Facebook Pixel Sportdog.gr | Τα οφέλη του τρεξίματος στο κρύο!
| 2023-01-30 07:16:00

Τα οφέλη του τρεξίματος στο κρύο!

Sportdog Team
Τα οφέλη του τρεξίματος στο κρύο!

Μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση, να σε θωρακίσει απέναντι στο κρύο και να βελτιώσει τον μεταβολισμό σου.

Αν νιώθεις έσω έτοιμος και πάνω απ' όλα ασφαλής να βγεις στους δρόμους και να αρχίσεις το τρέξιμο στο κρύο, τότε θα πρέπει να ξέρεις πως τα οφέλη που πρόκειται να αποκομίσεις, ψυχολογικά και σωματικά, θα είναι πολλά. Το πρώτο που ίσως να σου έρχεται στο μυαλό, αν είσαι 'χειμερινός δρομέας', είναι η αίσθηση της αναζωογόνησης που νιώθεις όταν έρχεσαι σε επαφή με τον παγωμένο αέρα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό.

Βέβαια, εγκυμονούν και κίνδυνοι. Πριν βγεις για τρέξιμο θα πρέπει πάντα να προστατεύεις τον εαυτό σου από το κρύο για να αποφύγεις την υποθερμία, τα κρυοπαγήματα και τυχόν ατυχήματα. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν σου συνιστούμε το τρέξιμο στο ύπαιθρο όταν βρέχει, χιονίζει, έχει δυνατούς ανέμους ή το έδαφος είναι ολισθηρό. Ας δούμε, όμως, τα 5 πιο σημαντικά του οφέλη.

Σε θωρακίζει απέναντι στον χειμώνα

Αν εκθέτεις επανειλημμένα τον εαυτό σου στο κρύο, σε βαθμό που να μην απειλεί, βέβαια, τη ζωή σου, ο οργανισμός σου μαθαίνει να ηρεμεί από μόνος του το stress που βιώνει όταν εκτίθεται στο ψύχος, κάτι που σε κάνει να μην το αισθάνεσαι τόσο.

Μειώνει την εποχική κατάθλιψη

Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι η διάθεσή τους πέφτει τους μήνες που κάνει περισσότερο κρύο, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ένας από τους κύριους λόγους είναι η μειωμένη έκθεσή τους στο φυσικό φως, κάτι που 'κοκομπλοκιάζει' τον κιρκάδιο ρυθμό.

Το να τρέχεις στο κρύο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά αν είσαι ανάμεσα στη φύση, μπορεί να αποτελέσει καλό αντιστάθμισμα σύμφωνα με τον Paul Winsper, αντιπρόεδρο του τμήματος Ανθρώπινης Επίδοσης, Επιστήμης και Έρευνας της Under Armour.

Η έκθεση στο φως του ήλιου αυξάνει, προσέτι, την παραγωγή βιταμίνης D, κάτι κομβικής σημασίας για τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση (αλλά και για να παραμένει υγειές το ανοσοποιητικό σύστημα).

Γκαζώνει τον μεταβολισμό σου

Όσο τρέχεις στο κρύο, το πιο πιθανό είναι η θερμοκρασία του σώματός σου να μην πέσει τόσο που να σε κάνει να τρέμεις. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένα φαινόμενο που αποκαλείται άνευ ρίγους θερμογένεση, μια αύξηση στον μεταβολισμό που επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της ενεργοποίησης ενός ιστού που αποκαλείται φαιό λίπος.

Σου δίνει ένα πλεονέκτημα αν τρέχεις σε αγώνες

Αν προετοιμάζεσαι για να τρέξεις π.χ. σε κάποιον μαραθώνιο, δεν μπορείς να ρυθμίσεις το τι καιρικές συνθήκες θα επικρατούν εκείνη την ημέρα. Οπότε, αν τη μέρα του αγώνα ο καιρός δεν σου την κάνει τη χάρη, το να έχεις ήδη προπονηθεί σε μη-ιδανικές συνθήκες σου δίνει προβάδισμα σε σχέση με όσους τις μέρες που έξω είχε παγωνιά στράφηκαν στον κυλιόμενο διάδρομο (που και ο διάδρομος έχει τα καλά του, π.χ. σε βοηθάει να αναπτύξεις σταθερό tempo).

Σε κάνει να δεις την ουσία

Όσον αφορά την καθαυτή επίδοσή σου, βέβαια, η αλήθεια είναι ότι το κρύο δεν είναι σύμμαχός σου. Δεν μπορείς να αναπτύξεις π.χ. την ίδια ταχύτητα με όταν έξω είναι χαρά θεού. Επίσης, σε περίπτωση που το έδαφος δεν έχει καθαρίσει από τις λάσπες, τη βροχή ή την πάγο μιας πιθανής προηγηθείσας κακοκαιρίας, το περπάτημα είναι η μόνη επιλογή αν δεν θέλεις να καταλήξεις στα επείγοντα. Ο καλός καιρός, από την άλλη, σε κάνει να θέλεις να τον εκμεταλλευτείς και να τα δώσεις όλα.

Μια μέρα που κάνει κρύο, δεν απαιτεί τίποτα από εσένα. Μόνο και μόνο το ότι θα έχεις το θάρρος να ανοίξεις την πόρτα του σπιτιού σου και να βγεις έξω, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να δώσεις συγχαρητήρια στον εαυτό σου. Αν, βέβαια, είσαι εθισμένος στα stats των running apps, τότε βάλε ως στόχο μόνο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η δραστηριότητά σου και άσε τον ρυθμό του διασκελισμού για άλλες μέρες.

ΠΗΓΗ: Esquire

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags