Εκτός από την «πράσινη» τιμή των «πλάβι» που εθίγη με την απόλυση του Ιβάνοβιτς, ο Σάσα προφανώς επιθυμεί να αποκαταστήσει γενικότερα τη φήμη και την υπόληψη της φάρας του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!


Αυτή δεν εθίγη απλώς κατά τη σεζόν 2014-15 απ' άκρου σ' άκρον της γηραιάς ηπείρου, αλλά στραπατσαρίστηκε τόσο πολύ που οι λεγάμενοι αισθάνονται σαν να ήρθε η συντέλεια του κόσμου (τους)!

Βεβαίως παρηγορήθηκαν προχθές το βράδυ στη Βουδαπέστη με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε για πρώτη φορά στα χρονικά η Εθνική ομάδα γυναικών της Σερβίας (νικώντας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ τη Γαλλία), όμως έτερον εκάτερον!

Καλή και άγια είναι η Μαρίνα Μάλκοβιτς, που την καμαρώνει κιόλας ο μπαμπάς της, αλλά δεν ξέρω εάν και κατά πόσον αυτός ο θρίαμβος χρυσώνει το χάπι της αποτυχίας του Ντούντα, του Ζοτς και των υπολοίπων τέκνων της θεωρούμενης ως κορυφαίας μπασκετικής σχολής της Ευρώπης..

Μιας και το `φερε η κουβέντα στην προπονήτρια της Εθνικής ομάδας γυναικών της Σερβίας, ασφαλώς δεν πρόκειται για απλή συνωνυμία, αλλά για ταυτοπροσωπία: η λεγάμενη είναι η κόρη του Μπόζα, στα χνάρια του οποίου αποφάσισε να βαδίσει ?από τότε που ο μπαμπάς της έφυγε από τον Παναθηναϊκό και ανέλαβε τη Ρασίγκ Παρί (1997-98)- και προχθές το βράδυ τον έκανε ευτυχισμένο και υπερήφανο!

Τον ξεπέρασε κιόλας διότι ο Μάλκοβιτς κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του το 1989, σε ηλικία 37 ετών, ενώ η Μαρίνα ανέβηκε στον θρόνο στα 34 της και συν τοις άλλοις χάρισε στη Σερβία το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της Εθνικής γυναικών, ενώ ξόρκισε κιόλας τα φαντάσματα που κατέτρεχαν ολόκληρο το έθνος!

Το εννοώ αυτό, διότι οι Σέρβοι είχαν να ανέβουν στην κορυφή μιας οποιασδήποτε διοργάνωσης ανδρών ή γυναικών του μπάσκετ από το 2002, όταν στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου στην Ιντιανάπολις!

Αυτό το χρυσό μετάλλιο (που μάλιστα κατακτήθηκε στην παράταση του τελικού με την Αργεντινή κι ενώ ο Νίκος Πιτσίλκας έχει παραδεχθεί το λάθος του στην τελευταία φάση) έμεινε στοιχειωμένο επί δεκατρία συναπτά έτη στο πέρασμα των οποίων οι λεγάμενοι με οποιαδήποτε εκδοχή ονομασίας (Γιουγκοσλαβία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Σερβία) δεν είχαν καταφέρει να μείνουν όρθιοι και σε στάση προσοχής για να δουν τη σημαία τους να ανεβαίνει στον υψηλότερο ιστό και να ακούσουν τον εθνικό ύμνο τους!

Το «Boze pravde», που σημαίνει «θεέ της δικαιοσύνης»...

Η πλάκα είναι ότι αυτό το οποίο οι Σέρβοι καρτερούν και λαχταρούν από το 2002 με την Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών, ο θεός της δικαιοσύνης τους το χάρισε δυο φορές μέσα σε οκτώ βράδια και μάλιστα από το... κάγκελο, όπως λένε σε τέτοιες περιπτώσεις, στις κούρσες του ιπποδρόμου: πρώτα στο (ποδοσφαιρικό) Μουντιάλ Νέων στο Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και στο καπάκι στο Ευρωμπάσκετ γυναικών στη Βουδαπέστη!

Ελέω της αλληλουχίας των γεγονότων, ο (σκόρερ του νικητήριου γκολ στον τελικό με τη Βραζιλία) Νεμάνια Μακσίμοβιτς της Αστάνα του Καζακστάν και η MVP Ανα Ντάμποβιτς η οποία τη σεζόν 209-10 πέρασε από τον Αρη Θεσσαλονίκης (ενώ η αδερφή της Μίλιτσα έπαιζε στο Παλαιό Φάληρο) και τώρα κάνει καριέρα στις Λος Αντζελες Σπαρκς του WNBA έγιναν απροσδόκητα οι ήρωες ενός λαού στον οποίον πρόσφεραν το νέκταρ των θριάμβων.

Για να επιστρέψω στην υπόθεση του Τζόρτζεβιτς και του Παναθηναϊκού, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο Σάσα, ως πρωτάρης προπονητής των «πλάβι», τους οδήγησε, επίσης απροσδόκητα, στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά η σεζόν 2014-15 αποδείχτηκε σκέτη συμφορά για τους απανταχού της Ευρώπης συμπατριώτες του!

Δεν ξέρω εάν πρόκειται για το τέλος της αυθεντίας των Γιουγκοσλάβων προπονητών, σίγουρα πάντως όλοι οι εμιγκρέδες στην Ευρώπη απέτυχαν παταγωδώς και είναι η πρώτη φορά που κανείς τους δεν κατάφερε να κατακτήσει έναν εγχώριο ή διεθνή τίτλο!

Στον Παναθηναϊκό ο Ιβάνοβιτς και (πολύ νωρίτερα) στη Βαλένθια ο Περάσοβιτς δεν έβγαλαν καν τη σεζόν, ενώ οι μεγιστάνες Ιβκοβιτς και Ομπράντοβιτς στην μεν Ευρωλίγκα μέριασαν ο ένας μετά τον άλλον για να διαβεί ο Λάσο, στα δε πλέι οφ του τουρκικού πρωταθλήματος τους πήρε το σκαλπ ο Σαρίτσα!

Η ΑΕΚ με τον Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο της έμεινε έξω από την τετράδα της Basket League, στην Τουρκία ο Γιούρε Ζντοβτς έβγαλε δέκατη την Γκαζιαντέπ, ενώ στην Πολωνία ο Μίοντραγκ Ράικοβιτς (Τουρόφ) και στη Γερμανία ο Σβέτισλαβ Πέσιτς (Μπάγερν Μονάχου) και ο Σάσα Ομπράντοβιτς (Αλμπα Βερολίνου) έμειναν επίσης με άδεια χέρια.

Κατόπιν όλων αυτών, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Σάσα Τζόρτζεβιτς επιθυμεί διακαώς αφενός να ανεβάσει τις δικές του (προπονητικές) μετοχές και αφετέρου να αποκαταστήσει τη θιγείσα τιμή της φάρας του...

Πηγή: sentragoal.gr