Στη μέση στεκόταν -με το αόρατο περιβραχιόνιο του κάπτεν- ο Βασίλης Σπανούλης, ο πρώτος που πήδηξε από το σκάφος του Παναθηναϊκού για να περάσει στην απέναντι όχθη. Στα δεξιά του έπιασε θέση καμαρωτός ο Στράτος Περπέρογλου, «αποστάτης» νέας εσοδείας, αλλά ήρεμος, αφού (όπως εξήγησε) η νέα του ομάδα τον αγκάλιασε δίχως επιφυλάξεις. Και, εξ ευωνύμων του αρχηγού, χαμογελούσε ο Δημήτρης Μαυροειδής, ο οποίος προτίμησε Ολυμπιακό από Παναθηναϊκό, μολονότι η προσφορά των «πρασίνων» ήταν αντικειμενικά ανώτερη.

Η αλλαγή σελίδας, καθρεφτισμένη σε τρία πρόσωπα, με κοινή συνισταμένη το «όχι» προς τον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης. Πριν από τρία χρόνια θα ήταν αδιανόητη τέτοια εξέλιξη. Αντιμέτωποι με το δίλημμα «Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός», εννέα θα πόνταραν στο πράσινο και μόνο ένας στο κόκκινο.

Ο Σπανούλης άνοιξε τον δρόμο σκάβοντας με τα δάχτυλα, οι συνοδοιπόροι του στον περσινό Ολυμπιακό τον περπάτησαν με επιδεξιότητα (υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ιβκοβιτς), ώσπου το δύσβατο μονοπάτι έγινε στρωτό και φωτίστηκε με τη λάμψη τροπαίων.

Το νομοτελειακό φινάλε της εποχής Ομπράντοβιτς (και Παύλου και Θανάση) στον Παναθηναϊκό ολοκλήρωσε το σκηνικό αλλαγής. Σήμερα η αναλογία «εννέα προς ένα» πλησιάζει περισσότερο στο «ένα προς εννέα».

Ο καινούργιος Ολυμπιακός είναι ίδιος με τον περσινό κατακτητή των πάντων, με ένα και μοναδικό (αλλά πολύ σημαντικό) στοίχημα: την παράδοση των σκήπτρων σε έναν προπονητή πρωτόπειρο σε ομάδα πρωταθλητισμού.
Η χημεία της ομάδα του 2011-12 παραμένει ίδια και απαράλλαχτη, με πρόσθετο πλεονέκτημα την πείρα μίας χρονιάς γεμάτης από «πρέπει» που έγιναν πραγματικότητα. Για πρώτη φορά έπειτα από μιάμιση δεκαετία!

Μοιραία οι κόκκινοι προβολείς πέφτουν στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Η αποστολή του θα είναι να ακολουθήσει τα χνάρια του Ιβκοβιτς, μπολιάζοντας την ομάδα που κληρονόμησε με τις δικές του μοντέρνες ιδέες, τη δική του σφραγίδα.

Ο Ολυμπιακός της Ευρώπης θα βρει στο διάβα του ενισχυμένους αντιπάλους, τους οποίους δεν θα μπορεί πλέον να αιφνιδιάσει. Δύσκολα θα βρεθεί παρατηρητής αρκετά τολμηρός ώστε να τον χαρακτηρίσει φαβορί στην αφετηρία της Ευρωλίγκας.

Απομένει να δούμε τι ρόλο θα παίξει στην παράσταση ο ανακαινισμένος εκ βάθρων Παναθηναϊκός. Αυτό, όμως, θα το μάθουμε τον χειμώνα, αν όχι την άνοιξη. Θυμηθείτε, άλλωστε, πώς ξεκίνησε την περσινή σεζόν ο εξίσου ανανεωμένος τότε Ολυμπιακός και πώς την ολοκλήρωσε...

Πηγή: Sportday