Μικροί στολίσκοι τουρκικών αλιευτικών σκαφών σαρώνουν καθημερινά τον βυθό του Αιγαίου, προχωρώντας σε εκτεταμένες και ανεξέλεγκτες αλιευτικές δραστηριότητες. Οι παραβιάσεις δεν περιορίζονται μόνο σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εν δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ (που παραμένει μη ανακηρυγμένη σε αρκετές θαλάσσιες ζώνες), αλλά καταγράφονται ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, πλησίον της οριοθετημένης ζώνης των έξι ναυτικών μιλίων. Οι Τούρκοι ψαραδες όπως δείχνουν εικόνες από το Marine Traffic έχουν φτάσει να ψαρεύουν, πέρα του 25ου Μεσημβρινού, σε νησιά των Κυκλάδων όπως η Συρός και η Κύθνος, αλλά ακόμα και δυτικά των Κυθήρων στον κόλπο της Λακωνίας!!!

Μας κλέβουν τα ψάρια! Οι Τούρκοι σαρώνουν παράνομα το Αιγαίο
Marine Traffic

Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη λειτουργούν υπό αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Κάθε άδεια αλιείας προϋποθέτει μακροχρόνια και πολύπλοκη διαδικασία, που ξεκινά από τη Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω των κατά τόπους περιφερειακών υπηρεσιών. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ανταποκριθεί σε σχετική πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ και να προσκομίσει πληθώρα δικαιολογητικών, όπως:

  • Ταυτοποιητικά έγγραφα
  • Πιστοποιητικά επαγγελματικής ιδιότητας σύμφωνα με τη νομοθεσία
  • Τεκμηρίωση συμμόρφωσης με τους περιορισμούς της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (σε GT και KW)

Επιπλέον, απαιτείται Ατομική Επαγγελματική Άδεια Αλιείας, καθώς και Άδεια Εκτέλεσης Πλόων Επαγγελματικού Σκάφους, η οποία ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια μετά από επιθεώρηση. Οι Έλληνες αλιείς οφείλουν να τηρούν αυστηρά τους κανονισμούς της ΕΕ για:

  • Ποσοστώσεις (TAC)
  • Ημερήσια όρια και ελάχιστα επιτρεπτά μεγέθη αλιευμάτων
  • Τήρηση ηλεκτρονικού ημερολογίου αλιείας (ERS)
  • Προστατευόμενα είδη και περιοχές
  • Χρονικές και τοπικές απαγορεύσεις αλιείας

Παρά τα παραπάνω, τουρκικά αλιευτικά σκάφη φέρονται να δραστηριοποιούνται ανενόχλητα ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών και θαλάσσιων πάρκων, όπου η παρουσία ελληνικών σκαφών – ακόμα και αναψυχής – απαγορεύεται αυστηρά.

Το ζήτημα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την επάρκεια επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων και για την εφαρμογή των διεθνών και εθνικών κανόνων αλιείας. Παρά τις συστηματικές υποχρεώσεις που τηρούνται από τους Έλληνες επαγγελματίες, οι τουρκικές παραβιάσεις φαίνεται να αντιμετωπίζονται με χαρακτηριστική ανοχή, γεγονός που προκαλεί έντονη δυσφορία στους αλιευτικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

Σύμφωνα με αναλυτές, το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" εφαρμόζεται επί του πεδίου με την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών, τα οποία αποκαλύπτουν το επόμενο βήμα της Άγκυρας. Η Ελλάδα δείχνει να παραχωρεί βελούδινα το μισό Αιγαίο και οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν και το άλλο μισό... Και αν όλα αυτά σας φαίνονται ψεκασμένες ιστορίες συνωμοσίας, ψαχτείτε λίγο καλύτερα, γιατί ο εχθρός είναι ήδη εντός των τειχών.