Σε ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα προκλητικών δηλώσεων, ο Τούρκος αναλυτής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Γεντίτεπε, Φουρκάν Καγιά, πρότεινε ευθέως την παραχώρηση ελληνικών νησιών στην Τουρκία ως λύση για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο.

«Αν θυμάμαι καλά, ο 26ος μεσημβρινός τέμνει το Αιγαίο στη μέση. Αν υπάρξει συμφωνία ώστε τα νησιά ανατολικά να δοθούν στην Τουρκία και τα δυτικά να παραμείνουν στην Ελλάδα, τότε θα υπάρξει πραγματική ειρήνη. Κάτι τέτοιο θα είναι ευεργετικό και για την Ελλάδα, αφού η Αθήνα θα απαλλαγεί από ένα μεγάλο βάρος. Τι όφελος έχει η Ελλάδα από αυτά τα νησιά; Άλλωστε, οι τουρίστες εκεί πηγαίνουν από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η παρουσιάστρια της εκπομπής, Χιλάλ Οζντεμίρ, υποστήριξε ότι η επιμονή της Ελλάδας να διατηρεί την κυριαρχία των νησιών βασίζεται μόνο σε ιστορικά επιχειρήματα και αποσκοπεί στην εξασφάλιση συμβολικής υπεροχής.

«Τέλος στον χάρτη της Σεβίλλης» αν επικυρωθεί η συμφωνία με Λιβύη

Ο Φουρκάν Καγιά επεκτάθηκε και στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, υποστηρίζοντας ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία του 2019 για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, εφόσον επικυρωθεί πλήρως από τη Λιβύη, θα ακυρώσει τον αποκαλούμενο «χάρτη της Σεβίλλης».

«Αν η συμφωνία επικυρωθεί, ο χάρτης της Σεβίλλης θα οδηγηθεί στον κάδο των απορριμμάτων. Επιπλέον, μια συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών ευθύνης θα δημιουργήσει ένα ατσάλινο γεωπολιτικό τόξο για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Κεκαλυμμένη πρόκληση» η αποστολή φρεγατών από την Ελλάδα στη Λιβύη

Στο μεταξύ, τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «κεκαλυμμένη προβοκάτσια» εκ μέρους της Ελλάδας, με αφορμή την αποστολή φρεγατών στη Λιβύη. Όπως υποστηρίζουν, η Αθήνα επιχειρεί να υπονομεύσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο με το πρόσχημα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TVNET σημειώνει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Τρίπολης ήταν «κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της τουρκικής κυριαρχίας στις θαλάσσιες ζώνες και τη διασφάλιση των ενεργειακών διαδρόμων». Παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες ότι η ένταση στην περιοχή ενδέχεται να κλιμακωθεί, ιδίως μετά τα σχέδια πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, μέσω Κρήτης, τα οποία θεωρούνται από την Άγκυρα ως απειλή για τα συμφέροντά της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα φέρεται να απέστειλε δύο φρεγάτες και ένα πλοίο υποστήριξης στην περιοχή, με το πρόσχημα της διαχείρισης μεταναστευτικών ροών. Η τουρκική πλευρά, ωστόσο, ερμηνεύει την κίνηση ως προσπάθεια αλλαγής του στρατιωτικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.