«Πατάω ένα κουμπί και βγαίνει μια χοντρή» λέει ένα παλιό τραγούδι του Πάνου Τζαβέλλα και ο Τόμιτς το πήρε και το διασκεύασε κατά το δοκούν και κατά το συμφέρον.
Πατάω ένα κουμπί και βγαίνει μια... κοντή!
Αυτό το κουμπί ο πανούργος Μίλαν το πάτησε πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα κι ενώ ο Ολυμπιακός βρισκόταν με τέσσερις πόντους πίσω (62-58): ωθούμενος από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και όχι σώνει και καλά πάνω στην απελπισία του, τζόγαρε παίζοντας με μια πολύ χαμηλή πεντάδα και είδε το εξ ορισμού ριψοκίνδυνο τόλμημά του να δικαιώνεται πανηγυρικά!
Το... ινδιάνικο σχήμα με τον Μάντζαρη (και εν συνεχεία με τον καθοριστικό στον επίλογο του ντέρμπι, Σλούκα), τον Σπανούλη, τον Λαφαγέτ, τον Λοτζέσκι (στη θέση του πάουερ φόργουορντ) και τον Χάντερ έτρεξε ένα σερί 8-0 και επέτρεψε στον Ολυμπιακό να ξανάρθει στα συγκαλά του! Οταν ο Περάσοβιτς έδωσε εντολή να υποστηριχθεί το inside game της ομάδας του, η Βαλένθια ναι μεν ισοφάρισε, αλλά ήδη οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εισπράξει τα οφέλη από το κόλπο του προπονητή τους, τόσο από αγωνιστικής όσο και από ψυχολογικής πλευράς.
Aυτό ήταν όντως ένα colpo grosso που λένε και οι Iταλοί!
Χάρη σε αυτό το θεωρητικώς αδόκιμο, αλλά απολύτως συμβατό με τις ελλείψεις του και τις συνθήκες του αγώνα κοντό σχήμα, ο Ολυμπιακός ήλεγξε τον ρυθμό, άνοιξε το γήπεδο, βρήκε φάσεις στον αιφνιδιασμό και από τη στιγμή που συνέχισε να κυριαρχεί με εντυπωσιακή διαφορά στα ριμπάουντ (38 έναντι 25), απέδρασε από την πόλη του Καλατράβα με τη νίκη για τρίτη φορά σε ισάριθμα ματς!
Αμ' το άλλο; Προς τέρψιν του, ο Ολυμπιακός είδε τη μοίρα να του γυρίζει πίσω αυτό που του είχε πάρει πριν από μια εβδομάδα στο ΟΑΚΑ: τότε ο Σλούκας είχε χάσει μια ελεύθερη βολή και στην εκπνοή ο Μπατίστα κάρφωσε στον αιφνιδιασμό, ενώ χθες ο Σαλονικιός γκαρντ έβαλε τρεις στις τέσσερις και συν τοις άλλοις καθάρισε το κρισιμότερο ριμπάουντ της βραδιάς, το οποίο αποδείχτηκε φιλί της ζωής!
Προτού χρειαστεί αυτό το φιλί της ζωής, ο Ολυμπιακός είχε κάνει τις απαραίτητες εισπνοές οξυγόνου με τα απανωτά τρίποντα του (πολύ αποφασιστικού) Σπανούλη και του Μάντζαρη και χάρη στην «καυτή» περιφέρεια του ρέφαρε το χτυπητό έλλειμμα μέσα στη ρακέτα: από τους 71 πόντους του τελικού σκορ, τους 62 πέτυχαν οι γκαρντ και μόνο εννέα οι ψηλοί, ή μάλλον, μπορείς να με λες απλώς Οθέλλο (Χάντερ)!
Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ, ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ Ο... ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ!
Oσο κλισέ κι αν ακούγεται, ισχύει εις το διηνεκές το «κάθε αρχή και δύσκολη» κι αυτό το ξέρει καλά ο Παναθηναϊκός. Στην εκκίνηση της νέας επιχείρησής τους, οι «πράσινοι» υποδέχονται μια από τις τέσσερις «Σταχτοπούτες» της εφετινής Ευρωλίγκας, την Τουρόφ, με την ελπίδα πως δεν θα ιδροκοπήσουν και δεν θα χρειαστούν (όπως πέρυσι ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ με τη συμπατριώτισσά της Ζιέλονα Γκόρα) ένα «αλά Μάντζαρης» τρίποντο στην εκπνοή.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι μεν φιλοξενούμενοι (που τυγχάνει κιόλας να είναι ανίσχυροι, άσημοι και νεοφώτιστοι) δεν έχουν να χάσουν τίποτε, οι δε γηπεδούχοι και συνάμα δυνατοί, διάσημοι και μπαρουτοκαπνισμένοι, ελάχιστα έχουν να αποκομίσουν. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός, ο οποίος συνεχίζει να αγοράζει χρόνο και διανύει μια φάση αναδόμησης, ανανέωσης και επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς του, μπορεί να βγει πολλαπλά ωφελημένος και από αυτήν την πρεμιέρα!
Ο ΝΕΟΣ ΡΑΪΤ ΚΑΙ Η ΠΑΛΙΑ «ΙΣΤΟΡΙΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΛΕΪ
Eάν όντως ο Ιβάνοβιτς ακολουθεί κατά γράμμα τα ήθη και τα έθιμα του (μέντορά του) Μάλκοβιτς, τότε απόψε ο κόσμος θα βαρεθεί να βλέπει τον Τζούλιαν Ράιτ σε δράση! Αναφερόμενος στον νεόκοπο (και προερχόμενο από τραυματισμό, τον οποίο είχε αποκρύψει στο πρώτο try- out) Αμερικανό φόργουορντ (με τα 246 ματς στο ΝΒΑ, παρακαλώ) ο Ντούσκο είπε ότι «θα τον έχω στην ομάδα και θα δω εάν θα παίξει», τουτέστιν επιφυλάσσεται...
Σε μια ανάλογη περίπτωση, στις 25 Σεπτεμβρίου του 1996, ο μέγας και τρανός Τζον Σάλεϊ μόλις είχε κατέβει από το αεροπλάνο, ωστόσο ο Μπόζα όχι μόνο τον χρησιμοποίησε επί 12 λεπτά στο «Παλαού Μπλαουγκράνα», αλλά (νομίζω ότι) τον έβαλε και στη βασική πεντάδα, για να τον εκθέσει, επειδή δεν τον πολυγούσταρε! Σε εκείνο το ταραχώδες (και λόγω της ήττας του Παναθηναϊκού από την Μπαρτσελόνα, με 77-58) ντεμπούτο του, ο τετράκις πρωταθλητής του ΝΒΑ σημείωσε πέντε πόντους, πήρε τρία ριμπάουντ, έκανε δυο λάθη και αποβλήθηκε με πέντε φάουλ.
Εν τέλει ο Σάλεϊ δεν μακροημέρευσε στην Ελλάδα. Αγωνίστηκε σε άλλα τρία ματς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πήγε στο Σικάγο για να παραστεί στην επίσημη τελετή απονομής των δαχτυλιδιών των πρωταθλητών (με τους Μπουλς) και επέστρεψε στην Αθήνα δυο ώρες πριν από τον αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα νοίκιασε ελικόπτερο, με το οποίο μετέβη από το Ελληνικό στο ΟΑΚΑ! Ηδη όμως ο Μπόζα τον είχε στην μπούκα και τον ξαπέστειλε!
Πηγή: Goal
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο