H oικογένεια, η αγάπη και η στοργή είναι αξίες και αρετές που κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει από τη στιγμή που γεννιέται ως τη στιγμή που θα φύγει από τη ζωή. Τις γιορτές όμως, το χαρμόσυνο πνεύμα ζωηρεύει και οι άνθρωποι έρχονται ακόμη πιο κοντά, οι οικογενειακές σχέσεις συσφίγγονται, οι καρδιές μαλακώνουν και η ελπίδα ζωηρεύει για ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι έχουν ανάγκη την αγκαλιά ενός δικού τους προσώπου, ένα χαμόγελο, ένα χάδι, μερικές ώρες χαράς και χαλάρωσης.

Οι περισσότεροι από εμάς τα βρίσκουμε στις οικογένειές μας. Υπάρχουν όμως κάποια παιδιά, που ζούν χωρίς τους γονείς τους. Φιλοξενούνται σε ιδρύματα κοινωνικής προστασίας, ορφανοτροφεία, παιδικά χωριά SOS, το κέντρο βρεφών μητέρα, το χαμόγελο του παιδιού, την Κιβωτό και άλλους τέτοιους οργανισμούς. Κάποιοι φροντίζουν για αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν υπο τις καλύτερες δυνατές συνθήκες αναπληρώνοντας σε όποιο βαθμό είναι δυνατόν την φυσική παρουσία των γονέων.

Μέσα στο πρόγραμμα φιλανθρωπικών επισκέψεων του Ολυμπιακού, ο ποδοσφαιριστής του ΟΣΦΠ, Μπάμπης Λυκογιάννης, επισκέφθηκε το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα στον Πειραιά και μαζί με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ομάδας πέρασαν μερικές ώρες παρέα με τα παιδιά που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Ο αθλητισμός είναι ένας. Δεν κάνει διακρίσεις σε φυλές, έθνη, γένη και ενώνει τους λαούς. Απόδειξη το Ολυμπιακό πνεύμα. Συμβολικά ταιριάζει απόλυτα με το ότι όλα τα παιδιά του κόσμου είναι ίσα κι έχουν τα ίδια δικαιώματα όπου κι αν γεννήθηκαν κι όπως κι αν ήρθαν σε αυτόν τον κόσμο. Στο Χατζηκυριάκειο φιλοξενούνται παιδιά από διαφορετικές εθνικότητες, όλα όμως είναι μια οικογένεια και οι υπεύθυνοι του ιδρύματος προσπαθούν να τους προσφέρουν τα βέλτιστα μέχρι να μπορέσουν μεγαλώνοντας να ανταπεξέλθουν στη ζωή και τα στηρίζουν και όσο βρίσκονται στο ίδρυμα αλλά και όταν φύγουν από αυτό.

Θα ήθελα να τονίσω, ότι η αναδοχή και η υιοθεσία ενός παιδιού μόνο μεγαλείο ψυχής μπορεί να αποδείξει. Παλαιότερα η υιοθεσία ήταν ένα θέμα ταμπού στην ελληνική κοινωνία, μια κατάσταση που προσπαθούσαν να κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό οι οικογένειες που είχαν υιοθετήσει ένα παιδί, διότι υπήρχε η νοοτροπία ότι «δικο σου μπορεί να είναι μόνο το παιδί που γέννησες». Ήταν μεγάλο λάθος. Γονείς μπορεί να είναι μια φορά αυτοί που τεκνοποιούν, είναι όμως πολλές περισσότερες φορές, αυτοί που μεγαλώνουν.

Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για τις επισκέψεις των παικτών του σε διάφορα τέτοια μέρη αυτή την περίοδο. Αυτό που κρατάμε για το τέλος, είναι ότι τα παιδιά στο Χατζηκυριάκειο , τραγουδούσαν όλη την ώρα, αγκάλιαζαν τους επισκέπτες τους και έβγαζαν μαζί τους φωτογραφίες. Καλά Χριστούγεννα σε όλους . Σας εύχομαι να ξαναγεννηθεί μέσα σας ότι είχε πεθάνει.