Facebook Pixel Sportdog.gr | Πώς το smartphone σου σε κάνει ηλίθιο
Life
| 2019-12-12 16:38:00

Πώς το smartphone σου σε κάνει ηλίθιο

Sportdog Team
Πώς το smartphone σου σε κάνει ηλίθιο

Έχε λίγο παραπάνω το νου σου.

«Ασφαλώς και μπορώ να ζήσω χωρίς το κινητό μου τηλέφωνο». Αυτή είναι μια ατάκα που μπορεί να πεις σε παρέα από χίπστερ κοράσια σε κάποια ερημική παραλία αυτό το καλοκαίρι με σκοπό να προκαλέσεις το ενδιαφέρον τους. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ποτέ, μα ποτέ, δεν πρόκειται να κάνεις πράξη τα λεγόμενά σου. Εσύ, όπως κι εγώ, όπως και όλοι έχουμε πια σχέση εξάρτησης με το smartphone μας και το χρησιμoποιούμε παντού, πάντα και για οτιδήποτε.

Αυτό όμως μας κάνει χαζότερους, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα που έρχεται από το πανεπιστήμιο του Σικάγο. Όταν πρόκειται να μελετήσεις ή να ασχοληθείς με ένα σοβαρό project, το κινητό σου τηλέφωνο δεν πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση καθώς πέρα του ότι σου αποσπά την προσοχή, σε εμποδίζει από το να χειριστείς πιο περίπλοκες γνωστικές ενέργειες όπως η απομνημόνευση πληροφοριών και η επεξεργασία δεδομένων. Με βάση πάντα τα όσα αναφέρει η έρευνα, οι επιπτώσεις στη γνωστική σου ικανότητα μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες εθελοντές να βάλουν στην αθόρυβη λειτουργία τα κινητά τους αλλά να τα αφήσουν σε σημείο που μπορούν να τα βλέπουν. Εν συνεχεία τους ζητήθηκε να τα βάλουν στις τσάντες τους ή κάπου που δε θα είναι εμφανή. Σε κάθε περίπτωση, υποβλήθηκαν σε τεστ που μετρούν τόσο τη μνήμη τους όσο και τη γνωστική τους ικανότητα. Παρατηρήθηκε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί εντελώς διαφορετικά, καθώς με τη θέα και μόνο ενός smartphone υπάρχει η επιθυμία από τον καθένα να το αγγίξει και να το επεξεργαστεί, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα αυτό που του είχε ζητηθεί αρχικά.

Επίσης, τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά όταν δεν υπήρχε οπτική επαφή με τη συσκευή, ενώ υπήρχε και καλύτερη λειτουργία της μνήμης των εθελοντών. Το μυαλό τους ήταν πολύ πιο συγκεντρωμένο στην εργασία που τους ανατέθηκε, οι πληροφορίες επεξεργάστηκαν πολύ καλύτερα και δεν προέκυψε καμιά απόσπαση από τον αρχικό στόχο του task.

ΠΗΓΗ: gr.askmen.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags