Το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων φέρνει στο προσκήνιο με ερώτησή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Κάγια Κάλας, ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να αποτραπεί μια πιθανή συμφωνία Άγκυρας-Δαμασκού, η οποία θα μπορούσε να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως σημειώνει, είναι κρίσιμο να προληφθεί η δημιουργία ενός νέου Τουρκο-Συριακού μνημονίου, ανάλογου με το Τουρκολιβυκό, που καταπατά κατάφωρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης ζητά από την κα Κάλας να διευκρινίσει ποια θα είναι η αντίδραση της Ένωσης σε περίπτωση υπογραφής μιας τέτοιας συμφωνίας και συγκεκριμένα αν προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας.

Τέλος, θέτει το ερώτημα εάν η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με την οποία άρθηκαν οι κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος, συνοδευόταν από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και, εφόσον ναι, ποιες είναι αυτές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Σύμφωνα με επιστολή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών που απευθύνεται στο Γραφείο του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και δημοσιεύθηκε σήμερα, η Τουρκία έχει ξεκινήσει μυστικές διαπραγματεύσεις με το νέο καθεστώς στη Συρία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία έχει πολύ στενές σχέσεις με το νέο καθεστώς της Σύριας, καθώς και ότι το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο με το οποίο η Τουρκία προσπάθησε να καθορίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, όπως έχει αναγνωρίσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα Συμπεράσματά του, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

1. Έχουν τεθεί προϋποθέσεις και αν ναι ποιες για την άρση των κυρώσεων προς το Συριακό καθεστώς;

2. Σε τι κινήσεις θα προβεί για να εμποδίσει μία τέτοια συμφωνία και να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο; 

3. Σε τι κυρώσεις θα προβεί τόσο προς την Τουρκία όσο και προς το νέο καθεστώς της Συρίας σε περίπτωση που μία συμφωνία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, όπως ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της Ένωσης;»