Facebook Pixel Ναρέντρα Μόντι: Αυτός είναι ο πιο αγαπημένος ηγέτης στον κόσμο!
Life
| 2023-03-16 06:45:00

Αυτός είναι ο πιο αγαπημένος ηγέτης στον κόσμο!

του Γεωπόλδου
Αυτός είναι ο πιο αγαπημένος ηγέτης στον κόσμο!

Αποθέωση για τον πολιτικό! Σε άλλο επίπεδο οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Σε νέο επίπεδο έρχονται οι ινδοϊταλικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Μελόνι στην Ινδία και τις κοινές δηλώσεις που είχε με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, όπως αναφέρεται σε άρθρο της Ιταλίδας δημοσιογράφου, Φραντσέσκα Μαρίνο, η οποία ειδικεύεται σε θέματα της νότιας Ασίας. Πρόκειται για μία εξέλιξη που ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας, από τη στιγμή που η Ινδία θεωρείται σύμμαχος και μάλιστα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με Γαλλία και Αίγυπτο, ενώ έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της να δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, μία εξέλιξη που μπορεί να εξυπηρετήσει και τα ελληνικά συμφέροντα.

Το κυριότερο όμως που αφορά την Ελλάδα είναι ότι η Ινδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προεδρεύει της Επιτροπής Κυρώσεων για τη Λιβύη του ΣΑΗΕ. Οπότε η Ινδία αποτελεί χώρα ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, αφού αμφότερες μοιράζονται την κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο.

Αναλυτικά το άρθρο:

Τίποτα δεν χάθηκε στη μετάφραση όταν o Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι, μίλησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη διμερή σύνοδο κορυφής νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο Μόντι μιλούσε στην ινδική γλώσσα και η Μελόνι στα ιταλικά. Το δίδυμο έδειξε έναν ορισμένο βαθμό συνέργειας και αμοιβαίου θαυμασμού. Το ότι επιτεύχθη κάτι τέτοιο φάνξκε από τη χειρονομία της Μελόνι να αποκαλέσει τον Ινδό Πρωθυπουργό "τον πιο αγαπημένο ηγέτη στον κόσμο.”

"Ελπίζω να φτάσω, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, στα ύψη της αποδοχής του Ινδού πρωθυπουργού, που είναι γνωστό ότι είναι ο πιο αγαπημένος ηγέτης στον κόσμο", δήλωσε ο Μελόνι.

Οι σχέσεις της Ινδίας και της Ιταλίας έφτασαν σε νέο υψηλό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες γιορτάζουν την 75η επέτειο των σχέσεων τους. "Με την ευκαιρία αυτή, αποφασίσαμε να ανυψώσουμε τη συνεργασία Ινδίας-Ιταλίας στο καθεστώς μιας στρατηγικής συνεργασίας", δήλωσε ο Ναρέντρα Μόντι δίπλα στην Τζόρτζια Μελόνι

Η Μελόνι είχε μια μάλλον χωρίς αντιπαραθέσεις επίσκεψη και μεγάλο μέρος της παρουσίας ήταν θετικό, εκτός από κάποια αμελητέα κριτική που δέχτηκε για τις ενδυματολογικές της επιλογές και την έμφαση που έδωσε στις ιουδαιοχριστιανικές ρίζες της Ευρώπης στο Raisina Dialogue, το οποίο είναι το κορυφαίο συνέδριο της Ινδίας για τη γεωπολιτική και τη γεωοικονομία, στο οποίο συζητούνται τα πιο προκλητικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα.

Δηλώσεις κατά της Ρωσίας που προκάλεσαν χειροκροτήματα

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας, με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ καθισμένος στο ακροατήριο, η Μελόνι δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει παράνομη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις της εναντίον της Ρωσίας προκάλεσαν δυνατά χειροκροτήματα από το κοινό.

Η ομιλία στη Ραϊσίνα ήταν σοβαρή αλλά οι ουσιαστικές ανακοινώσεις είχαν ήδη γίνει. Μελόνι και  Μόντι είχαν ανακοινώσει τη δημιουργία μιας "γέφυρας εκκίνησης" μεταξύ Ιταλίας και Ινδίας με "ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της συνεργασίας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πράσινο υδρογόνο, η τεχνολογία των πληροφοριών, οι ημιαγωγοί, οι τηλεπικοινωνίες και το διάστημα.”

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρθηκε, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ιταλίας και Ινδίας έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, φθάνοντας σε ρεκόρ 15 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2022.

