Σε μια παρέμβαση υψηλών τόνων προχώρησε ο Ηλίας Παπανικολάου μέσα από την εκπομπή "Leaders+", αναλύοντας τις τρέχουσες προκλήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τον ρόλο της Ουκρανίας στο σύγχρονο γεωπολιτικό σκηνικό. Ο αναλυτής, με τον χαρακτηριστικό του λόγο, δεν δίστασε να ασκήσει δριμεία κριτική τόσο στις γειτονικές χώρες όσο και στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας άμεση αλλαγή πλεύσης.

Η ανάλυση ξεκίνησε από το πεδίο του Αιγαίου, όπου ο κ. Παπανικολάου εστίασε στην πρόσφατη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Παρά τη "Διακήρυξη των Αθηνών", η οποία υποτίθεται ότι θα έθετε τέλος στις προκλήσεις, τρία ζεύγη τουρκικών F-16 επιχείρησαν ξανά παραβιάσεις, για να αντιμετωπιστούν άμεσα από τους Έλληνες πιλότους. Ο αναλυτής παρομοίασε τους Τούρκους χειριστές με τον ηθοποιό Αλέκο Τζανετάκο στον ρόλο του "καρπαζοεισπράκτορα", τονίζοντας ότι κάθε φορά που επιχειρούν να προκαλέσουν, καταλήγουν με "κόκκινο σβέρκο" από τις αερομαχίες. Η συμβουλή του προς την Άγκυρα ήταν σαφής: «Παρατήστε το, μην βγαίνετε καθόλου στο Αιγαίο, οι Έλληνες πιλότοι σας κάνουν πλάκα».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανικολάου σχολίασε τις δηλώσεις Τούρκων αναλυτών και αποστράτων, όπως του κυρίου Οκάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, δεν δικαιούνται ΑΟΖ. Χαρακτηρίζοντας αυτές τις απόψεις ως "παραλογισμό", υπογράμμισε ότι η στρατηγική της "Γαλάζιας Πατρίδας" στερείται διεθνούς νομιμοποίησης και εξυπηρετεί μόνο την εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, αποχαυνώνοντας τη νέα γενιά με ψευδείς χάρτες.

Το κεντρικό και ίσως πιο αιχμηρό κομμάτι της ανάλυσης αφορούσε τη σχέση Ελλάδας-Ουκρανίας. Ο αναλυτής εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την ανεύρεση ουκρανικού θαλάσσιου drone (τύπου Magura) φορτωμένου με εκρηκτικά κοντά στη Λευκάδα. Έθεσε το ερώτημα: «Τι σύμμαχοι είστε εσείς που στέλνετε ένα drone αυτοκτονίας σε μια ειρηνική, τουριστική χώρα;». Κατηγόρησε το Κίεβο ότι με τη στάση του κινδυνεύει να στρέψει την ελληνική κοινή γνώμη εναντίον του, ενώ υπενθύμισε τις τεράστιες θυσίες της Ελλάδας: οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων, απώλεια Ρώσων τουριστών και διάθεση πυρομαχικών.

Ο κ. Παπανικολάου έκλεισε με μια ηχηρή προειδοποίηση προς το Μέγαρο Μαξίμου, κατηγορώντας το ότι «ξυπνάει αργά» στις διεθνείς εξελίξεις. Τόνισε ότι η Ουκρανία είναι πλέον στενός σύμμαχος της Τουρκίας και ότι η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτα κάνοντας την "κλαίουσα" πίσω από το Κίεβο. Ζήτησε την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία, επικαλούμενος τους παραδοσιακούς δεσμούς των δύο λαών, και κάλεσε την κυβέρνηση να βγει από τον "ουκρανικό λίθαργο" πριν βρεθεί διπλωματικά απομονωμένη, ειδικά ενόψει της πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία των ΗΠΑ.