Λένε πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και όσο υπερβολική και εάν ακούγεται αυτή η άποψη (όταν μάλιστα αφορά ένα τουρνουά που διαρκεί δυο εβδομάδες), δίνει μια πρώτη αισιόδοξη νότα στην επιχείρηση που εγκαινίασε χθες η Εθνική στο Ζάγκρεμπ...

Σύμφωνοι, οι Σκοπιανοί επ' ουδενί δεν μπορούν να θεωρηθούν ως μία ασφαλής λυδία λίθος των δυνατοτήτων και των προοπτικών της ελληνικής ομάδας, που ακόμη ψάχνεται, ακόμη διαμορφώνεται, ακόμη βελτιώνεται και έχει πολλά περιθώρια μέχρι να... κτυπήσει το κεφάλι της πάνω στο ταβάνι της: ουδείς άλλωστε (ούτε ο προπονητής ούτε οι παίκτες) γνωρίζει ποιο είναι αυτό το ταβάνι της...

Η νίκη είναι... νίκη, πολλώ δε μάλλον στην πρεμιέρα μιας μακρόσυρτης διοργάνωσης και απέναντι σε έναν (όχι δύσκολο ή πανίσχυρο, αλλά) ιδιαίτερο αντίπαλο: μπορεί η ελληνική ομάδα να μην έγινε κατά τι σοφότερη, αλλά σίγουρα αποκόμισε μια εμπειρία στο πώς να διαχειρίζεται διάφορες καταστάσεις και έκανε άλλο ένα βήμα στην πρόοδό της, μεσούντος του Ευρωμπάσκετ...

Στα καλά νέα της ημέρας συμπεριλαμβάνονται ο υψηλός δείκτης δημιουργίας (23 έναντι 12 ασίστ), τα έντεκα περισσότερα ριμπάουντ (39-28), η πολυφωνία στην επίθεση, η σωστή κατεύθυνση, που είχε ως αποτέλεσμα να χαλάσει η Εθνική το παιχνίδι των αντιπάλων της, η ισορροπία στην επίθεση και βεβαίως το αμυντικό φίλτρο, που δεν αποτελεί είδηση! Επί προσωπικού, πέρα από τους συνήθεις υπόπτους (προεξάρχοντος του Πρίντεζη, που αποτελεί τη σταθερά της ομάδας), και ενώ ο Σπανούλης ψάχνει ακόμη τον σταθερό ρυθμό, τα γερά πατήματα και τα καλά τελειώματα των φάσεων, ο Κατσικάρης είδε και πάλι -όπως στον αγώνα του τουρνουά «Ακρόπολις» με τη Λιθουανία- τον Κώστα Σλούκα να φανερώνει για άλλη μια φορά την αρετή για την οποία είναι... σεσημασμένος και περιζήτητος.

Πλάκα πλάκα, μέσα σε μια ομάδα παικτών του μπάσκετ ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού μοιάζει να ασκεί και μια δεύτερη ιδιότητα: στις δύσκολες και στις κρίσιμες στιγμές ενός αγώνα καλείται από τον πάγκο και παίζει τον ρόλο όχι μονάχα του γκαρντ που αλλάζει τον ρυθμό και κτυπά στο ψαχνό, αλλά και του... γιατρού!

Το κάνει τόσο συχνά αυτό και με τέτοια επιτυχία, που νομίζω πως δεν εμπίπτει στη γνωστή διαδικασία, αλλά διημερεύει επτά ημέρες και διανυκτερεύει επτά νύχτες την εβδομάδα!

Στον αντίποδα, η Εθνική συνεχίζει να πάσχει από αρρυθμίες, που επιτρέπουν στους αντιπάλους της να σηκώνουν κεφάλι. Τα ζητήματα τα οποία ανέκυψαν χθες αφορούν την ευχέρεια που παρουσίασαν οι Σκοπιανοί στην εκτέλεση (πάνω στις αλλαγές στα pick n' roll) από τα 6μ.75 και στο γεγονός ότι η Εθνική υπέπεσε σε αβίαστα και επιπόλαια λάθη: ως επί το πλείστον αυτά αφορούν στην επιθυμία των παικτών να τελειώσουν κάποιες φάσεις πριν από την ώρα τους και στην ανυπομονησία που έδειξαν.

Στο τέλος της ημέρας μέτρησε η εκ προοιμίου γνωστή και αδιαμφισβήτητη υπεροχή της ελληνικής ομάδας, που τιθάσευσε τους Σκοπιανούς και, πέραν της νίκης, αρματώθηκε κιόλας από ψυχολογικής πλευράς για το ντέρμπι με τους Κροάτες.

Πηγή: Goal