Συνεργασία και στον στρατιωτικό τομέα

Περίπου εξακόσιες ιταλικές εταιρείες έχουν παρουσία στην Ινδία, η οποία έχει γίνει μια ολοένα και πιο ελκυστική αγορά τόσο για τη μεταποίηση όσο και για το εμπόριο, χάρη στο πρόγραμμα "Make in India" που ξεκίνησε το 2014, εν μέρει. Οι συμφωνίες συνεργασίας και εμπορίου στον στρατιωτικό τομέα επανεκκίνησαν επίσης, ειδικά μετά την "απόψυξη" της ιταλικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων αεροδιαστημικής από τον αποκλεισμό των εισαγωγών για το ξεχασμένο τώρα σκάνδαλο Westland-Agusta (ήταν μια αγγλο-ιταλική εταιρεία σχεδιασμού και κατασκευής ελικοπτέρων, η οποία ήταν εξ ολοκλήρου θυγατρική της Finmeccanica) που έχει διευθετηθεί στο δικαστήριο.

Και οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν επίσης την καθιέρωση σε τακτική βάση κοινών ασκήσεων και μαθημάτων κατάρτισης μεταξύ των αντίστοιχων ενόπλων δυνάμεών τους. Η Ινδία και η Ιταλία διερευνούν επίσης κοινές παραγωγές στους τομείς της άμυνας και της αεροδιαστημικής και τις μεταφορές τεχνολογίας, όπως αποδεικνύεται από τη συμφωνία μεταξύ της κρατικής Fincantieri της Ιταλίας και της Cochin Shipyard Limited της Ινδίας.

Επιπλέον, η Ινδία και η Ιταλία αποτελούν μέρος μιας κοινής ομάδας εργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Αλλαγή στάσης για την Κίνα

Εκείνοι που περίμεναν ότι ο Μελόνι θα πάρει ανοιχτή στάση για την Κίνα, ωστόσο, απογοητεύτηκαν. Η λέξη Κίνα δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά εν μέσω εικασιών σχετικά με το αν η Ιταλία θα μπορέσει να απεμπλακεί από την ατυχή συμμετοχή στην πρωτοβουλία Belt and Road.

Ωστόσο, η αλλαγή της στρατηγικής στάσης για την Κίνα ήταν εμφανής από την ένταξη της Ιταλίας στην πρωτοβουλία Ινδοειρηνικού Ωκεανού.

"Είναι πηγή μεγάλης ικανοποίησης για εμάς που η Ιταλία αποφάσισε να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Ινδοειρηνικού Ωκεανού. Αυτό θα μας επιτρέψει να εντοπίσουμε συγκεκριμένα ζητήματα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον Ινδοειρηνικό", δήλωσε ο Μόντι

Με την ένταξή της στο IPOI, η Ιταλία, μαζί με τη Σιγκαπούρη, θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στον πυλώνα της επιστημονικής, τεχνολογικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας. Το IPOI είναι μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το Νέο Δελχί για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και της εμπορικής συνδεσιμότητας, της θαλάσσιας ασφάλειας, της θαλάσσιας Οικολογίας και των πόρων, της μείωσης και διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών, της επιστήμης και της τεχνολογίας και της ακαδημαϊκής συνεργασίας. Η ανακοίνωση της ένταξης της Ιταλίας ήταν κάπως αναμενόμενη καθώς μια "τριμερής συνεργασία Ιταλίας-Ινδίας-Ιαπωνίας" είχε συναφθεί το 2021 και από αναφορές της Ρώμης που έστειλε περιπολικό πλοίο Μοροζίνι στον Ινδο-Ειρηνικό, λίγο πριν την άφιξη του Μελόνι.

Η επίσκεψη της Μελόνι στην Ινδία τελειώνει μια μακρά σεζόν, που διαρκεί σχεδόν μια δεκαετία, αβέβαιων και δύσκολων σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Ινδίας. Λόγω του ατυχούς (και κακοδιαχειριζόμενου) ζητήματος δύο Ιταλών Πεζοναυτών που είχαν σκοτώσει δύο Ινδούς ψαράδες στα ανοικτά των ακτών της Ινδίας, αλλά, πάνω απ ' όλα, στα δυσκίνητα φαντάσματα που αιωρούνταν στο δωμάτιο για πολύ περισσότερο κάθε φορά που αναφερόταν η λέξη Ιταλία στην Ινδία.

Οι συμφωνίες που επετεύχθησαν μεταξύ Μελόνι και Μόντι, και η πρόσκληση ως επίτιμος καλεσμένος στον διάλογο Ραϊσίνα, είναι σίγουρα το αποτέλεσμα μιας μακράς διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, η οποία ξεκίνησε το 2017 με την επίσκεψη στην Ινδία από τον τότε πρωθυπουργό Τζεντιλόνι και σταδιακά συνεχίστηκε με την επίσκεψη του Τζουζέπε Κόντε το 2018, και τη συνάντηση μεταξύ Μόντι και Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της G20 το 2021.

Πάνω απ ' όλα, υπάρχει ένα σημάδι σημαντικής αλλαγής σε πολιτικό επίπεδο. Αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι πιθανώς η σημαντική χαλάρωση της πολιτικής έντασης, βοηθώντας τις δύο χώρες να εμπλακούν με μεγαλύτερη ελευθερία και εμπιστοσύνη σε διπλωματικό και στρατηγικό επίπεδο.

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags