καθημερινή», η οποία αναφέρει τρεις κύριες πηγές ανησυχίας για την Αθήνα: την πιθανή αύξηση του μεταναστευτικού κύματος από περιοχές της Λιβύης, την επιτάχυνση ερευνών υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και την ενίσχυση της γεωπολιτικής ισχύος της Τουρκίας στην περιοχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης του 2019 «παράνομη» και κατήγγειλε την Τουρκία στην ΕΕ, ενώ η Ελλάδα ανέπτυξε τρία πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο για την παρεμπόδιση σκαφών διακίνησης ανθρώπων. Η Λιβύη, μέσω του πρωθυπουργού της ανατολικής κυβέρνησης Οσάμα Χαμάντ και του NOC, υπερασπίστηκε τη νομιμότητα των συμφωνιών, τονίζοντας ότι είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και δεν παραβιάζουν την κυριαρχία άλλων χωρών, ενώ προειδοποίησε την Ελλάδα για τις συνέπειες της κλιμάκωσης της έντασης.

Πάντως σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές, η κίνηση Μητσοτάκη να καταγγείλει την Τουρκία και το τουρκολιβυκό μνημόνιο στην ΕΕ ως παράνομο, αν και καθυστερημένη, πόνεσε την Άγκυρα.

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι με Μητσοτάκη! Δείτε τι λένε για την αντίδρασή του

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) και του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών προκάλεσε πανικό στην Ελλάδα.

Η επιδίωξη της Τουρκίας και της Λιβύης να επεκτείνουν τις δραστηριότητες έρευνας ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο ώθησε την κυβέρνηση της Αθήνας σε βιαστικές κινήσεις, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την Τουρκία στην ΕΕ.

Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης του 2019 ως «απαράδεκτη, παράνομη και αβάσιμη». Από τη Λιβύη, δηλώθηκε ότι η συνεργασία είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα και δεν παραβιάζει την κυριαρχία καμίας χώρας.

Η κορυφαία ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή» χαρακτήρισε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Λιβύης με την Τουρκία ως «μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Αθήνα».

«Τρεις εμφανείς πηγές ανησυχίας»

Η «Καθημερινή» ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αποτελούν «τρεις εμφανείς πηγές ανησυχίας για την κυβέρνηση της Αθήνας» και τις κατέγραψε.

Η πρώτη ανησυχία για την Ελλάδα είναι η πιθανότητα αύξησης του μεταναστευτικού κύματος από περιοχές που ελέγχονται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, ιδιαίτερα τη Βεγγάζη.

Η δεύτερη ανησυχία είναι ότι η προώθηση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θα επιταχύνει τις εργασίες της κυβέρνησης της Τρίπολης για την έναρξη ερευνών υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

Η τρίτη ανησυχία αφορά την αύξηση της γεωπολιτικής ισχύος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα αναπτύσσει πολεμικά πλοία

Η Ελλάδα ανέπτυξε τρία πολεμικά πλοία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα πλοία στοχεύουν στην παρεμπόδιση σκαφών που εμπλέκονται σε διακίνηση ανθρώπων στα ανοιχτά της Λιβύης.

Λιβύη: Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έχει οριστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της ανατολικής Λιβύης, Οσάμα Χαμάντ, απάντησε στις δηλώσεις της Ελλάδας λέγοντας ότι «η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα».

Ο Χαμάντ, αναφερόμενος στο Μνημόνιο Συνεργασίας για τον Καθορισμό των Θαλάσσιων Ζωνών μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, δήλωσε: «Η αμφισβήτηση της νομιμότητας των συμφωνιών της Λιβύης με φιλικές χώρες είναι απαράδεκτη. Η συνεργασία Λιβύης-Τουρκίας διεξάγεται σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και δεν παραβιάζει την κυριαρχία καμίας χώρας».

Προειδοποιώντας την Ελλάδα για τις συνέπειες της συνέχισης μιας πολιτικής πρόκλησης και κλιμάκωσης της έντασης, ο Χαμάντ τόνισε ότι «η Λιβύη διατηρεί το δικαίωμα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της σκληρής απάντησης σε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της, για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας και των στρατηγικών της συμφερόντων».

Ο Χαμάντ υπογράμμισε επίσης ότι τα θαλάσσια δικαιώματα της Λιβύης δεν είναι διαπραγματεύσιμα και μπορούν να συζητηθούν μόνο εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα ως απάντηση στη στάση της Ελλάδας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), μετά τις δηλώσεις που στοχοποιούν το Μνημόνιο Συνεργασίας για τον Καθορισμό των Θαλάσσιων Ζωνών μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, δήλωσε ότι όλες οι συμφωνίες και συνεργασίες της Λιβύης βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.

Το NOC τόνισε ότι είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει προγράμματα εξερεύνησης για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων της Λιβύης στην ανακάλυψη και ανάπτυξη υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.

Στην ανακοίνωση που αναφέρεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας για τον Καθορισμό των Θαλάσσιων Ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τονίστηκε ότι «στο φως των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή, το NOC υπογραμμίζει ότι όλες οι συμφωνίες και συνεργασίες που έχει συνάψει το κράτος της Λιβύης βασίζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και εξυπηρετούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του λαού της Λιβύης».

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι με Μητσοτάκη! Δείτε τι λένε για την αντίδρασή του