Η αρχή έγινε με τον μαύρο και τον λευκό καπνό που βγήκαν από την Καπέλα Σιξτίνα, ακολούθησε ο λευκός καπνός από το «Καμπ Νόου» και πάνω που νομίζαμε ότι έπιασαν τόπο οι κλήσεις στο 199, βγήκε καπνός κι από την «Παλαέστρα» της Σιένα και ξανάπιασαν δουλειά οι μάνικες της Πυροσβεστικής!
Βεβαίως στο χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Goal News» ο καπνός δεν χαρακτηρίζεται ούτε ως μαύρος ούτε ως λευκός κι αυτή η αχρωμία κρίνεται απολύτως φυσιολογική, διότι ναι μεν ο Ολυμπιακός νίκησε τη Μοντεπάσκι, αλλά η συνεδρία του (μπασκετικού) κονκλαβίου συνεχίζεται
Μένουν ακόμη τρεις γύροι για την ολοκλήρωση του Τop-16 της Ευρωλίγκα και κάποιοι καρδινάλιοι δεν έχουν βγάλει ακόμη την ετυμηγορία τους, χώρια που μέχρι να ακουστεί το «Habemus Papam» στην προκειμένη περίπτωση θα περάσουν δύο μήνες
και μέχρι να καπνίσει η καμινάδα του «Βig Ben» θα μας φάνε οι αναθυμιάσεις!
Παρεμπιπτόντως εκτός από τους καπνούς ολούθε της Ευρώπης, οι φλόγες έχουν ζώσει και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μάλιστα εκεί πρόκειται για κανονικό εμπρησμό, που τεκμηριώνεται και ετυμολογικώς, καθότι τον προκαλεί η ομάδα η οποία είναι όνομα και πράγμα φωτιά και λάβρα!
Τους πρωταθλητές του ΝΒΑ εννοώ, που λέγονται (Miami) Heat, έχουν πετύχει 20 νίκες στη σειρά κι απ' όπου περνούν αφήνουν πίσω τους στάχτη και μπούλμπερη!
Κλείνω εδώ τη μικρή αμερικανική παρένθεση και επιστρέφω στα καθ' ημάς: πράγματι ο καπνός που βγήκε από το γήπεδο της Σιένα είναι άχρωμος, διότι ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να καλύψει το -2 της ήττας του στον Πειραιά και ως εκ τούτου χρειάζεται μια νίκη παραπάνω από τους Ιταλούς για να μην μπλέξει στην ισοβαθμία μαζί τους
Περισσότερο όμως από τη μια νίκη παραπάνω, χρειάζεται μια σταθερότητα παραπάνω κι αυτό είναι (όχι μόνο ηλίου, αλλά και) καπνού φαεινότερον!
Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά φαίνεται πως του Ολυμπιακού πρώτα θα του βγει η ψυχή και μετά το χούι: για μια ομάδα η οποία έπεσε από το Τοπ Καπί κι όχι μόνο δεν πνίγηκε στον Βόσπορο, αλλά ανέλκυσε και τον θησαυρό των Σουλτάνων, κάθε ανατροπή είναι πλέον deja vu.
Στον περυσινό τελικό της Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός γύρισε από το -19 και προχθές στάθηκε όρθιος όχι μόνο από το -10, αλλά και από το +7!
Τα καλά νέα σταμάτησαν στο 61-68 και έδωσαν τη θέση τους στα κακά, που απλώς δεν κατέληξαν σε συμφορά: μέσα σε εβδομήντα δευτερόλεπτα οι πρωταθλητές Ευρώπης έφαγαν δυο τρίποντα και κόντεψαν να χάσουν τη γη από τα πόδια τους στην τελευταία επίθεση της Σιένα, που δεν νικήθηκε από τη δική τους άμυνα, αλλά από το ρολόι!
Η υπόθεση κόντεψε να εξελιχθεί σε χαρακίρι διότι είχαν να δώσουν ένα φάουλ για να μη δεχθούν τρίποντο, αλλά άφησαν και τον Τζάνινγκ και τον Μος να σουτάρουν για τρίποντο: αμφότεροι σημάδεψαν διάνα και μετά το άστοχο σουτ του Λο και μέχρι να ακουστεί η κόρνα της λήξης, η ψυχή του Ολυμπιακού πήγε (όχι στην Κούλουρη, αλλά) στο Τελ Αβίβ!
Το γράφω αυτό διότι την ίδια στιγμή η Μακάμπι νικούσε τη Χίμκι με 80-79, πλησίαζε στον έναν βαθμό τη Σιένα και τον Ολυμπιακό και την ερχόμενη Παρασκευή έρχεται στον Πειραιά για μια αποστολή αυτοκτονίας, στην οποία προφανώς ο Ντέιβιντ Μπλατ θα δώσει τα ρέστα του
όχι τόσο στις τακτικές όσο στις διαλεκτικές!
Δεδομένου ότι ο προπονητής της Μακάμπι θεωρείται μανούλα στο motivating, φαντάζομαι πως στην προσπάθεια του να οιστρηλατήσει τους παίκτες του, θα τους διηγηθεί όλη την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη!
Ο Μπαρτζώκας πάλι δεν χρειάζεται να μιλήσει για Μαραθώνες, για Σαλαμίνες και για Θερμοπύλες, ούτε καν για τους πολύ επίκαιρους (εκείνες τις μέρες) ήρωες της επανάστασης του '21: το μόνο που πρέπει να ζητήσει από τους παίκτες του είναι να μη σουτάρουν στον γάμο του Καραγκιόζη, όπως συνέβη προχθές!
Στα πρώτα 25 λεπτά ο Ολυμπιακός είχε 13 στα 40 σουτ και η καταμέτρησις συνεχιζόταν, μαζί με το βραχυκύκλωμα στα pick' n roll και στις σύνθετες άμυνες του Mπάνκι, ο οποίος κατέβασε από το ράφι ακόμη και το «box and one», που ήταν πολύ της μόδας στη δεκαετία του '80 ως αντιπερισπασμός στην επιθετικότητα του Γκάλη!
Μια παραλλαγή αυτής της άμυνας εφάρμοσε ο Ομπράντοβιτς με τον Καλάθη πάνω στον Ναβάρο στα πλέι οφ της Ευρωλίγκα του 2011 και τώρα ήταν η σειρά του προπονητή της Σιένα να τη δοκιμάσει για να αφοπλίσει τον Σπανούλη, ο οποίος όμως πρόλαβε να γεμίσει τη θαλάμη του και να πυροβολήσει με ένα τετράποντο (61-68) που εντέλει έγινε η σφραγίδα της νίκης.
Εκτός από σφραγίδα της νίκης, αυτό το τετράποντο έγινε και το κάρβουνο από το οποίο βγήκε ο (προς το παρόν άχρωμος) καπνός, που μας έχει κάνει να ντουμανιάσουμε τις τελευταίες μέρες!
Πηγή: Goal
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο