Facebook Pixel Air Force ...Gist!
| 2012-12-22 11:56:00

Air Force ...Gist!

Air Force ...Gist!

Στις δηλώσεις που έκανε ως παίκτης του Παναθηναϊκού ισχυρίστηκε πως μάλλον "ήταν γραφτό να έρθω κάποια στιγμή στον Παναθηναϊκό". Το μόνο σίγουρο είναι πως ήταν γραφτό του να παίξει μπάσκετ.

Και, μάλιστα, όλα ξεκίνησαν τόσο περίεργα. Ο Τζέιμς Γκιστ, που γεννήθηκε στην αμερικανική αεροπορική βάση των Αδάνων της Τουρκίας, σε μικρή ηλικία, άκουσε τον Μάικλ Τζόρνταν (ναι, τον γνωστό) να τον ρωτάει: «Μικρέ μου, θες να παίξεις μπάσκετ με τον γιο μου;».

Ε και τότε... «ήταν που άρχισαν όλα για εμένα και τη σχέση μου με το μπάσκετ» είχε πει ο Αμερικανός σε μία συνέντευξή του στην Τουρκία, όπου είχε δηλώσει: «Ναι, είμαι και Τούρκος, διότι εδώ γεννήθηκα, στα Αδανα, άρα όταν βρίσκομαι εδώ αισθάνομαι σαν να είμαι στον τόπο μου».

Μάλιστα, ήταν το πρώτο μωρό, στην ιστορία, που γεννήθηκε στη βάση των Αδάνων, άρα για όλους, ακόμα και για τους επιτελείς της βάσης, θα είναι πάντα ένα όνομα πολύ σημαντικό.

Το χαμένο (έως τώρα) όνειρο του ΝΒΑ
 

Ο Τζέιμς Γκιστ ερχόμενος από μία χρονιά στο σχολείο, όπου είχε 15,9 πόντους και 7,9 ριμπάουντ, επιλέχθηκε στο νούμερο 58 του ντραφτ από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Μαζί τους πέρασε αρκετά καλοκαίρια, παρ' όλα αυτά έχασε μία σημαντική ευκαιρία πριν από δύο χρόνια να ενταχθεί στο ρόστερ, όταν στις προπονήσεις και ενώ είχε εξαιρετική παρουσία τραυματίστηκε στον αστράγαλο. Η ευκαιρία αυτή έφυγε, αλλά το ΝΒΑ και οι Σπερς (ο Πόποβιτς, μάλιστα, του είπε να παίξει στην Ευρώπη για κάποια χρόνια) αποτελούν πάντα τον μεγάλο στόχο του.

H περιπέτεια με τη μαριχουάνα και ο αποκλεισμός των τριών μηνών

Μετά τα δύο χρόνια που πέρασε στην Μπιέλα και τη Λοκομοτίβ Κούμπαν, ο Τζέιμς Γκιστ κατέληξε στην Παρτιζάν, όπου είχε μία πολύ καλή χρόνια, με αποτέλεσμα να χτυπήσει την πόρτα του η Φενέρ. Η χρονιά του, όμως, εκεί ξεκίνησε με προβλήματα, καθώς σε έναν από τους τελευταίους αγώνες της σεζόν, κόντρα στη Χέμοφαρμ, βρέθηκε θετικός σε μαριχουάνα. Οταν βγήκαν τα αποτελέσματα, ο Γκιστ είχε ήδη υπογράψει στη Φενέρ. Αρχικά ο γεν. διευθυντής των Τούρκων, Αϊντίν Ερς, τόνισε ότι ο παίκτης δε θα αγωνιστεί στον πρώτο χρόνο εξαιτίας του περιστατικού. Μερικούς μήνες αργότερα όμως και αφού οι αρμόδιες αρχές έκαναν δεκτές τις αιτιάσεις του Γκιστ, τον τιμώρησαν με μόλις τρεις μήνες, με αποτέλεσμα ο Γκιστ να επιστρέψει στα γήπεδα τον προσεχή Σεπτέμβριο, αφού έτσι κι αλλιώς η τιμωρία του ήταν ημερολογιακή.

*** O Τζέιμς Γκιστ ποτέ δεν ήταν ένας θανατηφόρος σουτέρ, παρά το γεγονός ότι έχει εμπιστοσύνη στο μακρινό σουτ και το δοκιμάζει πάρα πολύ συχνά. Εχει, βεβαίως, δουλέψει και πολύ πάνω σ' αυτό. Ουσιαστικά, όλα ξεκίνησαν στην τελευταία χρονιά της κολεγιακής καριέρας του. Στα τρία πρώτα χρόνια στο Μέριλαντ είχε συνολικά 9/23 τρίποντα (9/21 στην τρίτη σεζόν). Στην αμέσως επόμενη, όμως, εξέπληξε τους πάντες, επιχειρώντας σχεδόν τετραπλάσιες φορές έξω από τη γραμμή. Τελείωσε τη σεζόν με 22/71 τρίποντα!

### Είναι πασίγνωστος για τα απίστευτα αθλητικά προσόντα του. Οι Γάλλοι παραφράζοντας το serial killer, τον έχουν ονομάσει Serial Dunqeur εξαιτίας των εκπληκτικών καρφωμάτων που κάνει σχεδόν κάθε βράδυ που πατάει στο παρκέ. Στη Μάλαγα, μάλιστα (που τον είδαν φέτος τον Σεπτέμβριο να κερδίζει τον σχετικό διαγωνισμό), λένε ότι είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει με τον Γκιστ: «Μπορεί οποιαδήποτε φάση να την τελειώσει καρφώνοντας τη στιγμή που ελάχιστοι στον κόσμο θα μπορούσαν να τα καταφέρουν».

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags