Οι οροθετικοί στιγματίζονταν και περιθωριοποιούνταν, αφού εκτός από τον ιό, είχαν να αντιμετωπίσουν και την κοινωνική απομόνωση.
Υπαίτιοι της μετάδοσης του AIDS θεωρούνταν για πολλά χρόνια οι ομοφυλόφιλοι, καθώς τα πρώτα χρόνια, πολλοί φορείς και ασθενείς ήταν ομοφυλόφιλοι.
Παρά τον πανικό, υπήρχε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που αντιμετώπιζε τον ιό με αδιαφορία.
Οι νέοι κυρίως, πίστευαν ότι ΄»δεν θα συνέβαινε σε εκείνους» και για αρκετά χρόνια, η χρήση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, θεωρείτο περιττή.
Χρειάστηκε να καταγραφούν οι πρώτοι θάνατοι επωνύμων από όλον τον κόσμο για να ευαισθητοποιηθούν τόσο τα κράτη όσο και οι πολίτες.

 

Ροκ Χάτσον

Ο πρώτος διάσημος που το 1984 ανακοίνωσε ότι έπασχε από AIDS και σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη ήταν ο ηθοποιός Ροκ Χάτσον, που έπαιζε στη «Δυναστεία».
Ο ηθοποιός, που έκανε καριέρα και ως μάτσο γόης, σχολιάστηκε περισσότερο για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, παρά για το γεγονός ότι προσβλήθηκε από τον ιό.
Στις 2 Οκτωβρίου του 1985 ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή.
Δεν ήταν όμως ο μοναδικός επώνυμος που απασχόλησε τον Τύπο λόγω της ασθένειας.

Στις 24 Νοεμβρίου του 1991 έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής των Κουίν, Φρέντι Μέρκιουρι. Αιτία θανάτου ήταν η βρογχοπνευμονία από έιτζ.
Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προκληθεί σάλος από την ανακοίνωση του μπασκετμπολίστα Μάτζικ Τζόνσον ότι ήταν φορέας του ιού, μετά από μια εξωσυζυγική επαφή.
Τότε ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το AIDS δεν ήταν ασθένεια μόνο των ομοφυλόφιλων, αλλά μπορούσαν να κολλήσουν και όσοι είχαν ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές.
Ο αθλητής των καταδύσεων Γκρεκ Λουγκάνις το 1981 είχε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης μιας βουτιάς 2,5 περιστροφών. Δεν υπολόγισε σωστά την απόσταση του κορμιού του από τον βατήρα και χτύπησε το κεφάλι του.
Όταν προσγειώθηκε στην πισίνα, το νερό κοκκίνισε από το αίμα.
Το χτύπημα δεν ήταν τόσο σοβαρό, αλλά ο αθλητής θορυβήθηκε γιατί είχε κρατήσει μυστικό ότι ήταν φορέας του AIDS.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» την ιστορία του Λουγκάνις, ο οποίος εγκατέλειψε τις πισίνες μετά το ατύχημα, αλλά και την ιστορία του Μάτζικ Τζόνσον, η οποία αμφισβητήθηκε.

ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr