Facebook Pixel Παναθηναϊκός 2015-16: Τι δείχνει το... 90% του ρόστερ
| 2015-08-06 19:55:00

Παναθηναϊκός 2015-16: Τι δείχνει το... 90% του ρόστερ

Παναθηναϊκός 2015-16: Τι δείχνει το... 90% του ρόστερ

Μετά την απόφαση για τη μείωση της ποινής στον Τζέιμς Γκιστ, ο Άρης Λαούδης αναλύει το... 90% του ρόστερ με το οποίο θα ξεκινήσει ο Παναθηναϊκός και κάνει τις συγκρίσεις σε σχέση με το ρόστερ της περσινής χρονιάς.

Καλύτερος ή χειρότερος; Πιο γεμάτος ή με κενά; Το 90% του ρόστερ με το οποίο θα ξεκινήσει ο Παναθηναϊκός τη νέα χρονιά είναι έτοιμο και το gazzetta.gr κάνει ανάλυση του ρόστερ, εξηγεί σε ποιες θέσεις οι «πράσινοι» είναι σαφώς καλύτεροι σε σχέση με πέρυσι, σε ποιες υπάρχουν ερωτηματικά και πού χρειάζεται ενίσχυση για να κάνουν πράξη το «επιστρέφουμε!». 

ADVERTISEMENT

Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ για τη μείωση της ποινής στον Τζέιμς Γκιστ, επιτρέπει στον Τζόρτζεβιτς να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την ομάδα που θα ξεκινήσει τη σεζόν και επιτρέπει σ' εμάς να βγάλουμε συμπεράσματα που μένει να αποδειχτούν στην πράξη κι όχι στη θεωρία.
 
ΘΕΣΗ «1»: Ο Καλάθης κάνει τη διαφορά

Η προσθήκη του Νικ Καλάθη αλλάζει όλα τα δεδομένα και η οποιαδήποτε συζήτηση ή σύγκριση με πέρυσι μάλλον είναι περιττή. Ο Νικ είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει ο Παναθηναϊκός για να συνδυάσει την δημιουργία, την πίεση στην άμυνα και παράλληλα να προετοιμάσει την επόμενη μέρα του Διαμαντίδη. Ο Καλάθης, μαζί με τον Διαμαντίδη και τον Μποχωρίδη, θα μοιραστούν τη θέση «1» και υπό προϋποθέσεις μπορεί να δούμε και τον Παππά στον ίδιο ρόλο, αν κι εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον Τζόρτζεβιτς.

Ταυτόχρονα, ο Παναθηναϊκός αναζητά έναν ακόμη combo guard που θα παίζει πρώτα στο «2» και κατά δεύτερο λόγο στο «1». Θα πρόκειται για έναν παίκτη που θα μπει στο rotation, δεν θα είναι δηλαδή επιλογή από το πρώτο ράφι και η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να βιαστεί ο Παναθηναϊκός από την στιγμή που έχει συμπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ.

ΘΕΣΗ «2»: «Κλειδί» ο Πάβλοβιτς

Είναι σαφές πως ο Τζόρτζεβιτς ποντάρει πολύ στον Παππά και γι αυτό το λόγο έπέλεξε έναν γκαρντ - φόργουορντ (Πάβλοβιτς) που θα μοιραστεί και δεν θα κόψει το χρόνο συμμετοχής του Ελληνα γκαρντ. Στην ουσία πρόκειται για δύο παίκτες που μπορούν να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλον. 

Ο Παππάς για παράδειγμα έχει περισσότερο τη διείσδυση και το «ένας εναντίον ενός», ο Πάβλοβιτς είναι πιο αξιόπιστος σουτέρ και μπορεί να αποδειχτεί παίκτης - κλειδι, έχοντας στο πλάι του δημιουργούς σαν τον Καλάθη και τον Διαμαντίδη. Στην ουσία, ο Παναθηναϊκός έχει τρεις σούτινγκ γκαρντ αυτή την στιγμή και με την προσθήκη του combo guard που αναζητάται θα διαθέτει τέσσερις παίκτες που θα μπορούν να παίξουν σ' αυτή τη θέση.

Σε σχέση με πέρυσι, και με δεδομένο ότι θα αποκτηθεί ένας ακόμη γκαρντ, ο Παναθηναϊκός είναι ποιοτικότερος και πιο γεμάτος. Ο Πάβλοβιτς διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία από τον Σλότερ, λογικά θα είναι περισσότερο αξιόπιστος και μένει να δούμε ποιο θα είναι το επίπεδο του τελευταίου παίκτη που θα κλείσει την περιφέρεια.

ΘΕΣΗ «3»: Διορθώθηκε το λάθος

Το περσινό λάθος του Ιβάνοβιτς διορθώνεται με την προσθήκη του Πάβλοβιτς και την εκτίμηση πως ο Χαραλαμπόπουλος θα έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Αναμφισβήτητα ο Γιάνκοβιτς θα είναι και φέτος ο βασικός σούτινγκ γκαρντ, αλλά δεν θα χρειαστεί να... πεθάνει στο παρκέ για να βγάλει τη χρονιά.

