Ο κόσμος των video games βρίσκεται σε μία συνεχή εξέλιξη, με όλο και περισσότερες πλατφόρμες και παιχνίδια να κάνουν την εμφάνισή τους τις τελευταίες δεκαετίες. Η ελεύθερη αγορά, μετά από αρκετές αλλαγές, έχει οδηγήσει σε μερικά ισχυρά ονόματα, που κυριαρχούν στον χώρο, με τις πλατφόρμες Sony και Microsoft ναι είναι οι… μεγαλοκαρχαρίες και το παιχνίδι από υπολογιστή, την ιστορική Nintendo και μικρότερες εταιρείες να ακολουθούν.

Η μεγάλη αλλαγή στο χώρο του gaming δείχνει να έρχεται από εκεί, από όπου πολλοί δεν το περίμεναν και συγκεκριμένα από τα κινητά τηλέφωνα. Τα smartphones είναι απαραίτητα για πολλούς λόγους στην καθημερινότητά μας, όμως λίγοι πίστευαν, ότι τα παιχνίδια σε κινητό θα γίνουν ανταγωνιστικά. Η συνολική ανάπτυξη των Esports έχει συμπαρασύρει ακόμα και τα mobile games, αφού διοργανώνονται τουρνουά, στα οποία μπορείτε ακόμα και να βλέπετε μέσω stream στο online στοίχημα της Novibet. Εταιρείες όπως η Betshop σας επιτρέπουν να ποντάρετε σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις παιχνιδιών, όπως το Mobile Legends.

Πλέον, όλο και περισσότεροι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, χάρη σε μερικά χαρακτηριστικά που καθιστούν τα mobile games πολύ θελκτικά.

Απλότητα και εύκολο παιχνίδι

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής μας επιτρέπουν όλο και λιγότερο χρόνο για να ασχοληθούμε με πράγματα που μας ευχαριστούν. Έτσι, καλώς ή κακώς, το παιχνίδι από κινητό είναι πολύ πιο εύκολο και απλό σε σχέση με μία πλατφόρμα. Τα παιχνίδια σε πλατφόρμες ή στον υπολογιστή δείχνουν αρκετά περίπλοκα και απαιτητικά, σε σημείο που πολλοί άλλοτε λάτρεις των video games να μην έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να επενδύσουν απλά για να… μάθουν ένα παιχνίδι. Από την άλλη, τα mobile games έχουν σχεδιαστεί για να είναι πολύ απλά και εύκολα στην κατανόηση ακόμα και για έναν αρχάριο παίκτη.

Παιχνίδι από παντού

Η φορητότητα των κινητών τηλεφώνων δίνει στα mobile games μια ισχυρή θέση στην καθημερινότητα των παικτών. Ακόμα κι εκείνοι που προτιμούν την άνεση της πλατφόρμας στο σπίτι τους, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά το κινητό τους τηλέφωνο όταν βρίσκονται έξω, σε ουρές αναμονής, στα μέσα μεταφοράς κλπ. Το παιχνίδι από κινητό είναι άμεσο κι εύκολο, ενώ βρίσκεται… ήδη στα χέρια σας. Όλα είναι απλά και ξεκάθαρα, αφού μερικά mobile games είναι φτιαγμένα για μικρούς χρόνους, ώστε να μη χρειάζεται χρονική δέσμευση κατά το παιχνίδι σας.

Κοινωνικά δίκτυα

Τα mobile games προσφέρουν τη δυνατότητα της κοινωνικοποίησης, αφού φιλοξενούνται στην πλατφόρμα που οι παίκτες έχουν συνδέσει και τα social media τους. Έτσι, αρκετά παιχνίδια σας δίνουν τη δυνατότητα να παίξετε με φίλους σας από το Facebook ή άλλα κοινωνικά δίκτυα, να επικοινωνήσετε ή να συνεργαστείτε εντός του παιχνιδιού, βοηθώντας ο ένας τον άλλο. Πρόκειται για μια ευχάριστη προσθήκη που σταδιακά εντάσσεται και στις πλατφόρμες, με τις επιλογές κοινωνικοποίησης, ωστόσο, να είναι σαφώς λιγότερες.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Η μεγάλη πλειοψηφία των mobile games μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, με αρκετές εταιρείες να προσπαθούν να δημιουργήσουν παιχνίδια μαζικά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τίτλοι που ξεχωρίζουν και προσφέρουν μία συναρπαστική εμπειρία. Αυτό που συναρπάζει πολλούς παίκτες είναι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, οι οποίες αξιοποιούνται μέσα από τα mobile games. Υπάρχουν παιχνίδια που σας καλούν να εκμεταλλευτείτε τα αντανακλαστικά σας, τις γνώσεις στρατηγικής, ακόμα και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις ή ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, ώστε να ξεχωρίσετε στο παιχνίδι με αρκετά αντικειμενικά κριτήρια.

Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που καθιστούν τα mobile games ακόμα και επικίνδυνα για το κοινό. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία, ώστε το παιχνίδι να είναι υγιές και να το ευχαριστιέστε πραγματικά:

Pay to Win

Το ζήτημα της κοστολόγησης είναι πολύ διαφορετικό στα mobile games σε σχέση με τα video games στις πλατφόρμες. Ενώ στις πλατφόρμες συνήθως αγοράζετε το παιχνίδια ακριβά, αλλά μόνο μία φορά, συναντάμε πολλά mobile games που είναι ακόμα και δωρεάν. Ωστόσο, πολλές εφαρμογές επιμένουν και προσπαθούν να πείθουν τους παίκτες τους να προχωρήσουν σε αγορές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους, ώστε να διευκολυνθούν.

Αυτή δεν είναι αθέμιτη τακτική, όμως είναι σίγουρα λάθος, όταν οι παίκτες που πληρώνουν έχουν πλεονέκτημα σε σχέση με εκείνους που συμμετέχουν δωρεάν. Με τον τρόπο αυτό, οι παίκτες είτε θα αποχωρήσουν από το παιχνίδι, είτε θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αγορές για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Κίνδυνος εθισμού

Θα έλεγε κανείς ότι είναι ιδανικό να μπορείς να παίξεις όπου κι αν βρίσκεσαι, όποια στιγμή και αν το επιθυμείς. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι υγιές, όταν έχει τη μορφή της υπερπροσφοράς και της υπερβολής. Το συνεχές παιχνίδι οδηγεί τους παίκτες να είναι στο κινητό τους από το σπίτι ή τη δουλειά τους, τις ώρες που καλό θα ήταν να κοιμούνται ή να χαλαρώνουν, οδηγώντας σε μία μορφή ιδιαίτερου εθισμού. Πολλοί νομίζουν ότι μόνο τα παιδιά είναι υποψήφια για εθισμό στα mobile games, όμως πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά -ίσως περισσότερο- και τον ενήλικο πληθυσμό.

Γενικότερα, το παιχνίδι πρέπει να είναι μία διέξοδος για διασκέδαση και χαλάρωση, όχι μία τεράστια δέσμευση χρόνου, χρημάτων και πνευματικής υγείας. από μέρους του παίκτη.