Μακριά από τα μαρτυρικά και δυσοίωνα «γήπεδα» του οικονομικού Eurogroup, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς θα διαφημίσει για πολλοστή φορά την ταλαίπωρη χώρα μας. Οχι μόνο με τα καρφώματα που μπορεί να του δώσουν την πρωτιά στον σαββατιάτικο διαγωνισμό του ΝΒΑ, όχι μόνο με τα καλάθια του και τις ασίστ του στο αυριανό Rising Stars, αλλά και με το χαμόγελό του, με τη χαρισματική του παρουσία, με όλα όσα η παραμυθένια του ζωή εκπροσωπεί.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι παιδί πάμπτωχων Αφρικανών μεταναστών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά του έλαχε να ζήσει το «αμερικανικό όνειρο» σαν να τον άγγιξε κάποια γενναιόδωρη νεράιδα, με καλπάζουσα φαντασία. Ας μη νομίσει ο ανυποψίαστος παρατηρητής ότι χαρίστηκε οτιδήποτε στον καλό μας Γιάννη ή ότι παίζεται από το ΝΒΑ κάποιο επικοινωνιακό παιχνίδι. Αυτά που πέτυχε ο «Αλφάβητος» (όπως τον αποκαλούν οι Αμερικανοί) τα κέρδισε με το σπαθί του, με τον ιδρώτα του και με το πηγαίο του ταλέντο. Η τύφλα των ελληνικών ομάδων, που είχαν ατόφιο χρυσάφι στα πόδια τους αλλά ουδέποτε το εκτίμησαν, παραμένει ανεξήγητο φαινόμενο.

Η περίπτωση Αντετοκούνμπο ήταν χθες «πρωτοσέλιδο» στην επίσημη ιστοσελίδα του All Star Weekend, με τίτλο: «Σύνορο ο Ουρανός». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Γιάννης (με δύο «ν») κυκλοφορεί παντού με ένα τετράδιο, όπου σημειώνει κάθε μικρό απόσταγμα σοφίας που εισπράττει από τους προπονητές. «Οταν γεμίσει αυτό, θα αγοράσω καινούργιο. Και μία μέρα θα έχω στο συρτάρι μου ολόκληρη συλλογή από τετράδια, για να θυμάμαι τα πρώτα μου χρόνια».

Ο Αντετοκούνμπο δεν βιάζεται να επιστρέψει στο σπίτι του μετά το τέλος των προπονήσεων. Μένει στο γήπεδο, δουλεύει με τον Τζέισον Κιντ και τους βοηθούς του, ζητάει συμβουλές, παρακολουθεί βίντεο, γράφει και ξαναγράφει στο σημειωματάριό του. Σύμφωνα με το αφιέρωμα, «το παιχνίδι του μοιάζει με συναρμολογούμενο πακέτο από τα ΙΚΕΑ, που άνοιξε και γέμισε το σαλόνι με εξαρτήματα, ένα εδώ, ένα εκεί, ένα παραπέρα». Οταν τοποθετηθούν όλα στη θέση τους, θα σχηματιστεί ένα μικρό θαύμα.
Πριν από δύο εβδομάδες, έγινε το πρώτο «κλικ» και άρχισε το γλέντι. Ο Αντετοκούνμπο έβαλε απανωτές 25άρες, μάζεψε 15 ριμπάουντ σε ένα ματς, πλησίασε στο πρώτο του τριπλ νταμπλ, αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της Ανατολικής Περιφέρειας. «Ζητάμε πολλά από ένα 20χρονο παιδί, και όμως αυτός ανταποκρίνεται», λέει ο έμπειρος συμπαίκτης του Γιάννη στους Μπακς, Ο Τζέι Μέιο. «Τον βλέπουμε που γίνεται αστέρι μπροστά στα μάτια μας. Σήμερα του βάζω 7 με άριστα το 10. Την επόμενη εβδομάδα, θα είναι ακόμα καλύτερος. Χρόνο χρειάζεται και άλλο τίποτε».

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας γκουρού της Δυτικής Περιφέρειας, «αυτός ο μικρός σου ρίχνει το σαγόνι το πάτωμα, πάνω που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα». Η κρυστάλλινη σφαίρα του ειδικού βλέπει 10 συμμετοχές σε All Star Game. Αύριο, ο Γιάννης θα παίξει σε μία άτυπη «Μεικτή Κόσμου» μη Αμερικανών νέων παικτών, δίπλα στους Μπογκντάνοβιτς, Νούρκιτς, Μίροτιτς, Γκομπέρ, Ολίνικ, Εξουμ, Σρέντερ, Ντιενγκ, Ανταμς, Ουίγκινς. Και είναι ήδη καλύτερος από όλους αυτούς. Ο Γιάννης ο Αντετοκούνμπο, που πέρυσι τέτοιες μέρες ήταν ρεζέρβα στον Φιλαθλητικό και πουλούσε μπιχλιμπίδια στους δρόμους για να ταΐσει τους γονείς του και τα αδέλφια του!

Εάν το ντραφτ του 2014 γινόταν σήμερα, ο Γιάννης θα άκουγε το όνομά του μέσα στους 3 πρώτους. Οι Μιλγουόκι Μπακς τον επέλεξαν στο Νο 15 και ουδέποτε το μετάνιωσαν. Πέρυσι τέτοιες μέρες είχαν ρεκόρ 9-43, ενώ φέτος μετρούν 29 νίκες σε 52 αγώνες και τρέχουν ολοταχώς για τα πλέι οφ. Αλήθεια, αργεί πολύ το Ευρωμπάσκετ;

Πηγή: sday.gr