Από τα Κατεχόμενα, ανήμερα της 51ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια σειρά δηλώσεων με σαφή διχοτομικό χαρακτήρα, επαναφέροντας με έμφαση το αίτημα για αναγνώριση του ψευδοκράτους και επιχειρώντας να παρουσιάσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως «αδίκως απομονωμένη» από τη διεθνή κοινότητα.
«Όποιες πόρτες κι αν μας κλείνουν, εμείς βρίσκουμε καινούργιους δρόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την πρόθεση της Άγκυρας να παρακάμψει τα εμπόδια που –όπως υποστηρίζει– τίθενται από την ελληνοκυπριακή πλευρά και τη Δύση.
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη στήριξή του στο «όραμα δύο κρατών» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθεί «την πραγματικότητα στο νησί» και να αναγνωρίσει θεσμικά την «τουρκική δημοκρατία της βόρειας κύπρου».
Ανάπτυξη vs «ελληνοκυπριακή υπεροχή»
Σε μια προσπάθεια να εμφανίσει το κατεχόμενο τμήμα ως αυτάρκες και αναπτυσσόμενο, ο Ερντογάν επέμεινε ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νότου έχουν πάψει να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους Τουρκοκύπριους.
«Οι κύκλοι που μας έδειχναν τον νότο ως πρότυπο ευημερίας έχουν πλέον σιωπήσει», υποστήριξε, προσδίδοντας στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο των Κατεχομένων χαρακτήρα πολιτικής απάντησης στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Το αεροδρόμιο Τύμπου ως «πύλη εξωστρέφειας»
Ειδική αναφορά έκανε στην ανακαίνιση του αεροδρομίου Ερτζάν (Τύμπου), το οποίο παρουσίασε ως κομβικό έργο που –κατά την Άγκυρα– ενισχύει την τουρκική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, το έργο αυτό μετατρέπει την ΤΔΒΚ σε «αστέρα» της περιοχής στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού και των επενδύσεων.
Πλήρης ταύτιση με Τατάρ – Μήνυμα πατερναλισμού
Πιστός στη ρητορική περί «τουρκικής εγγύησης», ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται «δίπλα στους αδελφούς Τουρκοκύπριους», κάνοντας λόγο για ειρήνη, ευημερία και αλληλεγγύη.
Διακήρυξε «πλήρη συμφωνία» με την ηγεσία του ψευδοκράτους για την οικοδόμηση ενός ξεχωριστού πολιτικού και οικονομικού μέλλοντος και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τη διεθνή κοινότητα, κάνοντας λόγο για τερματισμό μιας ιστορικής «αδικίας».
Υποδομές ως απόδειξη «κυριαρχίας»
Ολοκληρώνοντας, ο Τούρκος πρόεδρος παρέθεσε έναν κατάλογο έργων και επενδύσεων που υλοποιήθηκαν στα Κατεχόμενα με τη συνδρομή της Άγκυρας, προσδίδοντάς τους χαρακτήρα εθνικού καθήκοντος.
«Φέραμε νερό από την Τουρκία κάτω από τη θάλασσα, φέραμε έργα και τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς – από την υγεία και την εκπαίδευση, μέχρι την ενέργεια και τη γεωργία. Κάναμε αυτό που αρμόζει σε έναν Τούρκο και είμαστε υπερήφανοι», δήλωσε με εμφανή φορτισμό.
Η παρουσία του Ερντογάν στην κατεχόμενη Λευκωσία και οι δηλώσεις του επαναφέρουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις πάγιες επιδιώξεις της Άγκυρας για μονιμοποίηση της διχοτόμησης και ενίσχυση της διεθνούς υπόστασης του ψευδοκράτους, σε μια συγκυρία που παραμένει παγωμένη κάθε προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ερντογάν στην Κύπρο συνοδευόταν από τουρκικό F-16.
Δείτε το βίντεο: