Ο Ντιρκ Νοβίτζκι ήταν αυτοκρατορικός, ο Ντένις Σρέντερ έλυνε και έδενε στην περιφέρεια, και κάπως έτσι ήρθε το θετικό αποτέλεσμα για τους γηπεδούχους, στην Ο2 Αρίνα.

Παρά το γεγονός πως η δύναμη πυρός βρίσκεται, ως επί τον πλείστον, στη φροντ λάιν, οι περιφερειακοί ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν στην αρχή της αναμέτρησης και έδωσα στη Γερμανία σαφές προβάδισμα. Οι Σρέντερ, Ζίπσερ και Μπενζίνγκ πρωτοστάτησαν για τους, γηπεδούχους, οι οποίοι 18-9, στα πρώτα εφτάμισι λεπτά της αναμέτρησης. Οι Ισλανδοί απάντησαν με Στέφανσον και Πλάσον (18-14 στο 9:30) αλλά ο Νοβίτζκι, διαμόρφωσε το 20-14, της πρώτης περιόδου.

Ο Στέφανσον, με έμμεσο τρίποντο, μείωσε στους 3 (20-17) στο πρώτο λεπτό της δεύτερης περιόδου αλλά η συνέχεια άνηκε στη Γερμανία. Ο μεγάλος Νοβίτζκι (12 πόντοι στο πρώτο εισκοσάλεπτο), άρχισε να ζεσταίνεται και με συνοδοιπόρο τον Σρέντερ, επέβαλλε πλήρως το νόμο της ομάδας του, η οποία εκτόξευσε τη διαφορά στο +15 (41-26), πριν τη λήξη του πρώτου μέρους.

Η κατάσταση δεν διαφοροποιήθηκε μετά την ανάπαυλα. Οι Γερμανοί συνέχισαν να έχουν το πάνω χέρι κάτι που επετεύχθη με ακόμα περισσότερους παίκτες να μπαίνουν στην επιθετική εξίσωση, έτσι δεν επιφορτίστηκαν περισσότερο οι Νοβίτζκι και Σρέντερ. Βέβαια, τα κενά στην απόδοση των γηπεδούχων δεν ήταν αμελητέα όπως καταδεικνύει και το γεγονός πως οι Ισλανδοί πλησίασαν μέχρι και τους 7 πόντους (48-41 στο 26’) αλλά μέχρι το τέλος της περιόδου, η διαφορά είχε αποκατασταθεί και αυξηθεί (59-43) για τη Γερμανία.

Παρά το γεγονός πως οι φιλοξούμενοι κατόρθωσαν να ρίξουν ξανά τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους (61-52 στο 34′) οι Γερμανοί δεν τους επέτρεψαν να ελπίζουν σε κάτι περισσότερο και με μέσω της άμυνας τους αλλά και της εκτελεστικής τους δεινότητας, κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ψαλίδα σε ασφαλή απόσταση (67-54 στο 35′). Όμως η Ισλανδία δεν τα παράτησε. Βίλγιλμσον και Μπαέρινγκσον πάτησαν πόδι και με συνεχόμενους πόντους, μείωσαν την απόσταση που τους χώριζε από τη Γερμανία, στους 6 πόντους (69-63 στο 38′), χωρίς όμως να προλάβουν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο.

Τα δεκάλεπτα: 20-14, 41-26, 59-43, 71-65.

Γερμανία: Λο, Γκίφι 6, Κινγκ 6, Σάφαρτζικ, Τάντα, Πλάις 4, Μπένζινγκ 6, Νοβίτσκι 15, Σρέντερ 15, Ζίπσερ 6, Γκαβέλ 7, Βόιγκτμαν 6.

Ισλανδία: Χέρμανσον 3, Κάρασον, Ναθανάελσον, Σιγκούρνταρσον 2, Μπαέρινγκσον 12, Στέφανσον 23, Μαγκνούσον, Βιλιάλμσον 11, Γκούναρσον 2, Ερμολίνσκι, Πάλσον 12, Στεΐναρσον.

Λίγο ακόμα και θα είχαμε... έμφραγμα
 

Με το δεξί μπήκε στο Ευρωμπάσκετ 2015 η Πολωνία, η οποία, αν και τα χρειάστηκε, επικράτησε δύσκολα στο τέλος της Βοσνίας με 68-64. Η ομάδα του Μάικ Τέιλορ φάνηκε πως θα “καθάριζε” εύκολα το σύνολο του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, όταν προηγήθηκε με 17 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά οι Βόσνιοι έφεραν τούμπα την αναμέτρηση και αν ήταν λίγο πιο τυχεροί στο φινάλε, θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τη μεγάλη ανατροπή.

Η Βοσνία ήταν αποφασισμένη να βάλει δύσκολα στην Πολωνία και προηγήθηκε με 18-16 στο πρώτο δεκάλεπτο. Ωστόσο, οι Πολωνοί πάτησαν γκάζι στη δεύτερη περίοδο και με επιμέρους σκορ 24-12, ξέφυγαν με 10 πόντους (40-30) στο ημίχρονο, με τον Άαρον Σελ να τραβάει το κουπί στην επίθεση και τον Γκορτάτ να μένει στα ρηχά.

Η διαφορά έφτασε και στο +17 (51-34) στο 24′, ωστόσοι οι Βόσνιοι, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Στιπάνοβιτς, έκαναν επιμέρους σκορ 19-4 και μείωσαν στους 5 πόντους (59-54) στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Στην καθοριστική τέταρτη περίοδο κυριάρχησε το άγχος, με τις δύο ομάδες να αδυνατούν να σκοράρουν. Οι Πολωνοί κατάφεραν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το μικρό προβάδισμα τους και να πανηγυρίσουν τη νίκη.

Πηγή: ebasket.gr