Την αλχημεία με τον Διαμαντίδη στο «3» θα την δούμε σπανιότερα φέτος, με δεδομένο ότι ο Πάβλοβιτς έχει χαρακτηριστικά σμολ φόργουορντ και με την εκτίμηση πως ο Χαραλαμπόπουλος θα αυξήσει σταδιακά το χρόνο συμμετοχής του. Μπορεί ο Παναθηναϊκός στη συγκεκριμένη θέση να μην είναι πλήρως καλυμμένος, αλλά σίγουρα είναι πιο «γεμάτος» σε σχέση με πέρυσι που αναγκάστηκε να βγάλει τη χρονιά με έναν σμολ φόργουορντ!

ΘΕΣΗ «4»: Ιδιος και απαράλλαχτος

Η μείωση της ποινής του Τζέιμς Γκιστ ήρθε να δώσει απάντηση σε όσους ζητούσαν την απόκτηση ενός ακόμη πάουερ φόργουορντ. Εδώ και καιρό εκτιμούσαν στον Παναθηναϊκό πως η ποινή θα μειωθεί και είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές συζητήσεις εξέφραζαν τη σιγουριά πως ο Αμερικανός θα είναι από το ξεκίνημα με την ομάδα.

Με Γκιστ και Φώτση, ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται κάτι άλλο στη θέση «4». Ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις, με ομάδες μικρότερης δυναμικότητας, να δούμε και τον Χαραλαμπόπουλο να δοκιμάζεται στη θέση του πάουερ φόργουορντ, περισσότερο όμως για να κάνει τα απαραίτητα «κρας τεστ» και λιγότερο για να κάνει τη διαφορά. Επί της ουσίας, η θέση «4» είναι και η μοναδική στην οποία ο Παναθηναϊκός θα παρουσιάσει την ίδια εικόνα σε σχέση με πέρυσι.

ΘΕΣΗ «5»: Καλύτερος στα... χαρτιά

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι η θέση του σέντερ και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της σύγκρισης σε σχέση με πέρυσι. Θεωρητικά, ο Ραντούλιτσα είναι μια κλάση ανώτερος από τον εργάτη Μπατίστα, γίνεται υπερπαίκτης με Διαμαντίδη και Καλάθη στα γκαρντ, αλλά θα κληθεί άμεσα να αποδείξει την ποιότητά του. Το ερωτηματικό βεβαίως δεν αφορά στο αν έχει τα προσόντα να παίξει στον Παναθηναϊκό, αλλά στο γεγονός ότι δεν τα έχει καταφέρει σε καμία ομάδα απ' αυτές που έχει αγωνιστεί μέχρι σήμερα. 

Δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ο Κούζμιτς, συγκριτικά μάλιστα με το τελείωμα της χρονιάς του Μαυροκεφαλίδη. Ο Σέρβος σέντερ αποτελεί ρίσκο για τους «πράσινους» που ποντάρουν στον Τζόρτζεβιτς για να τους βγει το χαρτί. Μπορεί ο Λουκάς να μην έχει τα στοιχεία εκείνα που ήθελε ο Σέρβος τεχνικός, αλλά είναι αμφίβολο αν τα έχει και ο νεαρός πρώην σέντερ του Γκόλντεν Στέιτ. 

Ισως ο Παναθηναϊκός να είναι ήθελε κάτι πιο αθλητικό για back up του Ραντούλιτσα, αλλά από την στιγμή που δεν το βρήκε αναγκάστηκε να πάει σε μια επιλογή με εξαιρετικό ενδιαφέρον που ωστόσο ξεφεύγει από τα πλαίσια που είχε σχεδιάσει. Στο «5» βεβαίως, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, θα δούμε αρκετές φορές τον Γκιστ, ενώ ο Παπαγιάννης θα χρειαστεί... ξύλο για να κερδίσει χρόνο συμμετοχής. Ο νεαρός έχει τη σωματοδομή, τα προσόντα, αλλά θέλει πολλή δουλειά για να παίξει σε υψηλό επίπεδο αυτή τη στιγμή.

ΠΑΓΚΟΣ: Οι «μικροί» κρίνουν το βάθος

Το βάθος του πάγκου θα κριθεί από την ποιότητα του τελευταίου γκαρντ που θα αποκτηθεί, τη βελτίωση του Μποχωρίδη και την συμμετοχή του Χαραλαμπόπουλου. Σε βάθος χρόνου, ο Παναθηναϊκός θα έχει εννέα ετοιμοπόλεμους παίκτες (Καλάθης, Διαμαντίδης, Πάβλοβιτς, Παππάς, Γιάνκοβιτς, Γκιστ, Φώτσης, Ραντούλιτσα, Κούζμιτς), αλλά το «βάθος» κρίνεται στην 12άδα κι όχι στην 10άδα. Καμία ομάδα δεν μπορεί να βγάλει τη χρονιά με εννέα παίκτες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τραυματισμοί και οι απουσίες.

Αρα, οι δύο «μικροί», τρεις μαζί με τον Παπαγιάννη, θα πρέπει οπωσδήποτε να παίξουν περισσότερο και να βελτιωθούν προκειμένου ο Τζόρτζεβιτς να έχει ποσότητα, αλλά και ποιότητα στον πάγκο του.


Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags