Facebook Pixel Sportdog.gr | Αόρατοι νάρθηκες: η πιο εξελιγμένη ορθοδοντική θεραπεία. Γιατί να την προτιμήσω;
| 2022-02-10 19:00:00

Αόρατοι νάρθηκες: η πιο εξελιγμένη ορθοδοντική θεραπεία. Γιατί να την προτιμήσω;

Sportdog Team
Αόρατοι νάρθηκες: η πιο εξελιγμένη ορθοδοντική θεραπεία. Γιατί να την προτιμήσω;

Η ορθοδοντική θεραπεία πέραν της αισθητικής που προσφέρει, επειδή τοποθετούνται τα δόντια στην ιδανική κατά το δυνατό θέση έχει ως αποτέλεσμα και την βελτίωση των συνθηκών στοματικής υγιεινής. 

Η ορθοδοντική θεραπεία πέραν της αισθητικής που προσφέρει, επειδή τοποθετούνται τα δόντια στην ιδανική κατά το δυνατό θέση έχει ως αποτέλεσμα και την βελτίωση των συνθηκών στοματικής υγιεινής. Οι αόρατοι νάρθηκες είναι διαφανείς πλαστικοί ακρυλικοί νάρθηκες που κλειδώνουν πάνω από τα δόντια και αποτελούνται από διαφορετικά σετ που εφαρμόζονται διαδοχικά.

Γιατί να προτιμήσω τους διαφανείς νάρθηκες από τα σιδεράκια;

Α) Για λόγους αισθητικής. Οι νάρθηκες λόγω της διαφάνειας του υλικού κατασκευής τους περνάνε σχεδόν απαρατήρητοι, αντίθετα με τα μεταλλικά σιδεράκια και τα σύρματα που ξεχωρίζουν από μακριά.

Β) Άνεση στη στοματική υγιεινή. Οι νάρθηκες μπορούν να αφαιρεθούν και να γίνει ο καθαρισμός των δοντιών χωρίς κανένα εμπόδιο, όπως ακριβώς και πριν την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας.

Οι νάρθηκες είναι εντελώς αόρατοι; 

Οι νάρθηκες είναι σχεδόν αόρατοι. Ανάλογα με την απόσταση μπορεί να φαίνεται: η γυαλάδα του πλαστικού υλικού, μικρά κενά μεταξύ των ορίων του δοντιού και του νάρθηκα, τα όρια του νάρθηκα στα ούλα, υπολείμματα φαγητού ή συσσωρευμένο σάλιο, ένας θαμπός νάρθηκας με δυσχρωμίες ή/και γρατζουνιές λόγω πλημμελούς φροντίδας ή οι προεξοχές ρητίνης πάνω σε ορισμένα δόντια που βοηθάνε τους νάρθηκες στη μετακίνηση των δοντιών. Ακόμα κι αν κανείς δεν παρατηρήσει τους νάρθηκες στο στόμα σας, αναπόφευκτα κάποιος μπορεί να αντιληφθεί κάτι στην καθημερινότητά σας, ιδίως όταν θα προσπαθήσετε να τους αφαιρέσετε για να φάτε.

Πόσες ώρες μέσα στη μέρα να φοράω τους νάρθηκες;

Οι νάρθηκες πρέπει να παραμένουν στο στόμα σας τουλάχιστον 20 ώρες, ιδανικά 22 ώρες. Αν και έχετε την άνεση να τους αφαιρείται όποτε θέλετε, μην μπαίνετε στον πειρασμό να το κάνετε για ασήμαντους λόγους.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία με νάρθηκες;

Η διάρκεια θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ενδεικτικά αναφέρονται η συνεργασία του ασθενούς, η σοβαρότητα της περίπτωσης και οι προσδοκίες του ασθενούς. Επειδή λοιπόν η διάρκεια της θεραπείας είναι πολυπαραγοντική, δεν μπορεί να  είναι η ίδια για όλους τους ασθενείς. Μετά από μελέτη και ανάλυση γίνεται εξατομικευμένα μια πρόβλεψη της διάρκειας θεραπείας.

Πώς φροντίζω τους νάρθηκες και τι να προσέχω περισσότερο στην στοματική υγιεινή;

Οι νάρθηκες αφαιρούνται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, τη λήψη ζεστών ροφημάτων, το κάπνισμα και το βούρτσισμα. Οι νάρθηκες που δεν φοριούνται φυλάσσονται σε ειδική θήκη που δίνεται στον ασθενή με την παράδοση του πρώτου νάρθηκα. Οι περισσότεροι νάρθηκες χάνονται, όταν τυλίγονται σε χαρτοπετσέτα στο φαγητό. Κρατήστε τους νάρθηκες μακριά από παιδιά, κατοικίδια και πηγές θερμότητας. Ιδανικά μετά από κάθε γεύμα πρέπει να πλένετε τα δόντια σας. Αν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να μασήσετε για λίγα λεπτά μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη και να ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο νερό. Κάθε βράδυ να καθαρίζετε το νάρθηκα με μια μαλακή οδοντόβουρτσα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

Η δρ. Αγγελική Δαλακούρα είναι Χειρουργός Οδοντίατρος DDS και επιστημονικά υπεύθυνη της κλινικής Οδοντιατρικού Κέντρου Αθηνών. Κάτοχος του μετεκπαιδευτικού προγράμματος της Διαγνωστικής και Ακτινολογίας Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο την ακτινοδιάγνωση, ακτινοπροστασία και ακτινοτεχνική. Δημιούργησε στο Μαρούσι την πιο εξειδικευμένη κλινική αντιμετώπισης Οδοντιατρικών και Αισθητικών προβλημάτων και μας παρουσιάζει την ορθοδοντική θεραπεία με την πιο σύγχρονη και «αόρατη» λύση, τους αόρατους νάρθηκες.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα

https://odontiatrikoathinon.gr/orthodontiki/

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags