Την αντίδραση των Χειμαρριωτών απέναντι στην προεκλογική εκδήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη Χειμάρρα, όπου συμμετείχε και ο καλλιτέχνης Χρήστος Μάστορας μεταφέρει σε ανακοίνωσή της η "Νεολαία Βορειοηπειρωτών". Η τοπική κοινότητα θεώρησε την εκδήλωση απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης και αγνόησε επιδεικτικά την παρουσία του Μάστορα, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού για την  εκμετάλλευση της περιοχής και την υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών. Υπενθυμίζεται, ότι το καθεστώς Ράμα φυλάκισε με ψευδείς κατηγορίες τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και τοποθέτησε υποψήφιο που εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα.

Δυσαρέσκεια για τον Χρήστο Μάστορα! Τον παραπλάνησε ο Ράμα;

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Η 3η Μαΐου 2025 θα μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της Χιμάρας και ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου ως ημέρα βαθιάς προσβολής και πικρής απογοήτευσης για όλους εμάς που ζούμε καθημερινά τον εμπαιγμό και την αδικία. Ο Χρήστος Μάστορας, ο δικός μας άνθρωπος από τη Δρόπολη, που στο παρελθόν ύψωνε τη φωνή του για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και κατηγορούσε ανοιχτά τον Ράμα για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, εμφανίστηκε τελικά στη σκηνή του Ράμα, σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Δήμο Χιμάρας και παρουσιάστηκε ως «πολιτιστική» από τους διοργανωτές και ως «φιλανθρωπική» από τον ίδιο.

Συνεχίζοντας το προεκλογικό του οδοιπορικό, ο Έντι Ράμα πέρασε από τους Αγίους Σαράντα, όπου είχε μόλις ολοκληρώσει επίσημη προεκλογική εκδήλωση, και έφτασε στη Χιμάρα για να χαιρετήσει την εκδήλωση του Δήμου, με πρωταγωνιστή τον Μάστορα.

Ομιλητές ήταν ο διορισμένος από τον Ράμα δήμαρχος Βαγγέλης Τάβος, ο ίδιος ο Ράμα και η υπουργός Τουρισμού Μιρέλα Κουμπάρο. Στην πρώτη σειρά παρακάθονταν οι υποψήφιοι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνας, Vullnet Sinaj, Damian Gjiknuri, καθώς και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Bledi Çuçi, επίσης υποψήφιος βουλευτής με το ΣΚ. Από τη σκηνή, ο Ράμα απηύθυνε χαιρετισμό και, έμμεσα αλλά ξεκάθαρα, ζήτησε την ψήφο των Χιμαριωτών ενόψει των εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι διοργανωτές ανέμεναν συμμετοχή χιλιάδων Χιμαριωτών, τελικά ούτε 600 άνθρωποι δεν παρέστησαν — ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας και απαξίωσης από την τοπική κοινωνία, που δεν ξεγελιέται από φιέστες και κατ’ επίφασιν φιλανθρωπίες.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι κατά τον προεκλογικό του αγώνα για τον Δήμο Χιμάρας, ο Βαγγέλης Τάβος δεν αντέδρασε όταν τοπικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με έντονο ανθελληνικό ύφος, καλούσαν τους πολίτες να τον ψηφίσουν «για να πάψουν να ακούγονται τα ελληνικά στη Χιμάρα». Και τώρα, ενόψει βουλευτικών εκλογών, οι ίδιοι κύκλοι εργαλειοποιούν την ελληνική γλώσσα, με εργαλείο τον Χρήστο Μάστορα, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τους Χιμαριώτες. Όμως οι Χιμαριώτες έχουν μνήμη. Θυμούνται, κρίνουν, και την απάντηση θα τη δώσουν στις 11 Μαΐου, στην κάλπη.

Ωστόσο, η σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν πονάει: πέρυσι, στις 12 Μαΐου 2024, στην Αθήνα, ο Ράμα είχε επιχειρήσει ανάλογο σόου, καλώντας την Ελένη Φουρέιρα — την Αλβανίδα τραγουδίστρια που αρνήθηκε να συμμετάσχει στα πολιτικά παιχνίδια του Αλβανού πρωθυπουργού, διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπειά της. Ο Χρήστος Μάστορας, όμως, αυτός που πολλοί από εμάς θεωρούσαμε δικό μας άνθρωπο, εμφανίστηκε χωρίς δισταγμό στη σκηνή του Ράμα, αδιαφορώντας για το μήνυμα που έστελνε σε εμάς, στους συμπατριώτες του, σε όλους όσοι τον στήριξαν και τον πίστεψαν.

Εμείς, οι Βορειοηπειρώτες, ξέρουμε πολύ καλά πως τα τραγούδια και οι κατ’ επίφασιν φιλανθρωπίες δεν φτιάχνουν δρόμους, δεν χτίζουν σχολεία, δεν φέρνουν δίκαιο και ελευθερία. Όσο κι αν ο Ράμα γεμίζει πλατείες με μουσικές και υποσχέσεις, όσο κι αν τα χρήματα τυφλώνουν πρόθυμους καλλιτέχνες, η μνήμη αυτού του τόπου δεν ξεχνά.

Ίσως κάποιοι παραπλάνησαν τον Χρήστο Μάστορα, ίσως του απέκρυψαν την αλήθεια και τον πραγματικό σκοπό της εκδήλωσης. Όμως εμείς περιμένουμε —έστω και τώρα— να τοποθετηθεί δημόσια, να διαχωρίσει ξεκάθαρα τη θέση του από το καθεστώς Ράμα και τις μαριονέτες του, και να δείξει ότι η φωνή του εξακολουθεί να ανήκει σ’ εμάς, στους αδικημένους αυτού του τόπου, και όχι στους εμπόρους της εξουσίας.