Ο Παναθηναϊκός επέμεινε στην λογική του δικού του παιδιού. Από την στιγμή που ο Σάρας δεν ήθελε να ξεκινήσει άμεσα την προπονητική του καριέρα, η διοίκηση των πρασίνων ταξίδεψε στο παρελθόν της και ανέσυρε τις αναμνήσεις από το ξεκίνημα της ανοικοδόμησης της αυτοκρατορίας όταν ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο Μηνάς Γκέκος αποτελούσαν τις πρώτες δυνατές κινήσεις. Δηλαδή τέλος 80ς αρχές 90ς.

Ο Πεδουλάκης επιστρέφει 20 χρόνια μετά ενθυμούμενος την σημαντική αγωνιστική του προσφορά και...παρακαλώντας όλους όσους βλέπαμε μπάσκετ τότε να ξεχάσουμε τις αλλαγές στο στυλ που εκτελούσε βολές. «Παρακαλώ κλείστε τις τηλεοράσεις» είχε πει σε μία μετάδοση ο Φίλιππας Συρίγος βλέποντας τον Άρτζι να παίρνει θέση στην γραμμή, να κρατάει με τα χίλια ζόρια την μπάλα στο αριστερό χέρι, δεξιόχειρας ων, και το δεξί να ...κρέμεται. Α, ωραίες εποχές.

Πέραν των βολών, ο Πεδουλάκης ήταν ένας από τους καλύτερους Έλληνες γκαρντ της εποχής του και το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι μετά την παρέλευση 20 ετών βρίσκει έναν από τους καλύτερους προπονητές της γενιάς του.

Οι δύσκολες στιγμές και οι αποτυχίες...

Μετά από 15 χρόνια στους πάγκους των ελληνικών ομάδων έχει δει κι έχει κάνει τα πάντα. Πέτυχε ότι ήταν δυνατόν να ζητήσει αλλά κι έζησε δύσκολες στιγμές με αποτυχίες. Ειλικρινά αν τώρα δεν ερχόταν η πρόταση του Παναθηναϊκού, ο Πεδουλάκης θα αποτελούσε ένα καμένο χαρτί. Έχοντας βαλτώσει την τελευταία διετία στο Περιστέρι που έπαιζε με κομμένα τα φτερά του λόγω απίστευτων οικονομικών προβλημάτων, μόνο μια τέτοια πρόταση θα ανανέωνε ένα εξαιρετικό μυαλό.

Το σκεπτικό των ανθρώπων των κυπελλούχων Ελλάδας δεν ήταν να πάρουν απλά ένα πρώην δικό τους παιδί αλλά τον μοναδικό προπονητή από την εγχώρια αγορά του οποίου οι ομάδες αποτελούσαν μία σχετική μικρογραφία του συστήματος του Παναθηναϊκού. Ο Άρτζι δεν έκρυψε ποτέ την εκτίμησή του στο πρόγραμμα Ομπράντοβιτς και ο Ζοτς σε κάθε ευκαιρία τόνιζε την ικανοποίηση να αγωνίζεται απέναντι στις καλοπροπονημένες ομάδες του Πεδουλάκη.

Η άμυνα του Πεδουλάκη...

Τί θα φέρει στον Παναθηναϊκό; Άμυνα, άμυνα κι άμυνα. Σε αυτό τον τομέα ο Πεδουλάκης είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός πέρυσι αντιμετώπισε προβλήματα σε αυτό τον τομέα και από εκεί θα πιάσει το νήμα ο νέος τεχνικός. Γι αυτό και η πρώτη κίνηση φαίνεται ότι θα είναι ο Μάικ Μπράμος, γι αυτό και θα δούμε αρκετές προσθήκες σε αυτό τον τομέα.

Ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να είναι τρομερά οργανωμένος στο παρκέ, όλες του οι επιθέσεις θα ξεκινούν από σύστημα αλλά θα είναι αργές.

Προπονητής μεθοδικός, καλός χειριστής προσωπικοτήτων, άριστος στην χρησιμοποίηση των νέων παιδιών θα χρειαστεί μόνο χρόνο από όλους για να προσαρμοστεί και να δείξει το μπάσκετ που θέλει.

Τα προβλήματα του Άρτζι...

Ε, εδώ τελειώνει και η...αγιογραφία. Ένα βασικό πρόβλημα του Αργύρη Πεδουλάκη είναι η επιλογή Αμερικανών και κοινοτικών. Μετά τα πρώτα χρόνια του στο Περιστέρι, όταν υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης παικτών που γνώριζε καλά, ο Έλληνας τεχνικός προχωρούσε σε συνεχόμενες αλλαγές μέχρι και τα μέσα της περιόδου είτε σε Αμερικανούς είτε σε κοινοτικούς. Αυτό συνέβαινε διότι είχε στο μυαλό του ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο για το πως πρέπει να αγωνίζεται η ομάδα και ήθελε οι ξένοι του να το υπηρετούν και όχι το αντίστροφο. Η αλήθεια είναι πως υπήρξε λίγο σπάταλος στις θητείες του στο Περιστέρι, τον Μακεδονικό και το Ρέθυμνο. Αλλού η πρακτική του δικαιώθηκε, αλλού απέτυχε.

Όπως σας είπαμε μοιάζει με τον Ομπράντοβιτς σε κάποια πράγματα κι ένα από αυτά είναι η επιμονή οι Αμερικανοί να παίζουν όπως θέλει αυτός. Γι αυτό και οι ομάδες του παίζουν πολύ καλύτερα μετά τον Ιανουάριο.

Από τον Ζοτς στον Πεδουλάκη;

Εν κατακλείδι ο Παναθηναϊκός απέκτησε έναν ικανότατο προπονητή τον οποίο ελπίζει να μετατρέψει σε μεγάλο. Μπορεί; Ας θυμηθούμε λίγο, διότι το ξεχνάμε, πως το 1999 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ερχόταν στην Ελλάδα ως ένα πολύ καλό όνομα αλλά μακριά από το να χαρακτηριστεί κορυφαίος(Ίβκοβιτς, Μεσίνα, Ιωαννίδης, Ρενέσες, Σούμποτιτς, Μάλκοβιτς προηγούνταν) και με 13 χρόνια σκληρής δουλειάς συν 300-350 εκατομμύρια σε προϋπολογισμούς, αυτός ο συνδυασμός τον κατέστησε κορυφαίο στην εποχή μας.

Η σκληρή δουλειά θα είναι παρούσα, αλλά οι σπατάλες τελείωσαν. Πολλοί σκέφτονται «Από τον Ζοτς στον Πεδουλάκη; Πού πάμε», όμως πολλοί δεν υπολογίζουν ότι ο μεγάλος Παναθηναϊκός οικοδομήθηκε με γνώμονα τα παράλογα χρήματα τα οποία ξοδεύονταν. Παραλογισμός τέλος και...άργησε.

Ειλικρινά, μοιάζει πολύ πιο υγιές αυτό που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό η νέα διοίκηση του συλλόγου, πολύ πιο μπασκετικό και μακάρι ο κόσμος να το καταλάβει διότι τώρα θα φανεί αν αγάπησαν την ομάδα μπάσκετ ή τις...νίκες της. Τώρα θα μετρηθούν...όλοι.

Πηγή: contra.gr