Εκεί στο 33′, όταν ο Βασίλης Σπανούλης έβαλε ένα τρίποντο απ’ αυτά που έχει για σήμα κατατεθέν και έχει τρελάνει όλη την Ευρώπη, οι Κροάτες άρχισαν να βλέπουν εφιάλτες.

Εκείνη τη ώρα, άλλαξε η ροή του αγώνα και μαζί όλη η ψυχολογία της Εθνικής σε αυτό το Ευρωμπάσκετ… Ο Σπανούλης πήρε μπροστά και οι αντίπαλοι άρχισαν να φοβούνται. Οταν το πάρει απόφαση, δεν μπορεί να τον σταματήσει κανείς… Εβαλε 9 πόντους μαζεμένους (άλλο ένα τρίποντο και τρεις βολές), έδωσε ασίστ στον Μπουρούση, ασίστ στον Πρίντεζη, ασίστ στον Σλούκα. Ενα μεγάλο καλάθι του Μπουρούση (ακόμα πιο καθοριστικό γιατί είχε απαντήσει ο Χεζόνια) και μία ασίστ του Σλούκα στον Πρίντεζη, έφεραν την Εθνική στο 72-67… Από το -10, η Εθνική επέστρεψε, με την υπογραφή των παλιών. Πρώτα του Σπανούλη, μετά του Μπουρούση, του Ζήση, του Πρίντεζη, αλλά του Σλούκα… Αυτή η πεντάδα έκανε τη μεγάλη ανατροπή και θύμισε κάτι από τον χαρακτήρα που μας έκανε να αγαπήσουμε αυτή την ομάδα. Καιρό είχαμε να ευχαριστηθούμε τόσο την Εθνική μας, μάς έκανε υπερήφανους…

Μέχρι όμως να έρθει η μεγάλη ανατροπή, χρειάστηκε να βάλουν κι άλλοι το χέρι τους. Για παράδειγμα ο Κώστας Καϊμακόγλου, που έπαιξε αμυνάρα και έβαλε τις βάσεις για την ανατροπή. Στον Βαγγέλη Μάντζαρη που ήρθε κρύος από τον πάγκο και με 3/3 βολές άλλαξε σε εκείνο το σημείο την ψυχολογία του αγώνα. Δεν είναι τόσο εύκολο να μπαίνει κάποιος στο 29′ και να βάζει 3/3 βολές, αντικαθιστώντας τον Σπανούλη…

Εξαιρετική και η έμπνευση του Κατσικάρη να τελειώσει το ματς με 3 γκαρντ, αυτό άλλαξε την εικόνα του αγώνα… Και βέβαια δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ζήσης έκανε σπουδαία δουλειά και κράτησε την Εθνική στο παιχνίδι. Μέχρι να αναλάβει δράση ο Σπανούλης και να γίνει η δουλειά όπως πρέπει.

Αυτή η νίκη, λοιπόν, ήρθε με τον τρόπο που θέλαμε, μπορεί να μην χρησιμεύσει σε τίποτα στη συνέχεια της διοργάνωσης ως προς το βαθμολογικό κομμάτι (ακόμα και η πρώτη θέση στον όμιλο ίσως να μην σημαίνει πολλά), αλλά σίγουρα δίνει στην Εθνική μια διαφορετική ψυχολογία. Τέτοιες εμφανίσεις και ανατροπές κτίζουν το χαρακτήρα της ομάδας και ίσως ό,τι έγινε στο Ζάγκρεμπ, να μας ακολουθήσει και στο Λιλ.

Πηγή: sportit.gr