Ο Ολυμπιακός έχει στο ενεργητικό του “στραπάτσο” από τον Παναθηναϊκό (φέτος είναι δύο), αλλά στην Ευρωλίγκα αντιδρά εξαιρετικά, έχοντας χάσει μόνο στην παράταση από την ισχυρή Λαμποράλ Κούτσα.

Κοινή συνισταμένη είναι σίγουρα η… επιδημία τραυματισμών. Αυτή τη φορά το σοκ ήταν μεγάλο, καθώς πριν προλάβει καλά-καλά να επιστρέψει από τον τραυματισμό του ο Οθέλο Χάντερ, ήρθε το πρόβλημα του Πάτρικ Γιανγκ, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστών και χάνει όλη τη σεζόν, αφήνοντας όλους με το παράπονο, μετά το εκπληκτικό του ξεκίνημα με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ψάχνει τον αντικαταστάτη του, αλλά δεν θα πάει σε λύση ανάγκης. Θέλει παίκτη που να κάνει πραγματικά τη διαφορά.

Μέσα σ΄ όλα, ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στην Κροατία για το ματς με την φορμαρισμένη Τσεντεβίτα χωρίς να έχει στη διάθεσή του τους αρχηγούς και φυσικούς ηγέτες της ομάδας την τελευταία πενταετία, Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη. Έχασε στο ξεκίνημα τον Ματ Λοτζέσκι, όμως το ροζ φύλλο κατέληξε στις αποσκευές του. Οι Χάντερ, Παπαπέτρου και Αθηναίου έδωσαν φοβερές λύσεις, όμως αξίζει να σταθούμε στην παρουσία του Βαγγέλη Μάντζαρη.

Ο 25χρονος πλέι μέικερ θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για πολλά νέα παιδιά. Βρέθηκε στη “χρυσή” γενιά των 90άρηδων, δίπλα στους πολύ ταλαντούχους Παππά, Παπανικολάου, Σλούκα και Γιάνκοβιτς. Λίγοι τον πίστευαν όταν ήταν μικρός. Σιγά-σιγά άρχισε να κερδίζει τους πάντες με την ωριμότητα και την ψυχή του.

Στα 20 του χρόνια, ο Αργύρης Πεδουλάκης τον έχρισε ηγέτη του Περιστερίου. Ακολούθως, με το πού ήρθε στον Ολυμπιακό ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον είχε “πενταδάτο”. Το ίδιο στη συνέχεια και ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Η ρήξη χιαστού δεν τον πτόησε. Δούλεψε πολύ σκληρά και επανήλθε καλύτερος από ποτέ. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον εμπιστεύτηκε κι αυτός. Σε πολλά παιχνίδια, ιδιαίτερα στην Ευρωλίγκα, ο Μάντζαρης ήταν πέρυσι κλειδί της νίκης. Φέτος, όμως, έχει αλλάξει επίπεδο.

Αυτό που του έλειπε τα προηγούμενα χρόνια ήταν το να “λυθεί” επιθετικά. Να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες και πέραν της εξαιρετικής του δημιουργίας, να τελειώνει και φάσεις. Πλέον, το κάνει με μεγάλη συνέπεια. Η αποχώρηση του Κώστα Σλούκα για την Φενέρμπαχτσε αύξησε αναπόφευκτα και τις αρμοδιότητες του δυναμικού παίκτη. Ο Ντάνιελ Χάκετ δεν προσφέρει ακόμα πολλά πράγματα σε μόνιμη βάση. Ο Βασίλης Σπανούλης είχε ορισμένα κακά βράδια, ενώ στο ματς με την Τσεντεβίτα απουσίασε λόγω τραυματισμού.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι μέχρι στιγμής μακράν ο πιο συνεπής σε απόδοση παίκτης των Πειραιωτών και όσο περνάει ο καιρός αντί να… ξεφουσκώνει, γίνεται καλύτερος. Κάνει τη δουλειά του σαν ρολίστας σε άμυνα και οργάνωση και παράλληλα “συνδέεται” αρκετά συχνά με το αντίπαλο καλάθι, όχι μόνο με σουτ τριών πόντων όπως μας είχε συνηθίσει.

Από τη γενιά των ’90άρηδων, οι Παπανικολάου και Σλούκας εγκατέλειψαν το ερυθρόλευκο καράβι. Όταν, λοιπόν, μέσα στα επόμενα χρόνια οι Βασίλης Σπανούλης (αρχικά) και Γιώργος Πρίντεζης (στη συνέχεια) αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση θα αφήσουν πίσω τους έναν πραγματικό “στρατηγό”, που θα μπορεί να διαχειριστεί το “βαρύ φορτίο” του αρχηγού, σε μια ομάδα που έχει κάνει μεγάλα πράγματα τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, ο ίδιος έχει ρίξει “άγκυρα” στο λιμάνι και δεν πρόκειται να φύγει αν δεν συμβεί κάποια μεγάλη ανατροπή.

Οι Αγγελόπουλοι εκτιμούν την τεράστια προσφορά του, αλλά και το γεγονός πως έμεινε πιστός στην ομάδα του Πειραιά, όταν τον διεκδικούσαν κι άλλοι. Το ότι έκλεισε τ΄ αυτιά του πέρυσι στις… σειρήνες, τον κάνει να έχει ανέβει στα μάτια όλων και σε συνδυασμό με την απόδοσή του, να αποτελεί τον επόμενο αρχηγό του Ολυμπιακού, όταν θα έρθει η ώρα για τη νέα εποχή…

Πηγή: Superbasket.gr