Σύμφωνοι, δεν είναι το ίδιο. Ο Γιάννης αγωνίζεται στο ΝΒΑ και μοιάζει ικανός να κατακτήσει τον κόσμο, ενώ ο Θανάσης ονειρεύεται ακόμη όνειρα ταπεινά και μετρημένα. Δεν προικίστηκε με εξωγήινα προσόντα όπως ο μικρός του αδελφός, ούτε όμως είναι αμελητέα ποσότητα. Οι Νιου Γιορκ Νικς απέκτησαν τα δικαιώματά του μέσω του φετινού ντραφτ, ωστόσο δεν βρήκαν χώρο για να τον στριμώξουν στο ρόστερ τους. Ο Θανάσης έπαιξε στο καλοκαιρινό Summer League του Λας Βέγκας και έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει την ομάδα που του αφιέρωσε το νούμερο 51, αλλά γνώριζε εξαρχής ότι οι πιθανότητές του ήταν περιορισμένες.

«Μη στενοχωριέσαι, σου βρήκα πολύ καλό συμβόλαιο στην Ευρώπη», τον ενημέρωσε ο μάνατζέρ του. «Θα υπογράψεις για δύο χρόνια στη Βαρέζε έναντι 550.000 δολαρίων, με ρήτρα αποχώρησης για το ΝΒΑ το καλοκαίρι του 2015». Ο πρεσβύτερος Αντετοκούνμπο ετοίμασε τη βαλίτσα του, μέχρι που χτύπησε το τηλέφωνο. Ηταν ο ίδιος ο Φιλ Τζάκσον.

«Σε πιστεύουμε και σου προτείνουμε να μείνεις στη Νέα Υόρκη», ήταν το μήνυμα του προέδρου των Νικς. «Θα παίξεις στη θυγατρική μας ομάδα στο NBDL, αλλά θα κάνεις προπονήσεις εδώ, στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν, για να μάθεις τα μυστικά της τριγωνικής επίθεσης». Το σύστημα-τρίγωνο, που φέρει τη σφραγίδα του γηραιού πια Τεξ Γουίντερ, ήταν το σήμα κατατεθέν των Σικάγο Μπουλς και των Λος Αντζελες Λέικερς στα χρόνια του Τζάκσον.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο άδειασε τη βαλίτσα του και βάλθηκε να ψάχνει διαμέρισμα κοντά στο Μανχάταν. Οχι ακριβό, όμως. Στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα ΝBDL, που αρχίζει την Κυριακή, η ανώτατη ετήσια αμοιβή των αθλητών περιορίζεται στα 25.000 δολάρια. Στην Ιταλία θα έπαιρνε τα δεκαπλάσια. Αλλά δεν θα είχε τον Φιλ Τζάκσον να του τριβελίζει τ' αυτιά ούτε τα συγγράμματα του 92χρονου πια Γουίντερ για ευαγγέλιο.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έπαιξε και πέρυσι στο NBDL. Οχι όμως στους Ουέστσεστερ Νικς, αλλά στο Ντελάγουερ, όπου έγινε σημείο αναφοράς για τους τοπικούς Σέβενερς (87ers, θυγατρική των Φιλαντέλφια Σίξερς). Εβγαλε μέσο όρο 12 πόντους και 4,3 ριμπάουντ αλλά ήταν τα αμυντικά του στατιστικά αυτά που τράβηξαν το βλέμμα των Νικς: 1,2 κλεψίματα και 1,3 τάπες, διόλου άσχημα για έναν γκαρντ με ύψος 2μ01.

Εξαιρετικά αθλητικός αλλά άγουρος και κάπως άτεχνος, ο 22χρονος Θανάσης έχει χέρια σαν πλοκάμια, τρέχει σαν ελάφι και πηδάει πάνω απ'τα κεφάλια των αντιπάλων του. Κι αν βελτιώσει το σουτάκι του; Κι αν μάθει την τριγωνική επίθεση από τον Ντέρεκ Φίσερ; Κι αν πέσει στα χέρια ενός προπονητή αντάξιου του Τζάκσον; «Greek freak Νo 2» τον ονόμασαν κιόλας οι βιαστικοί.

Κάτι μου λέει, ότι θα δούμε τον Θανάση στην προεπιλογή της Εθνικής Ανδρών για το Ευρωμπάσκετ του 2015. Την ελληνική σημαία, άλλωστε, τα αδέλφια την έχουν μόνιμα στο μπαλκόνι τους.

Πηγή: sday.gr