Σε άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph, ο Μάθιου Γκούντγουιν επισημαίνει ότι η μαζική μετανάστευση μεταμορφώνει ραγδαία το δημογραφικό και πολιτισμικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους λευκούς Βρετανούς να προβλέπεται ότι θα αποτελούν μειονότητα έως το 2063. Μέχρι το 2079, οι αλλοδαποί και οι άμεσοι απόγονοί τους αναμένεται να γίνουν πλειονότητα, ενώ έως το 2100, σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους θα ακολουθεί το Ισλάμ, με το ποσοστό να φτάνει το ένα τρίτο στους κάτω των 40 ετών.

Νέα στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 40% των μωρών που γεννήθηκαν στην Αγγλία το 2024 έχουν μητέρες που δεν γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Ο Γκούντγουιν υπογραμμίζει ότι αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν χωρίς τη συγκατάθεση του εκλογικού σώματος, το οποίο εδώ και δεκαετίες ζητά περιορισμό της μετανάστευσης.Η μαζική εισροή μεταναστών, ιδίως από μη ευρωπαϊκές χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, απειλεί να αλλοιώσει την έννοια της «Βρετανικότητας» και της «Αγγλικότητας», καθώς οι νέοι πληθυσμοί φέρνουν διαφορετικές παραδόσεις και τρόπους ζωής. Ο συγγραφέας εκφράζει ανησυχία ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση αποτελεί ένα «ριζοσπαστικό πείραμα» που οι ηγέτες αγνοούν, ενώ οι ενδείξεις αποτυχίας του γίνονται ολοένα πιο εμφανείς.

"Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, και δεν αλλάξουν γρήγορα, ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα μεταμορφωθεί μόνιμα από τη μαζική μετανάστευση. Οι λευκοί Βρετανοί θα γίνουν μειονότητα μέχρι το έτος 2063. Οι αλλοδαποί και οι άμεσοι απόγονοί τους θα γίνουν πλειονότητα μέχρι το 2079. Και σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθεί το Ισλάμ μέχρι το έτος 2100· ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε περίπου έναν στους τρεις μεταξύ των κάτω των 40 ετών.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον ρυθμό και την κλίμακα αυτών των αλλαγών. Αναρωτιούνται πώς μπορεί ένα έθνος να μεταμορφωθεί τόσο γρήγορα χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών.Όμως, την περασμένη εβδομάδα, νέα δεδομένα από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής κατέστησαν απολύτως σαφές ότι αυτές οι τάσεις είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Τα ευρήματα είναι πράγματι σοκαριστικά: περισσότερο από ένα στα τρία μωρά που γεννήθηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία πέρυσι έχουν μητέρες που δεν γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο· το ποσοστό αυτό ανεβαίνει σε πάνω από 40% για τα μωρά στην Αγγλία, ρεκόρ υψηλό και αυξημένο κατά σχεδόν 10 μονάδες σε λιγότερο από μια δεκαετία. …Το ζήτημα αυτό πηγαίνει στην καρδιά της δημοκρατίας μας: δεν το ψηφίσαμε. Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα και μια κυβερνώσα τάξη που δεν ανταποκρίνονται πλέον σε ένα εκλογικό σώμα που, για μεγάλο μέρος των τελευταίων τριάντα ετών, ήταν σταθερό στο να ζητά λιγότερη μετανάστευση και πιο αργές δημογραφικές αλλαγές.

Η μαζική μετανάστευση έχει επίσης σημασία, δεύτερον, για έναν πιο βαθύ λόγο: αλλάζει τον τρόπο που μιλάμε και σκεφτόμαστε για πράγματα όπως η Βρετανικότητα και η Αγγλικότητα. Με τους αλλοδαπούς και τους απογόνους τους να προβλέπεται τώρα ότι θα γίνουν πλειονότητα σε αυτά τα νησιά μέχρι το έτος 2079, η χώρα θα διαμορφωθεί πλέον γύρω από έναν πληθυσμό που έχει μια πολύ πιο «λεπτή» αίσθηση εθνικής ταυτότητας. …

Αυτές οι προκλήσεις θα επιδεινωθούν από το γεγονός ότι οι αλλοδαποί πλέον προέρχονται συχνά όχι από την Ευρώπη, αλλά από ριζικά διαφορετικούς, αν όχι ασύμβατους, πολιτισμούς, από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράκ.Όσο περισσότερα μωρά γεννιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο από γονείς με τέτοιο υπόβαθρο, τόσο πιο πιθανό είναι οι κανόνες, οι παραδόσεις, οι θρησκείες και οι τρόποι ζωής από αυτά τα έθνη να μεταφυτευτούν στην Αγγλία και την Ουαλία.

Όπως έχουν τα πράγματα, πολλοί από τους ηγέτες μας προτιμούν να σταυρώνουν τα δάχτυλά τους και να ελπίζουν ότι αυτό το ριζοσπαστικό πείραμα με τη μαζική ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πετύχει.Αλλά υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι δεν θα πετύχει, και αυτοί οι λόγοι γίνονται όλο και πιο εμφανείς μέρα με τη μέρα", αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.