Facebook Pixel Δεν είναι πλέον α-Σφαιρο-ς
| 2014-11-14 18:34:00

Δεν είναι πλέον α-Σφαιρο-ς

Δεν είναι πλέον α-Σφαιρο-ς

Oποιος αγνοεί την αγωνιστική ταυτότητα του καινούργιου Ολυμπιακού, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει σε βίντεο το πρώτο τετράλεπτο του χθεσινού αγώνα με τη Γαλατασαράι. Γράφει ο Νίκος Παπαδογιάννης

Πριν ακόμη σπάσουν το ξινό ρόδι οι Τούρκοι, οι παίκτες του Σφαιρόπουλου μετρούσαν δύο κλεψίματα, με Ντάρντεν και Ντάνστον, αλλά και δύο τάπες με τον ιπτάμενο Πέτγουεϊ. Ο Βασίλης Σπανούλης, ναι, ο Σπανούλης που υποτίθεται ότι «κλέβει» λίγο στην άμυνα, έκλεψε την μπάλα στη σέντρα με πλονζόν, ενώ λίγο αργότερα θυσίασε τα παΐδια του για να κερδίσει επιθετικό φάουλ από τον θεόρατο Αλντεμίρ.

Τα πρώτα 3 καλάθια τα έβαλαν οι χαμάληδες: Μάντζαρης, Πέτγουεϊ, Ντάνστον. Η Γαλατασαράι ξεκίνησε με χάντικαπ 7 πόντων (9-2) και δεν μπήκε ποτέ στον ρυθμό του αγώνα, αφού τα ατού της αποσύρθηκαν ένα ένα στον πάγκο, ενώ ο Ολυμπιακός έφερνε από τον δικό του τον έναν καμικάζι μετά τον άλλον.

Η αυτοπεποίθηση ξεχειλίζει από τα αυτιά του Αγραβάνη και του Κατσίβελη. Οταν εμφανίζονται έτσι ετοιμοπόλεμοι δύο άπειροι παίκτες που συχνά μένουν εκτός 12άδας, όταν η ομάδα είναι πλήρης, δεν υπάρχει ανησυχία στο μυαλό του προπονητή. Οι δύσκολες μέρες του Οκτώβρη κλειδώθηκαν στο συρτάρι τη μέρα που ανέλαβε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Δεν είναι φυσικά θαυματοποιός ο διάδοχος του Τόμιτς και του Μπαρτζώκα. Η ομάδα είναι καλοδουλεμένη και έχει το απαραίτητο βάθος για να καλύψει τα σκαμπανεβάσματα και τις αναποδιές. Το άδειο καλοκαίρι του Βασίλη Σπανούλη τον βοήθησε να κρατήσει τα πνευμόνια του γεμάτα, ενώ ο Ντάνστον και ο Μάντζαρης ξαναβρίσκουν σιγά-σιγά τον καλό τους εαυτό. Xωρίς Πρίντεζη και χωρίς Λοτζέσκι.

Είναι οφθαλμοφανές ότι το «νέο ξεκίνημα» εστιάζεται περισσότερο στο μυαλό των παικτών του, παρά στο κορμί και στο μπλοκάκι με τα συστήματα. Υπάρχει, όμως, και αλλαγή αγωνιστικού προσανατολισμού, αυτή που προσπάθησα να περιγράψω στην εναρκτήρια παράγραφο. Ο Ολυμπιακός αμύνεται με μανία και με θαυμαστή αλληλοκάλυψη, ενώ δημιουργεί περισσότερα ρήγματα και αξιοποιεί όλους τους παίκτες του στην επίθεση. Δεν δοκιμάζει πλέον περισσότερα τρίποντα από δίποντα ούτε έχει εύκολο το λάθος.

Νομίζω ότι το επόμενο μέλημα του Σφαιρόπουλου θα είναι η βελτίωση στον τομέα των ριμπάουντ, όπου για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι παρουσιάστηκε έλλειμμα. Ωστόσο, η άριστη κυκλοφορία της μπάλας βοήθησε τους ψηλούς του Ολυμπιακού να διακριθούν, τελειώνοντας φάσεις που έφτασαν στα χέρια τους έτοιμες και καλομαγειρεμένες. Οι τέσσερις μαζί είχαν 18/25 σουτ μέσα από τη ρακέτα.

Όταν το κλάσμα «ασίστ προς λάθη» βγάζει πηλίκο που ξεπερνάει τον ακέραιο αριθμό τέσσερα (26 προς 6), κανένας προπονητής δεν πρόκειται να διατυπώσει παράπονο. Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 5x2=10 και μοιάζει βέβαιος πρώτος σε αυτόν τον, εύκολο έστω, όμιλο. Απόψε, έχει σειρά να ανεβεί στο παλκοσένικο ο Παναθηναϊκός, για ένα crash test που οι οπαδοί του περιμένουν πώς και πώς, αν κρίνω από τα μηνύματα που διάβασα στο Διαδίκτυο.

Οι εμφανίσεις των προηγούμενων εβδομάδων και οι μεγάλες σε έκταση νίκες άνοιξαν την όρεξη και δημιούργησαν εύλογη απορία: πόσο κοντά (ή μακριά) βρίσκεται ο πρωταθλητής Ελλάδας στα μεγαθήρια της φετινής Ευρωλίγκας;

Πηγή: sday.gr
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags